majk  Dołączył: 25 Lut 2010
  [*istDS] Problem z kitową lampą
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem DSa. Lecz od pewnego czasu nie działa mi lampa. Ciężko określić od kiedy to się dzieje bo nie często jej używam. Bez lampy wszystko jest ok a jak podniosę ją to przestaje działać AF i spust migawki, także na manualu. Zauważyłem że w tym czasie na górnym wyświetlaczu mruga znaczek lampy tak jakby się ładowała ale na tym się kończy. Wygląda na to że system ładowania ma problemy z naładowaniem lampy a póki lampa nie jest w gotowości to AF nie może kontynuować. Czy w DSie istnieje jakiś tryb serwisowy za pomocą którego można to sprawdzić? A może jest jakiś kabel serwisowy pod który można podpiąć puszkę i to sprawdzić?
Czy ktoś z obecnych tu pentaksiarzy spotkał się z podobnym problemem? Proszę o pomoc

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Na poczatek sprobuj kupic porzadne baterie w sklepie [na przyklad Energizery w niebieskim opakowaniu].
Przyczyna moze byc niedobor pradu. A aku sa dosc zawodne - wydaje sie, ze sa nowo ladowane, a okazuje sie ze sa za slabe.

Wysłałem aparat do serwisu Apollo w Wawie. Dziś otrzymałem wiadomość, która powaliła mnie na kolana....:
"W aparacie uszkodzony jest układ przetwornicy lampy błyskowej, który w całości trzeba wymienić. Dodatkowo uszkodzony jest układ wyzwalania błysku. Koszt tych elementów razem z wymianą waha się w granicach 800zł." :cry:

Może ktoś z obecnych tu pentaksiarzy posiada jakiegoś DSa na części? A może wiecie gdzie można go taniej naprawić? Pomocy :cry:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Chyba znacznie taniej wyjdzie Ci dokupienie lampy zewnętrznej, tym bardziej, że DS działa w zwykłym TTLu. O ile oczywiście wyzwalanie lampy zewnetrznej działa.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Skoro bez lampy wszystko działa jak trzeba, to odpuścił bym sobie naprawianie a dokupił jakąś niedrogą lampkę zewnętrzną z TTL'em - bo DS współpracuje z tymi starymi, nie musi być P-TTL.

No i mnie Dada wyprzedził o-) za długo zakładka otwarta czekała...

[ Dodano: 2010-04-08, 20:06 ]
majk napisał/a:
Dodatkowo uszkodzony jest układ wyzwalania błysku.

Choć właśnie to niepokoi...

Napisali mi ze układ wyzwalania zewnętrznej lampy działa poprawnie. Tak więc naprawa już nie wchodzi w grę. Postanowiłem jednak go sprzedać bo siostra z usa ulitowała sie nade mną i na dniach przywiezie mi kiksa :mrgreen: . Zastanawiam się czy lepiej dokupić jakąś niedrogą lampę i sprzedać go drożej czy może taniej bez lampy? Kase chce przeznaczyć na jakiś dobry obiektyw.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
majk napisał/a:
Kase chce przeznaczyć na jakiś dobry obiektyw.
na dobry to nawet sprawny by Ci nie wystarczył :-P Drogo go nie sprzedasz...

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
No niestety, DS'y nie są w cenie, aż żal sprzedawać za te kilka stówek.

Wiem bo mam.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
nemo napisał/a:
majk napisał/a:
Kase chce przeznaczyć na jakiś dobry obiektyw.

na dobry to nawet sprawny by Ci nie wystarczył Drogo go nie sprzedasz...

M50/1,7 to dobry obiektyw.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Tys prowda. Myślę, źe nawet na dwa by starczyło :->

Skocz do: