przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
pentax 28-70 f/4 ostrość
witam
Na co dzień użytkuje kx z tamronem 18-50/2.8 i DA 18-250 i jedną stałką. Trafił mi właśnie pentax 28-70 f/4 w bdb stanie, wcześniej miałem 28-105 PZ z body DL i bardzo milo go wspominam. Mam pytanko do osób które użytkują 28-70 f/4 z cyfrowym body. Jak prezentuje się u Was ww. obiektyw pod względem ostrości ? po moich testach obraz naprawdę ostry robi sie po przymknięciu do ~7. Od 4 do 5 nieostre mydełko. Występuje to na każdej ogniskowej. Nadmieniam BF/FF nie występuje na żadnym z obiektywów. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ten obiektyw powinien być ostry od pełnej dziury.
przemoo napisał/a:
po moich testach obraz naprawdę ostry robi sie po przymknięciu do ~7.
Pokaż zdjęcia. Tak na pewno nie powinno być.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dada napisał/a:

Potwierdzam, niby jest gorszy na cyfrze niż na analogu, jednak odnoszę wrażenie, że i tak jest lepszy od krótkiego kiciaka.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
yusuf napisał/a:
tak jest lepszy od krótkiego kiciaka.
Ostrością zdecydowanie tak.

Dada napisał/a:
przemoo napisał/a:
po moich testach obraz naprawdę ostry robi sie po przymknięciu do ~7.
Pokaż zdjęcia. Tak na pewno nie powinno być.
nie dodawałem jeszcze fotek, zobaczymy jak wyjdzie...

ostanie zdjęcie pilota już po przymknięciu do 7.1

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Mam ten obiektyw.

Na pełnej dziurze jest może ostry, ale on ma jakąś dziwną poświatę... Ciężko mi to nazwać. I to na analogu. Mniemam, że na cyfrze będzie to bardziej widoczne.

Pewnie jaieś zdjęcia bym mogła zrobić, ale nie wiem kiedy mi się zachce, bo tak naprawdę nie przeszkadza mi to w niczym :evilsmile: W sumie mogę go zabrać do Chabówki - jak ktoś chce, to może go przetestować... :roll:

Aha - a tak w ogóle, to 1/4 z lewej strony ma bardziej nieostrą niż z prawej... :roll:

Górne zdjęcie pilota jest nieostre, na pewno nie masz FF?

mygosia napisał/a:
ma jakąś dziwną poświatę

Wcześniejsze japońskie modele miały problem z rozklejającymi się soczewkami, może to właśnie początkowa faza, made in vietnam były już pozbawione wady, mój egzemplarz sprawował się znakomicie.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
yusuf, rozklejające się soczewki widać.

mygosia napisał/a:
rozklejające się soczewki widać

podobno, na zdjęciach też :-D

Moja jedna z ostatnich fotek, na 50mm @ 4, wołana z rawa na ustawieniach neutralnych, zmniejszona do 700px na długim bez wyostrzania:

i crop:

Do szkła nie mam żadnych zastrzeżeń, teraz cieszy się nim, mam nadzieję, kolejny właściciel :-)

yusuf napisał/a:
Górne zdjęcie pilota jest nieostre, na pewno nie masz FF?

mygosia napisał/a:
ma jakąś dziwną poświatę

Wcześniejsze japońskie modele miały problem z rozklejającymi się soczewkami, może to właśnie początkowa faza, made in vietnam były już pozbawione wady, mój egzemplarz sprawował się znakomicie.

ok doszedłem . . . . . :) nie ma FF, nie ma rozklejających się soczewek, obiektyw ostatnia partia made in wietnam pozbawione tej wady. Może przyda się innym użytkownikom kx i pokrewnych. Mianowicie miałem włączana w body silną kompensacje cienia i prześwietlenia. Po wyłączeniu tych funkcji wszystko ok.

Skocz do: