Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Co to za szkło?
http://www.allegro.pl/ite..._50_sample.html

Znalazłem ten opis na allegro. Czy może ktoś fotografował tym obiektywem? Sprzedawca zachwala go jako "najlepszą 50-tkę w historii", wiem, że jest to po prostu reklama sprzętu, ale nie pisze tego samego chociażby np. w przypadku takumara 1.4/50, czy canona 50mm, które również sprzedaje, więc może coś w tym jest...

Kilroy  Dołączył: 12 Lis 2006
Najlepszy w historii ;-) to chyba PLANAR 1.4/50 Zeiss'a, o ile mnie pamięć nie myli, to ciągle jest w produkcji wersja M42 ... cena ok. 500 EUR :mrgreen:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
jeśli Praktikar był/jest dla kogoś najlepszym szkłem w historii, to ja się cieszę, ze to nie moja historia :mrgreen:

Najlepszym jest Carl Zeiss Jena Pancolar 50/1.8, skoro już się wątek pojawił, to wystawiłem ogłoszenie w dziale giełda - leży u mnie rzadko używam, bo preferuję szeroki kąt.
LINK DO GIEŁDY

Ta giełda to był żart z okazji 01-04-07. :mrgreen: Pancolar to dobre szkło, ale nie najlepsze. Podbnie jak Praktikar, najlepszy to on nie jest.

Kiedyś robiłem porównanie Pentacona, Tessara i Pancolara ... ten ostatni wypadł tylko nieznacznie lepiej :-?

Cytat
gadasz, Pancolar to kultowe szkiełko

Nie kwestionuję jego "kultowości", tylko jakość :-B
... i nie róbmy z tego świętej wojny ;-)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mam wrażenie że ten Pancolar zarobił na swoją kultowość przed 1989 rokiem gdy w Polsce były do wyboru obiektywy produkcji NRD lub ZSRR (a wszystkie spod lady). Spodziewam się że w porównaniu z konstrukcjami Zeissa (tego z Oberkochen) lub chocby Super Takumarami okazałoby się że jest to wprawdzie dobry obiektyw, ale bez jakichś specjalnych rewelacji - a pod względem zachowania pod światło obawiam się że wręcz będzie odstawał od czołowych konstrukcji.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałem kiedyś Pancolara 1,8/50 i był bardzo ostry - tak na oko porównywalny z moim SMC M 1.7/50, ale tak jak mówisz pod światło wyraźnie gorszy. Tak czy inaczej to ponoć najostrzejszy standard z demoludów....
Pozdr.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z demoludów to bardzo możliwe.

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Miałem wszystkie wersje Pancolara i.....
...tak jak wspomnieliście jest beznadziejny pod światło.
Ogólnie jest bardzo ostry i nieźle wykonany ale w moim odczuciu nie dorasta takumarom do pięt.
Jedyną piętą achillesową takumarów jest pierścień ostrości o niezbyt wygodnym profilu.

Wracając do Pancolarów...

Nagonka na te obiektywy zaczeła się kilka lat temu kiedy stopniowo wchodziły lustrzyce cyfrowe.
Allegro, fora dyskusyjne i kilku handlarzy - to wystarczyło do stworzenia mitu tego szkła.
Do studia i fotek plenerowych (ale bez słońca) jest to dobry obiektyw, ale za tą kasę to wolę kupić Heliosa 1.8/50 i zatrzymać 100 w kieszeni :-B :-B :-B

Najlepsze dla nas jest to że takumary chodzą na allegro o 1/3 ceny taniej niz te DDRy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ostatnio zapinam takumary do ME Super i mam podgląd GO :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Super prawa

Skocz do: