Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
[obiektyw] odległość na skali obiektywu jest różna odległośc
Cześć

Zauważyłem, że odległość którą wskazuje znacznik na podziałce manualnego obiektywu różni się znacznie od rzeczywistej odległości na jaką jest nastawiana ostrość. Kiedy ustawię ostrość na punkt będący w odległości około 3 metrów od matrycy - wskazówka na obiektywie wskazuje około 5,5 metra. Podziałkę przestawiam na 45cm, w wizjerze mam ostrość w odległości 80cm. Dodam, że obiektyw jest nowy z mocowaniem Pentax KA. Czy obiektyw jest źle złożony ? :-/

Pozdrawiam, Krzysiek

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
jak wychodzą zdjecia z ręcznego ostrzenia ?

Dzięki za odpowiedź Grzechu.
Obiektyw nie ma auto focus, ostrzę tylko ręcznie. Nokton 1.4/58 - ostrzę na pełnym świetle więc raczej dokładnie..
Może to dlatego, że obiektyw jest pełnoklatkowy?
Według specyfikacji obiektyw ostrzy od 0.45 metra. Pierścień można przekręcić sporo poniżej tej wartości. Z drugiej strony zatrzymuje się idealnie na oznaczeniu nieskończoności.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ytr napisał/a:
Może to dlatego, że obiektyw jest pełnoklatkowy?

To nie ma żadnego znaczenia. Po prostu zapewne podziałka została naniesiona niedokładnie.

Hm.. szkło jest wykonane bardzo precyzyjnie. Podziałka jest grawerowana. W sumie to obiektyw jest robiony przez niezależnego producenta pod 3 rodzaje mocowań - nikon, pentax i chyba canon albo minolta. Może to dlatego i do wszystkich pierścień jest ten sam..

[ Dodano: 2010-03-03, 10:13 ]
W takim razie będę musiał sam nanieść podziałkę.. :-/

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
ale po co?

rodzaj mocowania dupka nie na wplywu na skale odległości .różni sie tylko rodzajem mocowania i szerokością.nie dostalem odpowiedzi na moje pytanie. uściślam zrób 3 zdjęcia przy trzech wybranych odległościach przy pomocy ręcznego ostrzenia [ zapisujac te odległości ] zdjęcia obejrzy na kompie i napisz

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Może został źle złożony po rozebraniu?.......

może ?

Sprawdziłem obiektyw, jak Grzechu radziłeś. Ze statywu i..odległości zgadzają się idealnie z podziałką na obiektywie. Nie sądziłem, że z moim wzrokiem jest aż tak kiepsko. Bez żartów, idę do okulisty bo aż się przestraszyłem.. Wcześniej mógłbym się założyć, że się nie zgadzają odległości. Przepraszam za zamieszanie i dzięki za pomoc.
Dałem do pieca :/

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Spoko :-B

Skocz do: