Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Taksówka z Czeskiego Cieszyna do Cieszyna
Zapodaję krótkie pytanie (mam nadzieję, że ktoś tutaj zna odpowiedź - w końcu na naszym forum gromadzi się unikalna i bezcenna wiedza, którą docenią obecne i przyszłe pokolenia):

Czy ktoś orientuje się ile kosztuje przejazd taksówką z Czeskiego Cieszyna (z dworca kolejowego) do polskiego Cieszyna, na dworzec autobusowy? To tylko 2km, ale przygraniczne okoliczności przyrody mogą cudownie wpływać na wzrost cen.

Będę objuczony bagażem, tak więc spacer traktuję jako ostateczność.

Tak, przed napisaniem postu użyłem wyszukiwarki :-) Temat wygaśnie za 3 dni

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Spytaj się na PW DJ_Direkta lub marlonki może ci odpowiedzą(mieszkają w Cieszynie).

[ Dodano: 2010-03-31, 00:29 ]
Tu są taksówki w Czeskim Cieszynie.Zadzwoń i spytaj się o koszt kursu

Taxi Nonstop
Czeski Cieszyn ul. Nádražní 1133
tel. 800 100 076
Taxi Python
Czeski Cieszyn ul. Okružní 3
tel. 800 192 355
Taxi Slavoj
Czeski Cieszyn ul. Frýdecká 2
tel. 800 181 672
Taxi Vojta Václav
Czeski Cieszyn ul. Bezručova 36
tel. Taxi Vojta Václa

Marfalc, dzięki. To w sumie jest najprostsze rozwiązanie, na które zwykle nie wpada się samemu w okolicach północy :-)

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Madre mio! Już ta godzina?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A nie jeżdżą tam przez granicę jakieś busy? Ja jeździłem z Pragi autobusem przez Nachod/Kudowę i tam są czeskie busy za grosze. :-)

Widzę, że zlikwidowali już bezpośrednie połączenie kolejowe Praga-Wrocław... :-/

dsk napisał/a:
A nie jeżdżą tam przez granicę jakieś busy? Ja jeździłem z Pragi autobusem przez Nachod/Kudowę i tam są czeskie busy za grosze. :-)

Wyszukiwarka http://jizdnirady.idnes.cz/ pokazuje ze 2 połączenia autobusowe na tydzień.

dsk napisał/a:
Widzę, że zlikwidowali już bezpośrednie połączenie kolejowe Praga-Wrocław... :-/
Nie ma na co narzekać, jest teraz pociąg o 6:02 z Wrocławia do Pardubic, tamże jest skomunikowany z IC "František Křižík", do Pragi przyjeżdża o 11:21. Jest to połączenie szybsze niż jeżdżący wcześniej bezpośredni pociąg. "František Křižík" wyjeżdża z Pragi o 16:39, potem przesiadka w Pardubicach i o 21:51 jest się we Wrocławiu.

Tak czy owak, jadę teraz do Krakowa, nie do Wrocławia :-)

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
Kytutr napisał/a:
le kosztuje przejazd taksówką z Czeskiego Cieszyna (z dworca kolejowego) do polskiego Cieszyna,

taryfiarze normalnie kasuja, jak za przejazd w jednym mieście, bo w sumie to jest jedno miasto :)

Jedynie na moście granicznym krótki postój na zakrycie koguta, zeby wszystko bylo zgodnie z przepisami i jedziesz dalej.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Kytutr, a nie wychodzi dużo drożej taka podróż z IC? :roll:

Dziękuję wszystkim za rady: podróż odbyłem pomyślnie w obu kierunkach, w obu przypadkach przez Cieszyn.

Droga z Pragi: Czeska taksówka na dworzec autobusowy w polskim Cieszynie kosztowała 200 Kč (wiem, że przepłaciłem, ale nie miałem czasu na negocjacje, nie zadzwoniłem też na radio taxi, bo komórka odmówiła dostępu do forum P@PL, a tam przecież był zapisany numer :-) ).

Droga do Pragi: Polska taksówka na dworzec kolejowy w Czeskim Cieszynie kosztowała 20 PLN (kierowca wydał mi resztę częściowo w koronach :-) ).

Dsk, bilet na pociąg pospieszny Wrocław-Międzylesie kosztuje 33 PLN, jizdenka Lichkov-Praha 237 Kč (36 PLN po obecnym kursie). Do tego trzeba jeszcze nabyć bilet na odcinek graniczny (tzw. przejściówkę) za 15 Kč (u czeskiego konduktora, który sam przyjdzie sprzedać bilet, nie trzeba go gonić po pociągu). Nie interesowałem się nawet, ile może kosztować bilet na całą trasę kupiony w kasie we Wrocławiu.

Skocz do: