schamann  Dołączył: 07 Maj 2010
Wyświetlacz k-x - przekłamuje
Witam mam pytanie do innych użytkowników k-xa.Ja wygląda u was odwzorowanie zdjęcia na lcd.Zauważyłem u mnie przynajmniej przy słonecznej pogodzie że ciężko ufać temu co pokazuje.Często pokazuje normalne zdjęcie a po przegraniu foty są mocno przepalone lub czasem niedoświetlone. Zacząłem korzystać z histogramu bo wyświetlaczowi ufać już nie mogę.

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
ja tam fachowcem nie jestem, ale moim zdaniem, gdyby wyświetlacz miał odwzorować zdjęcie jak monitor, dajmy na to Eizo, to sama matryca powinna kosztować tyle co cała puszka.
Mam podobnie, czasem widzę prześwietlenie, choć zdjęcie jest OK, czasem odwrotnie.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: Wyświetlacz k-x - przekłamuje
schamann napisał/a:
Zacząłem korzystać z histogramu bo wyświetlaczowi ufać już nie mogę.

Słusznie czynisz.
Porządne wyświetlacze są w puszkach kosztujących znacząco więcej niż k-x. Np. w k-7, d300s, 7D itd. A i tak w ostrym słońcu dobrze naświetlone zdjęcie wygląda na niedoświetlone o 1 EV.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
schamann napisał/a:
Często pokazuje normalne zdjęcie a po przegraniu foty są mocno przepalone lub czasem niedoświetlone

Możesz też sobie włączyć pokazywanie prześwietleń / niedoświetleń w menu bezpośrednio na fotce. Obstawiam, że k-x ma taką opcję, skoro moje k100d ma. Na foty niedoświetlone o 1-2 EV to raczej nie pomoże, wtedy tylko histogram, ale prześwietlenia (które są dużo bardziej upierdliwe na cyfrze) jest w sam raz.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
bEEf napisał/a:
Możesz też sobie włączyć pokazywanie prześwietleń / niedoświetleń w menu
Jest taka opcja.
PS. LCD w kiksie służy przede wszystkim do podglądu.

archetwist  Dołączył: 13 Cze 2010
A, to już wiem skąd te niespodzianki ;-) . Potwierdzam i dodaję, że przekłamania są duże.

Skocz do: