yildun  Dołączył: 23 Mar 2010
[K200D] prawdopodobnie syf na matowce
witam!
nie mam jak zapodac zdjeica co mi sie kryje w aparacie ale sytuacja przedstawia sie tak:
przez wizjer widze czarna kropke. umiejscowiona jest na dole wizjera. zmiana obiektywu nic nie daje wiec to dotyczy matowki albo wizjera... przedmuchalem srodek puchy i nadal nic... czy jest jakis sposob zeby dostac sie glebiej i usunac ta kropke?
czy jest ktos w okolicach wawy kto podejmowal sie wymiany matowki i wie jak to wszystko rozebrac??
dzieki za odpowiedz

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Paproch na wewnętrznej stronie matówki,często pomaga dmuchnięcie gruchą z cienkim wylotem w szparę między matówką a obudową (przednia część obok blaszki mocującej).

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Spróbuj sposobu martino, a jak to nie pomoże to policz do dziesięciu i zacznij proces zaakceptowania syfu na matówce. Były już przypadki na tym forum, że ktoś chciał wyczyścić matówke, rozebrał, coś poszło nie tak i w rezultacie było jeszcze gorzej (np. więcej syfów albo co gorsza porysowana matówka).

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Jak wspomniano paprochy są integralną częścią matówki :mrgreen:
Lepiej się do tego przyzwyczajać,skoro nie ma wpływu na foty nie ma sensu ruszać.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
makak, ostatnio to był przypadek rozciapciania ramki na matówkę :-P

yildun  Dołączył: 23 Mar 2010
makak, szkoda ze na nick mielismy taki sam pomysl:D moj niestety nie przeszedl:/
czyli wychodzi na to ze jednak uszczelki nie zaliczaja sie do matowki?:) a czy np w serwisie by wyczyscili cus takiego? (chyba odpowiedz oczywista:) )

woohoo!!!!! udalo sie!!!:D
moze to akt barbarzynski na puche ale kompresorem "dmuchlem" jak najpierw martino zasugerowal:) i udalo sie:D woohoo:D

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
yildun, uszczelki uszczelniają ogólnie aparat, ale jak zdejmiesz obiektyw to nie ma takiej na cały bagnet. Tak samo jak na matrycy może kurz osiąść i na matówce i na lustrze.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Musiałaby być automatyczna przesłona powiązana z odpinaniem obiektywu.

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
poki przez matówkę coś widzisz to nie jest źle :-P i bardzo prawdopodobne, że próbując czyścić będziesz miał jeszcze więcej syfu. Ja niestety coś takiego przeżyłem podczas wymiany matówki (okazało się, że musiałem wyciągać oryginalną podkładkę i było ogólnie trochę mocowania), za długo to wszystko trwało i teraz mam pyłków i włosków znaczną ilość, ale póki nie przeszkadza to w robieniu zdjęć to nie ruszam...

Skocz do: