Boxer  Dołączył: 17 Lut 2010
[GX10]Wysoka przysłona a światło nie nadąża
Tak jak w temacie.
Obiektyw kitowy 18-55 Pentax

Przy Przysłonie F3,5-F4 w programie M i AV czas dobierany jest prawidłowo i naswietlanie jest właściwe natomiast im wyższa wartość przyslony tym zdjęcia są jaśniejsze jeżeli nie poprawiam EV. W praktyce wygląda to tak ze np w programie P różnica między F3,5 a F 11 to jest +3EV. W zasadzie nie ma możliwości zeby przy podwyższeniu wartości przysłony aparat zmierzył światło i po ustawianiu na 0 na drabince wyszło dobre zdjęcie. Zawsze bedzie prześwietlone i trzeba korygować EV albo zjeżdżać czasem.
Doprowadza mnie to do obłędu .
Wczoraj bawiłem sie K20D kumpla i u niego wszystko działa jak trzeba.
Zwiększa przysłone i czas który mu światłomierz dobiera jest dokładnie taki jaki potrzeba.

podobny temat był wałkowany ale dotyczył manualnych obiektywów - ja mam problem z kitem.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
nie wiem
Ja się tam nie znam, może później się spece wypowiedzą...
Tak tylko rzucę. A co pokazuje exif? Prawidłowe czasy? Jeśli tak, to może przesłona nie domyka z jakichś powodów w trybie P ? :o Porównaj exify z trybu "prawidłowego", np. AV z tymi z błędnego "P". Może to ułatwi dokładniejsze rozpoznanie problemu?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Tak się dzieje przy zaolejonej przysłonie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Kiwak napisał/a:
Tak się dzieje przy zaolejonej przysłonie.

Nie tylko. Czasem spada sprężynka zamykająca przesłonę.

Ok ale to sie dzieje na moim kicie , na DX 70-200 i na kicie kumpla

Boxer napisał/a:
DX 70-200

Co masz na myśli?

Sorki mj drugi obiektzw D-Xenon 1:4.0-5.6 Schneider-Kreuznach

To 50-200. ;-)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Rozumiem, ze styki już przeczyściłeś? A jak a bateria? Sprawdź może z baterią od K20 kolegi.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Boxer napisał/a:
Ok ale to sie dzieje na moim kicie , na DX 70-200 i na kicie kumpla
Może body nie porusza popychaczem przysłony?
Mierzy światło poprawnie dla danej przysłony, tylko mechanicznie nie popycha. Ten dzyndzelek z lewej strony lustra, nie ułamał Ci się? Nie powinien też luźno latać.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Meggido napisał/a:
Czasem spada sprężynka zamykająca przesłonę.
Wtedy jest na odwrót, przysłona zawsze zamknięta. (Wiem bo tak miałem :-P )

[ Dodano: 2010-03-17, 00:25 ]
To nie może być nic mechanicznego skoro w jednych trybach jest ok a w innych nie.

[ Dodano: 2010-03-17, 00:26 ]
Jak dla mnie body do serwisu albo spróbuj zaktualizować soft. Może coś to da.

nemo, a w jakich trybach jest OK? Bo ja nic takiego nie wyczytałem.

Pentagram napisał/a:
w jakich trybach jest OK? Bo ja nic takiego nie wyczytałem.
może masz rację, zasugerowałem się tym, ze Boxer, najpierw pisał o M iAv a potem, ze w P nie jest dobrze. Tak czy siak nie jest to zerwany mechanizm przymykania przysłony bo wtedy obiektyw jest zawsze maksymalnie przymknięty. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

W obiektywie na pewno nie, bo Boxer napisał, że ma tak również z obiektywami kolegi. Ale pozostaje jeszcze mechanizm w body. I ja obstawiałbym właśnie to, mając do dyspozycji tylko skąpe dane z pierwszego posta.

No nie wykluczam, że może być coś w body ale tak jak pisałem wcześniej, gdy mi rozsypał się mechanizm przymykania przysłony w kasetce, to obiektywy zawsze były przymknięte a nie otwarte.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Jak zdejmiesz obiektyw to w body aparatu popychacz przysłony znajduje się w dolnej, czy w górnej pozycji? Powinien znajdować się w dolnej. Jeśli tak jest, to załącz body (bez obiektywu) uruchom podgląd GO i sprawdź czy popychacz przesunie się w górę. Jeśli tak się dzieje to przejrzyj i przetrzyj styki w aparacie. Możesz również spróbować zrobić reset i powrócić do ustawień fabrycznych.

Skocz do: