miver  Dołączył: 26 Kwi 2009
Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM
Zastanawiam się nad kupnem dłuższego obiektywu i natknąłem się na tą oto Sigmę?
Czy ktoś z forum może ją posiada i mógłby powiedzieć coś o niej? Ew. jakieś sample?

Albo może jakaś ciekawsza alternatywa w tym zakresie kosztów?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Moim zdaniem lepiej w tej cenie kupić pentaksa 55-300 (to naprawdę dobry obiektyw), stabilizację i tak masz w aparacie więc za samo HSM płacić mniejszym zakresem i mniejszą pewnością co do ostrzenia?
No i jest jeszcze za około 600-700zł uszczelniony długi kit pentax 50-200 WR.

Zależałoby mi na w miarę dobrej jakości właśnie dłuższego końca, słyszałem że 55-300 nie wypada tu najlepiej.
Dlaczego mniejszą pewnością ostrzenia?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ta Sigma to najgorszy obiektyw z tu wymienianych.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
miver napisał/a:
słyszałem że 55-300 nie wypada tu najlepiej.

chyba sie przesłyszałeś

słabe 300mm ma Tamron i Sigma 70-300
Pentax podobno jest w miarę równy w całym zakresie

zresztą
ta Sigma 50-200 kończy się na 200mm, więc nawet nie ma czego porównywać ;-)
Cytat
Dlaczego mniejszą pewnością ostrzenia?

no bo jakby nie było, nie jest to szkło Pentaxa, tylko Sigmy - AF nie zawsze musi działać dobrze - firmy raczej nie dzielą się swoimi rozwiązaniami

Hmm, ten Pentax był moim pierwszy typem, odrzuciłem go właśnie przez te opinie o słabym 300mm, chyba nawet na tym forum. Chyba muszę go wziąć ponownie pod uwagę.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
chyba to najlepsze wyjście, na końcu jest przyzwoicie ostry
albo budżetowo krótszego 50-200

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Mam tego Pentaxa i na 300 jest ... bardzo przyzwoicie... Sprawdzałem nawet na 300mm FF/BF - jak dla mnie wszystko wyszło idealnie. Wybrałem właśnie tego Pentaxa, chociaż zastanawiałem się nad Sigmą i mniej nad Tamronem.

300 może się czasem przydać ;-)

W najbliższym czasie przejadę się do Saturna, podepnę szkło pod body, zrobię kilka testowych zdjęć, obejrzę na komputerze i zobaczymy co wyjdzie :)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
miver napisał/a:
przejadę się do Saturna, podepnę szkło pod body, zrobię kilka testowych zdjęć

To się może nie udać, gdyż nie tak dawno temu pracownik Saturna tłumaczył mi, iż nie wolno jest robić zdjęć (testowych czy nie, na własnej karcie czy też sklepowej) na terenie marketu - podobno to jest w regulaminie.

romeoad, i pewnie ze względów "bezpieczeństwa" i "ochrony".

Rozmawiałem już z panem z Saturna i wstępnie przez telefon mówił że nie ma większego problemu, a jak nie to mam znajomego w drugim Saturnie w mieście, już raz testowałem tam Tamrona 70-200 na moim K20D i z K7 spotkanie miałem.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Żeby uniknąć niedomówień - ja pisałem o robieniu zdjęć z zapisaniem ich na kartę. Bo pstrykać na sucho i oglądać na ekranie to można ile się chce - przynajmniej w tych Saturnach/MM w których ja bywałem.

No a jeśli możesz zrobić zdjęcia testowe to wypada pogratulować normalnego sprzedawcy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
romeoad napisał/a:
Bo pstrykać na sucho i oglądać na ekranie to można ile się chce - przynajmniej w tych Saturnach/MM w których ja bywałem.

to w Poznaniu mamy inne

pstrykałem w 2 MM i w 1 Saturnie przy zakupie dość drogiego sprzętu ;-) i nie wyobrażam sobie żebym nie mógł zdjęć zapisać na karcie żeby w domu obejrzeć

sprzedawcy też nie widzieli problemu
ani ochrona

romeoad, widocznie trafiłeś na jakichś "służbistów".

W tym K7 to fakt, "na sucho" pstrykałem z racji tego, że po prostu nie było w nim karty :D
Ale Tamron podłączony był do mojego body, karta była, zdjęcia normalnie zapisane, żadnych problemów.

Ale fakt, że w rozmowie "Pan Sprzedawca" najpierw pierniczył coś w stylu "no może pan podłączyć ale wtedy musi pan go kupić". Po chwili się chyba jednak zorientował, że jakieś głupoty gada ;)

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Jeśli jeszcze kogoś interesuje ten obiektyw (sigma 50-200 os hsm) to kilka moich opinii:
Na pewno optycznie lepszy od 50-200 Pentaxa (przynajmniej tego, którego ja używałem), choć generalnie na długim końcu trzeba przymykać, by było przyzwoicie (nie dobrze, a przyzwoicie). Od 50 do 100 po przymknięciu jest nieźle, jak na pieniądze, które trzeba zapłacić. Porównania z 55-300 Pentaxa nie mam bo wprawdzie chciałem go kupić, ale w większości sklepów internetowych w UK była wersja od K-X z plastikowym bagnetem - choć wg opisu miał być starszy model, ze złączką metalową. Z kolei "prawdziwy" metalowy Pentax jest w UK 100 funciaków droższy od Sigmy. A ponieważ obiektyw miał być jako "podręczny" na "niefotograficzne" wypady, gdy zamiast plecaka zabieram tylko małą torbę, cena była istotna (mam ten zakres ogniskowych pokryty lepszymi - większymi i cięższymi - szkłami).
Co przemawia za Sigmą? Jak na tę klasę cenową świetnie wykonany: nie ma luzów, opory pierścienia zooma świetne, focus trochę za luźno "chodzi", ale też jest dobrze, HSM minimalnie jedynie szybszy od śrubokręta, ale na pewno szybciej "doostrza" i jest cichutki. Stabilizacja - dobrze, że jest. Nie zauważyłem, by pozwoliła wydłużyć czasy naświetlania bardziej, niż ta wbudowana w body, ale za to stabilizowany obiektyw znacząco poprawia pracę AF w trybie ciągłym. Ostrość szkła, jak już pisałem, przeciętna, za to bokeh całkiem ładny i kontrast wraz z transmisją lepiej się prezentują, niż w pentaxowym 50-200. Generalnie, jeśli 200 na długim końcu, nieco mydlane, ale wystarczy - polecam. Poprawa pracy AFC ze stabilizacją i szybciej doostrzający HSM pozwalają nawet na próby focenia Pentaxem (w dobrym świetle!) dynamiczniejszych sportów.

Skocz do: