webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
  Wyszukiwanie duplikatow zdjec
Czesc,

Uzylem szukajki na slowa duplikat / duplikaty (googlarka na p@pl uprzednio) i nic nie znalazlem... A mam problem - bo zebralo mi sie jakies 300GB fotek (nie pytajcie jak... w kadyszcze zamknalem licznik tylko dwa razy, wczesniejsze apraty nie powinny mi nastukac wiecej niz 50GB zdjec) i juz nie mam sily raz n-ty katalogowac i szukac, czy mam, czy nie mam danego zdjecia etc :|

Krotko: szukam programu, ktoremu wskaze 2/3 lokalizacje ze zdjeciami, a ten wyszuka mi wszystkie duplikaty (nie tylko po nazwie pliku!), ale takze po exifie / sumie kontrolnej / obojetne - aby tylko znalazl wszystko co jest zduplikowane (i ew. pokazal do porownania).

Drugi soft jakiego szukam, to taki - ktory na podstawie exifow pouklada mi fotki w strukture:
X:/2010/03/03/ - czyli kazdy plik przeniesie do odpowiedniego folteru w formacie rrrr/mm/dd/jakas_nazwa_pliku.ext

Poratujcie, bo dostane chopla i bedzie po majowce gdy skoncze z katalogowaniem...

Stawiam dobrego browara za hint, a jesli to jezcze bedzie freeware - to stawiam dwa (mowie serio).

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
webjay, jak weszła picassa od googla to nawet to zainstalowałem, ale teraz już dawno używałem. Tyle że to radziło sobie tylko z podstawowym katalogowaniem. Możne na stronie googla od tego znajdziesz informację czy się przyda.

Może adobe bridge, albo coś w tym stylu.

Pobierznie przejrzalem bridge (chyba z trialem CS4 sie zainstalowal) - niestety, nie widze opcji wyszukiwania duplikatow. Poza tym, troche nie ufam Adobiemu jesli chodzi o zarzadzanie zdjeciami... Pomijaja animozje, potrzebuje czegos pewnego, sprawdzonego (nie chce, zeby sie okazalo, ze x tysiecy zdjec poszlo sie kochac, bo program bazowal na nazwie pliku czy cos podobnego). A duplikatow bede mial cala mase na 100% :|

ps. przepraszam, ale nie bede mogl postawic Tobie browarow ;))) :-B

[ Dodano: 2010-04-30, 22:25 ]
ACDSEE! Jeszcze obadam co potrafi nasza pentaxowa wersja...

[ Dodano: 2010-04-30, 22:58 ]
ps2. pobralem acdsee photo manager 12...

[ Dodano: 2010-04-30, 23:56 ]
zapowiada sie droga przez meke... na szybko:
- wybieramy sobie pierwszy folder / foldery, w ktorych mamy juz poukladane zdjecia.
- nastepnie wybieramy druga liste folderow - tych, co do ktorych nie wiemy, czy ich zasoby sa skatalogowane.
- wyszukujemy i przy znalezionych duplikatach wybieramy 'usun z drugiej listy'.

niby fajnie, z tym - ze trzeba te paczki folderow dodawac po kolei, nastepnie jesli juz sa ok, to przenosic do pierwszej listy folderow i tak w kolko... wlasnie wrzucam pelne skatalogowanie podstawowego zbioru - moze bedzie szybciej porownywal cala reszte.

ps. tak, program na szczescie ma opcje 'szukaj wylacznie po nazwach plikow' oraz enigmatyczne 'dokladnie ten sam plik' - pewnie oprocz rozmiaru porownywana jest jakas szybka suma kontrolna.

no i majowka zleci... swoja droga, chyba zaczne trzymac taki uklad:
DYSK:/rok/miesiac/dzien/rokmiesiacdzien_oryginalnanazwapliku.jpg

czyli:
X:/2010/04/03/2010-04-03-img_3923.jpg

nawet jak sie plik gdzies 'przeniesie' to nie bedzie problemu z organoleptycznym przeniesieniem go we wlasciwe miejsce... o!

ps. jak Wy katalogujecie i nazywacie fotki?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
DigiKam - nigdy nie próbowałem , ale kilka razy donoszono że się sprawdza np. http://pentax.org.pl/prin...t=13138&start=0 . W zakladkach mam jeszcze http://ziin.pl/pl/image_deduplicator co to warte - nie wiem , i nie widzi RAWów a to pewno potrzebne .

gezeb: dzieki, ale chyba zostane juz przy acdsee... robi tak jak trzeba. chyba trzeba bedzie sypnac 200PLN bo wyglada na to, ze warto...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A Pentax nie dawał go kiedyś darmowo ?

No wlasnie sie tak zastanawiam, czy nie musze aby odinstalowac swojego acdsee for pentax 2.0 z lapa... Z tego co pamietam, promocja dotyczyla konkretnie posiadania k10d (i byc moze innych starszych aparatow) lecz raczej nie jest dedykowana dla kazdego, kto ma aparat pentaxa... Na dodatek k10d sprzedalem, a kupilem k-x... Zdjecia mam na innym komputerze - tam zainstalowalem sobie triala i 'badam' go ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak zainstalujesz program to nie wrzuca również pliku licencji?

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Przychylam się do DigiKama zwłaszcza jeśli pracujesz na *NIXie, windowsowych wersji nigdy nie miałem. 3000 zdjęć na P4M 2.0 512 RAM pracując w osamotnieniu przemięlił w jakieś 20 minut.
Aha, jak masz *NIXa w minimalistycznej wersji bez bibliotek KDE to lojalnie ostrzegam - 300MB pakietów przed Tobą :)

plwk: w tej tresci licencji jest tyle co nic niestety... nawet slowka 'pentax' szukac prozno... nie mniej: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5767

tomekkarol: jednak acdsee daje rade w sposob fenomenalny - dokladnie tak jak chce. nie mniej - zainteresuje sie tym digikamem (choc acdsee jest... no kultowy jak seaviewer ;) )

[ Dodano: 2010-05-01, 23:06 ]
ps. acdsee bitowo porownuje wszystkie pliki - troche nie chce sie w to wierzyc, ale widze, ze na plikach video ('nieco wieksze') zawiesza sie i potrafi na jedym pliku spedzic 2-3 minuty. akurat sie tak zlozylo, ze to wychodzi na sam koniec wyszukiwania (prawdopodobnie przez literki f-v (foto jest wyzej niz video). na razie usunalem ok. 60 tys. duplikatow :shock:

[ Dodano: 2010-05-01, 23:08 ]
ps. calosci (2 dyski) nie bylo 300GB... jest 700GB... dodatkowo czeka mnie jeszcze zabawa z posortowanymi / nieposortowanymi plikami na dyskach zewnetrznych... moze do konca maja sie wyrobie... :|

Skocz do: