weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
[obiektyw] GX-20 i F 50 1.7
Mam pewien dylemat odnośnie ww. sprzętu. Nie wiem, czy serwisować puszkę, czy body, w związku z losowym ustawianiem ostrości przez ten zestaw. Zwykle występuje BF, ale niekiedy jest dobrze. Jest to raczej zależne od odległości ostrzenia. W związku z tym mam pytanie do Kolegów z Łodzi. Czy w naszym grodzie mieszka posiadacz jakiejkolwiek puszki cyfrowej i obiektywu Pentax F 50 1.7, ewentualnie Pentax FA 50 1.4? Czy taka osoba byłaby skłonna spotkać się ze mną, celem sprawdzenia pracy mojego obiektywu z innym aparatem i jednocześnie obiektywu Kolegi z moją puszką? Gdyby ktoś zechciał pomóc, to proszę o info na PW.
Nie wiem, czy to dobre miejsce na tego typu pytanie, w razie czego proszę o przesunięcie tematu na miejsce właściwe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak zachowuje się body z innymi szkiełkami?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
plwk napisał/a:
Jak zachowuje się body z innymi szkiełkami?

Generalnie dobrze. Ciężko stwierdzić, czy ma BF/FF, bo z AF mam same ciemne szkła, powyżej f 4. Jedynie na targach podpiąłem Sigme 24-80 f 2.8 i na pełnej dziurze było dobrze. F 50 1.7 zachowywał sie podobnie z K10, więc wyglada raczej na problem ze szkłem. Zwłaszcza, że niespecjalnie widać reakcję na regulację AF w body. Jak ustawię na tablicy testowej, to do 1,5 m jest ok, powyżej mydło, na nieskończonosc z kolei dobrze. Staram się ustawiać na f 2.0, żeby uniknąć mydła na pełnej dziurze, chociaż przy ręcznym ustawieniu ostrości nawet na f 1.7 jest wyraźnie lepiej, niż przy użyciu AF. Dopiero przy przesłonie powyżej F4 można przyjąć, że trafia, ale zapewne błędy są maskowane głębią. Tylko jakoś nie potrafię sobie wykoncypować, w jaki sposób błędy AF mogą być zależne od szkła, bo to przecież body tym steruje.
gregorisan poradził mi, zeby wysłac puszkę do serwisu, miał podobny problem z kitem, tylko u mnie kit działa poprawnie, a Samsung nie chce ustawiać aparatów dla szkieł nie firmowanych przez siebie. Nie wiem, może to wina złego położenia czujników względem matówki, ale jest mało prawdopodobne, żeby podobny problem wystąpił zarówno w GX-20, jak i w K10.

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
weiss77, odpowiadając na Twoją wiadomość to w sumie w 80% używam punktu centralnego a w w reszcie przypadków korzystam z tych ośmiu krzyżowych. Pozostałych dwóch skrajnych nie używam. W przypadku tych ośmiu to wszystko chodzi w miarę dobrze - nie zauważyłem jakiś diametralnych różnic. Po kalibracji naprawdę w aparat wstąpiło "drugie życie" - ustawili mi go pod "kita", ale skalibrowali w oparciu o inne cztery szkła. Tak jak Ci pisałem po kalibracji problem z F50\1,7 na przysłonach 1,7-2,2 pojawia się w kilku procentach niezależnie od światła. Wyślij puszkę razem z kitem - opisz problem i powinni coś z tym zrobić.

Skocz do: