zocha_pl  Dołączył: 15 Kwi 2010
[K-7] Nowy firmware 1.03 i awaria...
Witam
Jako, że jest to mój pierwszy post to się przedstawię "Witam". pierwszy post i już mam problem. Mianowicie kilka dni temu kupiłem Pentax K-7. to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka. Oczywiście jestem zadowolony tylko... dzisiaj chciałem zrobić upgrade firmware z 1.00 do 1.03. zrobiłem wszystko krok po kroku tak jak należy i po zakończeniu procedury wkładam karte ze zdjęciami i aparat mi "mówi" ze brak karty pamięci. to wkładam drugą dla pewności i przy drugim włączeniu w ogól mi się nie "odzywa" ekran lcd, nie włącza się i po wyłączeniu na wyświetlaczu monochromatycznym nie znikają wszystkie symbole. Boję się, że mi aparat padł a przecież dopiero co go kupiłem. Upgrade jeszcze raz podkreśle zrobiłem tak jak trzeba. Co mam teraz zrobić? Serwis czy jakieś inne wyjście? Pomocy :-( Oczywiście z góry dziękuję za pomoc

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
serwis

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
zocha_pl, a miałeś na końcu upgrade'u napisane "Completed"? Z jakiego adresu pobierałeś firmware? Tak czy inaczej serwis Cię czeka. Chyba, że jeszcze nie minął okres, w którym możesz prosić o wymianę na nowy, ale to już koledzy Ci muszą dopowiedzieć bo ja się tymi przepisami za bardzo nie interesowałem.

deckard napisał/a:
Chyba, że jeszcze nie minął okres, w którym możesz prosić o wymianę na nowy
a to niby na jakiej podstawie?

Fafniak napisał/a:
deckard napisał/a:
Chyba, że jeszcze nie minął okres, w którym możesz prosić o wymianę na nowy
a to niby na jakiej podstawie?

No właśnie nie pamiętam. Poszedłem raz z uszkodzoną pamięcią do komputera po jakichś dwóch tygodniach od zakupu i dostałem info, że gdybym przyszedł dwa dni wcześniej to wymieniliby na nowe od ręki ale było już za późno i pamięć musiała przejść przez serwis. Czytając pobieżnie wątek o prawach konsumenta wydaje mi się, że ktoś o czymś podobnym wspominał. Dlatego nie podałem tego jako pewnik, tylko sugestię by ktoś mądrzejszy dopisał.

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
zocha_pl napisał/a:
na wyświetlaczu monochromatycznym nie znikają wszystkie symbole

Też tak miałem, pomogło wyciągnięcie i ponowne włożenie baterii.

deckard, ale facet zmieniał firmware- to jest operacja dozwolona, ale jednak chyba nei kwalifikuje się do wymiany w ramach niezgodności towaru z umową.
Trzeba raczej wysłać do serwisu a oni bezpłatnie mają to naprawić...

Fafniak, no jeśli zrobił to jak trzeba, to jest to wg mnie zwykłe użytkowanie. U mnie pamięć też 2 tyg. działała a potem padła więc nie wiem czy aparat musiał być niesprawny już przy kupowaniu. Pewnie masz rację ale ja próbuję podpowiedzieć czego można spróbować bo nie chcę, żeby się chłopak do Pentaksa zraził jak zaraz po zakupie puszka trafi na parę tygodni do serwisu :cry:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprzedawcy często sugerują rozwiązanie dla nich najwygodniejsze, np. jeśli płyta główna wariuje to lepiej niech się całkiem spali.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. upgrade zakończyłem jak pojawił mi się napis completed czyli przy operacji zrobiłem wszystko tak jak należy. Widzę, że niestety czeka mnie serwis :-( a dopiero w sobote go odebrałem i jeszcze nie zdążyłem się nim dobrze nacieszyć. Orientujecie się może ile mniej więcej mogę czekać na aparat jak będzie w serwisie? Aha Firmware pobrany ze strony producenta więc nie ma mowy o jakimś złym oprogramowaniu.

NIESTETY JUŻ NA POCZĄTKU WIDZĘ, ŻE WYCHODZI MOJA PANIKA. NIE BYŁO ŻADNEJ AWARII TYLKO APARAT WARIOWAŁ BO MIAŁ SŁABĄ BATERIĘ. PO NAŁADOWANIU K7 DZIAŁA BEZPROBLEMOWO. PRZEPRASZAM ZA MOJĄ OBSESJĘ ALE NOWY SPRZĘT I BYŁEM STRASZNIE WYSTRASZONY

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
zocha_pl :mrgreen: To teraz już nie cackaj się z aparatem, nie chuchaj, nie dmuchaj na niego, tylko rób zdjęcia - po to został stworzony :-)

Yes of course my lord :mrgreen: oczywiście będę informował o postępach w moim portfolio ;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
zocha_pl, :-/ wszędzie gdzie masz do upgrejda pisze że bateria ma być świeżo naładowana :-/

Skocz do: