PK  Dołączył: 24 Maj 2008
[jak] wyregulować pentacon 300/4 ?

gdzie: 1 to śrubka blokująca, a 2 to element, który m.in. ogranicza zakres obrotu pierścienia.
Próbowałem uzyskać "zanieskończoność" przestawiająć pierścień na ślimaku, ale efekt był przeciwny do zamierzonego- obawiam się, że bez "operacji" się nie obędzie- z czego najmniej obciążające powinno być spiłowanie niewielkiego odcinka blachy w obrębie 'zielonego prostokąta' (zdj).
Wiem, że to profanacja, ale chciałbym użwać tego szkła bez ryzyka zgubienia puszki- dlatego proszę o podpowiedzi co do wykonania zabiegu lub propozycje alternatywnej terapii.
z góry dziękuję

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
do jakiego aparatu chcesz to wkręcić? Praktica/Pentacon i Pentax mają przecież takie same odległości robocze 45,5 mm.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
zgoda :-) chodzi tylko o jakieś głupie 1,2-1,5 mm :lol:

[ Dodano: 2010-03-20, 20:43 ]
PK, jestem za :idea:

Przepraszam, najważniejszego nie napisałem- do pentaksa(jedyne działające aparaty jakie mam są na bagnet K) a dupka w tym pentaconie jest na M42- niestety nijak nie da się jej zablokować na bagnecie przy pomocy "zwykłej" przejściówki. Ale przy tych z kołnierzem owszem - tylko nieskończoności brak...

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
napisałeś :!: w temacie postu :idea:

[ Dodano: 2010-03-20, 20:58 ]
http://forum.mflenses.com...online_3__1.jpg masz tu Orestegora z nikonem można :?: można i z pentaxem :idea:

grzegorzgr, to chyba specjalna dupka od nikona ?

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
w moim przypadku (telekonwerter x2) trzeba było zbliżyć soczewki do matrycy więc tu pewnie nie będzie inaczej,kolega na tokarce stoczył odpowiednią płaszczyznę,też około mm. i mam nieskończoność sprawdź u siebie czy jest taka możliwość i do roboty ;-)

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
Napisz co stoczył :?:

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
tak się teraz przyglądnąłem swojemu Mirowi i jeśli wszystkie M42 mają tak samo natoczony gwint to może być problem bo podtaczając dupkę nie będzie chyba możliwości dotoczyć gwintu bo za gwintem jest podtoczenie i mocowanie będzie nie pewne,musisz dalej kombinować jak zbliżyć soczewkę do matrycy.
W telekonwerterze zbliżyłem mocowanie obiektywu do matrycy a tu kurcze jest trochę inna polka

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Ja używam Orestegora 4/300 z przejściówką bez kołnierza, w tanich wersjach adapterów wystarczy zakleić tą małą śrubkę od blaszki kroplą lakieru lub jakiegoś niekruchego kleju (z dnia na dzień to nie puszcza, trzeba tylko po każdej sesji kontrolować stan), oraz przeszlifować listek bagnetu w przejściówce tam gdzie jest ogranicznik w body. Przy takiej opcji jeszcze nigdy mi się obiektyw od puchy nie odpiął.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A czy to nie jest obiektyw pod p-six? Wtedy wystarczyłoby zmienić mocowanie na bagnet K.

Jest to obiektyw ze zmienianą "dupką", którą b. ciężko dostać. Jeśli masz tylko "dupkę" M42 to wszystkie adaptery z P-SIX będą nieprzydatne.

Miałem na myśli coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ntacon_six.html
Takie rozwiązanie było w sonarze - miałem dwie dupki, jedną na M42, drugą na K. Nie wiem jakie rozwiązanie jest w tym pentaconie,ale wygląda podobnie.

No właśnie, adapter z aukcji nie spasuje do Pentacona ze zdjęcia, chyba że ma on dupkę z zakończeniem P-six.

[ Dodano: 2010-03-22, 16:59 ]
Trzeba mieć takie coś tylko z bagnetem Pentaxa, lub z bagnetem P-Six + P-Six-->Pentax

Obrazek pobrany stąd:
http://forum.mflenses.com...ugh-t12126.html

Masaho napisał/a:
No właśnie, adapter z aukcji nie spasuje do Pentacona ze zdjęcia, chyba że ma on dupkę z zakończeniem P-six.

Dlatego zapytałem:
michal5150 napisał/a:

A czy to nie jest obiektyw pod p-six? Wtedy wystarczyłoby zmienić mocowanie na bagnet K.

Aha, ale z pierwszego postu raczej wynika, że jest na m42 i PK ma obawy, że mu na przejściówce bez kołnieża będzie obiektyw z puszki wypadał

PK napisał/a:
Wiem, że to profanacja, ale chciałbym użwać tego szkła bez ryzyka zgubienia puszki- dlatego proszę o podpowiedzi co do wykonania zabiegu lub propozycje alternatywnej terapii.

michal5150, obiektyw ma wymienną dupkę- może być do six'a (nie posiadam), na m42 lub K (niestety dupK to diabelnie drogie i rzadkie akcesorium)- kombinacja six->K ze względu na koszty też nie wchodzi w rachubę.
Dlatego, jeśli spiłuję nieco blachy ze "strefy 2" (zielona na zdj.) jak wpłynie to na stan obiektywu ? Czy nadal będzie użyteczny w pentaconie six ? Mam opory, bo tych pentaconów już nie produkują- gdyby to była jakaś cosina albo inny badziew... (a za ucinanie popychaczy w stałkach SMC powinno się wtrącać do lochu o chlebie i wodzie! )

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
PK, Da się zrobić tak jak chcesz tzn. uzyskać za nieskończoność, mi się udawało z wieloma szkłami ;-)

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Ja jestem przed zakupem jakiegoś długiego stałoogniskowca m42, (oddałem Jupitera) i tak się zastanawiam czy są jakieś długie szkła (z racji budowy tej strony od bagnetu) które absolutnie nie pasują do K200? tak się zastanawiałem nawet nad Rubinarem ale nijak nie mam wizji czy to by pasowało do siebie.

Skocz do: