ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
[ analog] Pentax MZ-6 - blokowanie się domykacza przysłony-p
Witam,

otrzymałem dziś pentax mz-6, testuję go na obiektywie który mam w stopce. Zauważyłem, że "dzyndzel" od domykania przysłony blokuje się przy powrocie do swojej pozycji.
Oto video:

http://vimeo.com/10463454

Co może być powodem takiego zachowania?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-03-26, 19:06 ]
EDIT:

Poprzednie video nie działało, na tym już można zobaczyć problem :)
Na początku jest Mz-50 - poprawne zachowanie, potem Mz-6.

[ Dodano: 2010-03-27, 20:27 ]
Nowe, lepsze video:

http://vimeo.com/10484958

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
ysiulec napisał/a:
Nowe, lepsze video:
:evilsmile: o kant takie wideo :!:

No to już nie wiem, jak mam wam to pokazać.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
ysiulec, nie przejmuj się, grzegorzgr czasami tak pisze coś, byle tylko napisać. Na przykład posty zawierające dwa znaki na krzyż, albo jedną emotikonkę.

:?: obraz nieruchomy pasek postępu filmu idzie, w tle odgłosy migawki :idea: no jasnowidzem to ja nie jestem :mrgreen: napisz slowami o co chodzi pozdrawiam

Obraz ruchomy, nawet 30 zdjęć w sekundę :D
Prawdopodobnie flash uszkodzony, lub sprzęt nie wyrabia.

Problem polega na tym, że gdy wyzwalam migawkę, popychacz przysłony (po stronie czerwonej kropki na bagnecie, ten kwadracik mały) blokuje się, gdy ma zejść na dół. Po kolei:
1. Naciskam spust
2. Podnosi się lustro, wraz z nim (równocześnie) tenże popychacz, wszystko płynnie.
3. Otwiera się i zamyka migawka
4. Lustro zdążyło już opaść, a popychacz nadal jest u góry.
5. W końcu popychacz puszcza i spada z całą siłą na dół, wydając mało przyjemny dźwięk.

W sprawnym aparacie, przy opadaniu lustra, popychacz spada równomiernie i płynnie, tu natomiast jak gdyby się blokował.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
grzegorzgr, czyli coś Ci nie działa odtwarzanie filmów we flashu. U mnie pięknie się odtwarza.

:-) prawdo podobnie wymaga przesmarowania szyna po której chodzi popychacz :?: zobacz czy to da sie zrobić bez wielkiej ingerencji w korpus[ może wystarcz odkręcić osłonkę jak jest ] do smarowania zapytaj na forum.

Nasmarowałem, starannie ale porządnie. Wciąż ten sam problem.

:-(

Zapytam wprost przeszkadza ci to przy podpiętym obiektywie :?:

Przeszkadza, za każdym razem myślę, że ktoś zarzyna świnię (kwiiik! + głośne szzz). To jest dość słyszalne.

;-)

:-) przykro mi nie pomogę . :-/ Życzę powodzenia :-B

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
ysiulec, a ja sadzę, że pada tobie "słynna" zębatka. W serii M lustro i cała reszta mechaniki jest przywracana do pozycji spoczynkowej przy pomocy silniczka napędzającego ową "słynną" zębatkę. Przy ruchu " w górę" odbywa się to przy pomocy sprężyny. Koszt naprawy dość spory. Ci, którzy to naprawiają solidnie, z "wieczną" gwarancją używają metalowej zębatki od systemu C. Przy używaniu dźwigni podglądu głębi, nie ma takich objawów bo wówczas wszystko obywa się przy pomocy tejże dźwigni. Obym się mylił. Pzdr.

powalos napisał/a:
Przy używaniu dźwigni podglądu głębi, nie ma takich objawów bo wówczas wszystko obywa się przy pomocy tejże dźwigni.

Sytuacja jest trochę inna, gdyż zarówno przy robieniu zdjęcia jak i podglądzie głębi przy pomocy przycisku, w ten sam sposób "kwardracik" się rusza.

Jaki jest koszt naprawy? Tak na oko?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
ysiulec, może pisz na PW do fotonyfa. On kiedyś naprawiał ten element w jakimś zakładzie na południu Polski. Koszt chyba ok.150 zł. Jeżeli rzeczywiście ta zębatka jest przyczyną tej awarii. Pzdr.

Skocz do: