makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Praca w gazecie - za ilę?
Pytanie do osób pracujących jako fotograf/fotoreporter w gazetach lub czasopismach. Jaką podać pracodwacy stawkę godzinową? Jak wycenić sztukę zdjęcia? Jakie to są mniej więcej orientacyjne zakresy cenowe?
Staram się o pracę w tym charakterze i pracodawca zostawił mi na tym polu wolną rękę abym sam zaproponował stawki i "wycenił się".
Gazeta raczej regionalna, motoryzacyjna, nowa na rynku.

Pozdrawiam

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Przeczytaj mój post w tym temacie:
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#659451

W gazetach płacą zazwyczaj od publikacji, ale jak Ci zostawili wolną rękę, ja bym brał od wydarzenia. W zależności od jego rangi i czasu trwania dobierał kwotę. Uniezależnił też pieniądz od publikacji w gazecie, bo czasem redakcje sobie galerie własne tworzą i to niby nie jest publikacja, tylko promocja autora..

Ok... z tego posta wyczytałem, że za zdjęcie można liczyć sobie od 5 do 50 zł. A jak ze stawką godzinową? Wiadomo, że nie będe harował po 8h dziennie, codziennie. 20 zł za godzinę pracy to dobra cena? Mało? Dużo? Szczerze powiedziawszy jestem zielony w temacie więc każdy punkt odniesienia będzie mi bardzo pomocny :-B .

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
makak, ja zdjęć nie robię, zwłaszcza "zawodowo", więc się nie znam. Ale gdyby mi ktoś proponował stawkę godzinową 20zł, to by mnie tylko pusty śmiech ogarnął.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matb napisał/a:
gdyby mi ktoś proponował stawkę godzinową 20zł

Ze średniej krajowej wychodzi 18 zł na godzinę brutto.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
matb, trzeba Ci tylko pozazdrościć zarobków :-)

math napisał/a:
Ale gdyby mi ktoś proponował stawkę godzinową 20zł, to by mnie tylko pusty śmiech ogarnął.

Co zrobić, taki kraj. Ciężko jest o pracę, jakąkolwiek a za coś trzeba żyć :-P .

Skocz do: