Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
[K20D] dziwne dane w exif z obiektywem bez styków
Witam, mam dwa pytania.

1. Czy obiektyw bez styków, z przysłoną przymykaną ręcznie - (nie przez popychacz z aparatu) powinien mieć izolację na metalowym bagnecie w miejscu styków na mocowaniu?

W exif zapisuje się zawsze: albo F=0 albo F=2.4
Zauważyłem ostatnio, że we wszystkich exif było F=2.4, później zmieniłem na inny obiektyw, następnie ponownie założyłem manuala i od tej pory we wszystkich exif F=0. Stąd pytanie o izolację bagnetu od body...albo zwarcie styków ??

2. Obiektyw ze stykami, pozycja A.
Puszka nie rozpoznaje ogniskowej. Kiedy włączam aparat z wyłączoną stabilizacją - w exifach mam ogniskową =0mm. Kiedy włączam aparat ze stabilizacją włączoną - zawsze pyta o ogniskową obiektywu.

:-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. Tak, dla prawidłowej pracy światłomierza. W exifie pisze cokolwiek bo nie może mieć pojęcia o faktycznej przysłonie.
2. Prawidłowo. Obiektyw nie przenosi informacji o ogniskowej więc trzeba wprowadzić ręcznie. Gdy wyłączona stabilizacja nie pyta o ogniskową bo nie jest do prawidłowego działania potrzebna.

1. Czyli bagnet w miejscu styków zamalować.

2. Wydawało mi się, że styki przenoszą między innymi informację o ogniskowej obiektywu, kiedy wpinam kita - nie pyta o ogniskowe..
Czyli wynika z tego, że zakładając obiektyw należy włączyć pierwszy raz aparat z włączoną stabilizacją, żeby w exif była informacja o ogniskowej i żeby później prawidłowo działała stabilizacja?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
ale obiektyw kitowy ma tych styków trochę więcej niż seria A... Stąd też nie pyta się o nic bo wszystko wie ;-)

W serii A styk służy jedynie do sterowania przysłoną - nie podaje żadnych danych dodatkowych...

To nie jest Pentax A, to cosina na mocowaniu pentax z pozycją A.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ytr napisał/a:
2. Wydawało mi się, że styki przenoszą między innymi informację o ogniskowej obiektywu, kiedy wpinam kita - nie pyta o ogniskowe..
Jeden styk przenosi dane "cyfrowe", w tym ogniskową. Reszta to pozostałość ze starych czasów i podają jedynie dane o przysłonie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ytr napisał/a:
To nie jest Pentax A, to cosina na mocowaniu pentax z pozycją A.

zasada działania ta sama ;-)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Ytr napisał/a:
2. Obiektyw ze stykami, pozycja A.
Puszka nie rozpoznaje ogniskowej. Kiedy włączam aparat z wyłączoną stabilizacją - w exifach mam ogniskową =0mm. Kiedy włączam aparat ze stabilizacją włączoną - zawsze pyta o ogniskową obiektywu.

Cytat
2. Prawidłowo. Obiektyw nie przenosi informacji o ogniskowej więc trzeba wprowadzić ręcznie. Gdy wyłączona stabilizacja nie pyta o ogniskową bo nie jest do prawidłowego działania potrzebna.

Wszystko jest OK. Też mi się ostatnio zdarzyło pracować ze statywem więc i stabilizację miałem wyłączoną - podpiąłem Samyanga FishEye i puszka po włączeniu nie zapytała o ogniskową. Zajrzałem do instrukcji, wszystko się wyjaśniło, i wszystko jest ok.

Dziękuję za pomoc z manualem. Cosine jeszcze sprawdze, bo coś mi się wydaje że powinna podawać ogniskową..

SeizeThePicture < nie czytałem całej instrukcji, przyznaję

Ytr, nie powinna

Dzięki Opiszon. Jeszcze Pytanie poza tematem. Czy w k20d przy kręceniu aparatem w środku powinno się coś przesuwać? Bo u mnie coś puka, pewnie stabilizacja? :/

tak, zgadłeś, to "palec filipińczyka"

wszystko jest ok

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Raczej nic nie powinno się w środku ruszać, stukać, latać.

k33l napisał/a:
Raczej nic nie powinno się w środku ruszać, stukać, latać.

a teraz weź swoje k100d, poruszaj nim, posłuchaj

jak nie masz przy sobie, to zrób to po południu :-P
możesz się zdziwić

Najpierw myślałem że to czujnik położenia aparatu, ale po pierwsze sądząc po dźwięku - za dużo waży, po drugie stuka tylko przy obrocie o 180stopni :)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
W pracy jestem, ale wczoraj jakoś nic nie słyszałem jak wymieniałem matówkę a trochę tym body machałem.

Ytr, to układ stabilizacji matrycy
czujnik położenia też się pewnie rusza ;-)

Opiszon, czytam i czytam i mam coraz większe zamieszanie w głowie. Czy mam wszystkie styki zewrzeć, czy wszystkie odizolować, czy też zastosować schemat : http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html
?
Obiektyw bez styków, bez dzyndzla od przysłony - czyli listki na sztywno z pierścieniem.

jeżeli bagnet zalakierowany albo pomalowany, to zewrzeć, jeżeli goła blacha, to nic nie trzeba robić

Dzięki. Bagnet stalowy, ale nie kontaktuje. Raz zapisuje w exif F=0 a raz F=2.4

Skocz do: