campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Macro Takumar 50/4 1:1
Macro Takumar 50/4 1:1.

Ktoś miał z tym szkłem kiedyś do czynienia? Jak się sprawuje, ile kosztuje? Czy za tyle warto:)? Jak jest z dostępnością tego kloca u nas w kraju.
Posiada preselekcyjną przysłonę i powiększenie 1,0x.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Miałem i mam nadal do czynienia.
Jest to jedno z najlepszych szkieł makro.
Optycznie zbliżone bardzo do późniejszych Super Macro Takumarów 50mm 4.0.
Jako jedyna pięćdziesiątka Takumara ma odwzorowanie 1:1. Nie jest identyczna z późniejszymi, była sprzedawana jakiś czas równolegle. Nie występuje oczywiście w formie S-M-C czy SMC, ale to nie ma znaczenia. Przesłona preselekcyjna, inna ilość listków przesłony i inny bokeh w stosunku do konstrukcji późniejszych. Nie jest klocem, wielkościowo to takie same obiektywy, nie licząc podwójnego wyciągu dającego 1:1. Optycznie bez zarzutu, zresztą tu Takumary raczej są swego rodzaju klasą dla siebie. Wygodne w obsłudze. Cena jest różna, niedawno na Ebayu poszło bardzo tanio i w dobrym stanie. Tam też raczej dostępne, u nas gości na Allegro rzadko. W tej chwili w niezłym stanie jest za 248$ + 39$ przesyłka. Bywa o 100$ taniej, ale to już okazja, bo jest rzadsze od Super Macro Takumara 50mm. U nas cen nie pomnę.
Kiedyś chciałem zrobić porównanie obu obiektywów i z rozpędu obu setek Macro Takumara, ale po pierwsze jakoś nie było kiedy, a po drugie znowu by mi ciosali kołki na głowie, że przeze mnie Takumary drożeją :lol:

dzięki:)

czyli dla kolekcjonerów i amatorów takumarów w sam raz. Skoro mówisz, że ceny są niepojęte, to już chyba lepiej kupić jakiś 100/2.8 z AF, co nie? Bardziej uniwersalne. Choć nie ukrywam, ten 50/4 1:1 kręci mnie;)

Podałem aktualną i przykładową cenę. Nie ma to przełożenia na jego wartość, bo to z kolei sprawa indywidualna. Obiektyw naprawdę wart uwagi. Nie sądzę, żeby tak do końca zastępowalny był 100mm. Ale też to sprawa każdego z osobna i jego wyboru. Ja nie miałem problemów z fotografowaniem tym Takumarem ani przedmiotów, ani owadów w terenie. Omawiałem zresztą to gdzieś tu i pokazywałem zdjęcia. Setkę i pięćdziesiątkę noszę wtedy zwykle razem, bo to różne szkła i różnie ich używam. Moim zdaniem pogląd, że 50mm makro jest niezbyt udanym etapem do powstania obiektywów makro 90 i 100 mm jest tak samo powszechny, co błędny. Pięćdziesiątka makro, a ta pięćdziesiątka w szczególności jest trudna do zastąpienia i trudno znaleźć w tej cenie szkło tej klasy oraz przydatności, jeżeli brać pod uwagę skalę odwzorowania bez dodatkowych elementów. Trzeba pamiętać również, że nie jest to najdroższe szkło manualne z tego okresu dostępne w normalnym obiegu. Jest ich sporo. Pierwszy z brzegu przykład:
http://www003.upp.so-net....nclub/lens4.htm
Chodzi mi o egzemplarze na drugim zdjęciu od góry, to są właśnie macro pięćdziesiątki, szczególnie ten po lewej jest wart uwagi.
Cały czas mówimy o obiektywach dających skalę odwzorowania 1:1.
Mnie też ten Takumar męczył długo, zdecydowany byłem na zakup, mmo posiadania kilku makro, z Super Macro Takumarem 50 mm włącznie. Nie żałuję, ale może to tylko ja mam takiego fioła, nie wiem...

Szkoda, że nie jest to manualna 50/2.8 ze skalą 1:1. ale nie wiem czy takie coś istnieje:D

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
campanelli napisał/a:
Szkoda, że nie jest to manualna 50/2.8 ze skalą 1:1. ale nie wiem czy takie coś istnieje:D

http://pentax.org.pl/wiki/index.php/A_50/2.8_Macro

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Skala 1:2 z tego co wyczytałem na tym wiki.

k33l napisał/a:
Skala 1:2 z tego co wyczytałem na tym wiki.

no tak, 1:2 :)
opiszon się pomylił. widocznie nie ma.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a sorki, nie zauważyłem - byłem pewien że to ta sama konstrukcja co F/FA/DFA 50 f/2.8 makro, a jak widać nie jest

czyli ze skalą 1:1, 50mm i f/2.8 pozostają tylko szkła z AFem

50/4 to trochę za ciemne szkło do uniwersalnego użytkowania... wiele osób, jak ja, używa na APS-C 50-ek jako portretów, stąd moje pytanie:)

Oczywiście że istnieją takie szkła.
Na przykład:
http://captjack.exaktaphile.com/Schacht%20page.htm
Nie wiem jak inni, ja sobie bardzo chwalę :-D
Poza tym jakoś jasność 4 mi nie doskwierała. Zaletą takiego czegoś jest ostry i kontrastowy obraz w całym zakresie przesłon. Podobna sytuacja jest przy konfrontacji Takumara 50 mm 1.4 oraz Takumara 50 mm 2.0
Ten drugi jest niedoceniany, lecz niesłusznie... :-)
No i jest jeszcze jedna kwestia, Macro Takumar to obiektyw dość specjalistyczny, dlatego trudno uzyskać w nim uniwersalność. Z drugiej strony pokazany w linku Schacht (światło 2.8) jak wykazują moje dotychczasowe doświadczenia ma bez pierścieni co najmniej 3:1, może nawet 4:1. Ciekawe, co?
No ale to specyficzna linia obiektywów macro typu socket. Niewiele ich wykonano, a te co są, to naprawdę przyjemnie założyć do aparatu.
:mrgreen:
Może kiedyś wrzucę opis?

Skocz do: