Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Felgi aluminiowe
No i decyzja zapadła co do autka. Będzie to takie małe maleństwo ;). Jakie, na razie nie zdradzę, żeby nie zapeszyć ;-) .

Chcę kupić od razu aluminiowe felgi na letnie opony. Zimówki zostaną na blaszakach. Rozglądałem się po allegro i sklepach. Można kupić komplet za ok 800-1000zł różnych firm. Podobno chińczyki. Ale to nie musi zaraz oznaczać, że się do niczego nie nadają. Na co zwrócić uwagę? Jaka marka? Nie chcę też wydawać kosmicznych kwot... czyli tanio (czyt. sensowna cena) a dobrze.

Podobają mi się tego typu (pięcioramienne):

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
no akurat dezenty są bardzo dobre i wytrzymałe. Odradzam kupowanie tych wszystkich chińskich z allegro. Lepiej kupić używane a lepszej firmy.
jeszcze jak dla mnie dobrymi felgami są DOTZ, AEZ oraz ENZO. No i oczywiście OZ :)

http://allegro.pl/item807...sc_5x114_3.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=807975788

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Zwróć uwagę czy się zmieszczą w nadkola. Rozmiar (średnica, szerokość) może być taka sama jak orginalnych, ale offset inny, tzn. powierzchnia mocowania do koła może być w innej płaszczyźnie niż orginał. Taka jak pokazałeś ma tą powierzchnią prawie na równo z krawędzią felgi, więc reszta "ucieka" do tyłu - wtedy może trzeć o elementy zawieszenia, nawet może zmniejszyć się promień skrętu. Rysunek wyjaśnia o co mi chodzi:

ale akurat rozbieżności ET są dosyć spore no i zawsze są dystanse jakby co :)

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ale jak nie zwróci na to uwagi to będzie miał problem. A dystanse? Będzie poszerzał błotniki jak mu się nie zmieszczą felgi? Poza tym nie po to zakłada się lekkie felgi żeby zaraz ładować na oś kilogramy żelastwa. No chyba że tylko dla lansu ;-)

michal5150, no przecież ja nie mówię o felgach przez które będzie musiał błotniki rozklepać. Bez przesady :-D . Ale oczywiście trzeba zwrócić uwagę na ET jak i na średnicę piasty no i rozstaw śrub oczywiście. :)
No a takie alusy to chyba tylko po to , żeby wygląd poprawić jednak..one dużo lżejsze od stalówek to nie są. Chyba, że się mylę to pardon.

Rozumiem.

Ale jeśli w sklepie internetowym jest segregacja na konkretne modele aut to powinno pasować? Ja potrzebuję 14" do... ;-)

I jak jest z mitem wytrzymałości takich felg na uszkodzenia mechaniczne? Wiadomo, że po wertepach jeździł nie będę... ale w sumie jak nasze drogi można nazwać... Tak czy owak, czy faktycznie dochodzi do odkształceń, czy te wszystkie bajki można schować w kąt. I jak to ustrojstwo pielęgnować?

YellowLabel, ten model ze zdjęcia pasuje pod moje przyszłe auto. Brać i nie obawiać się?

Jeżeli pasuje pod względem ET , piasty i rozstawu, podobają Ci się to nie widzę przeszkód.

Felgi te mogą się połamać, odkształcić , porysować. Tak jak stalowe. Dużo zależy od tego jakie masz opony i jaki jest ich profil. Wiadomo, że jak założysz profil 45 to będzie łatwiej uszkodzić felgę na naszych pięknych dziurach. Ale zakładając 50/55 sądzę, że musiałbyś się mocno postarać, żeby uszkodzić taką felgę.
Dobrze jest kupić oponę, która posiada dobry rant ochronny. Takimi oponami są np Toyo Proxes T1R (super opony swoją drogą!). Pozwoli Ci to chociaż w pewnym stopniu unikać zarysowań felg na krawężnikach (a o to nie tak trudno :-) ) .
Jak pielęgnować? po prostu myć, są też jakieś tam woski czy inne turbo specyfiki do felg. A jak się porysują bardzo no to piaskowanie i malowanie. Ale to dopiero za jakiś spory czas.

daniels  Dołączył: 02 Cze 2007
Crow , zerknij sobie na konfigurator Alkara

http://www.alcar.pl/6670_PL.0

na pewno nie kupuj chińczyków , lepiej dopłacic i kupić lepsze : Allesio , Dotz , Dezent , Stilauto , Oz.

Z używkami ciężko na allegro. Muszę przejechać się na giełdę i tam poszukać.

[ Dodano: 2009-11-17, 21:15 ]
daniels, byłem i właśnie tu szukałem :-)

O pielęgnacji piszą tu: http://www.felgi.pl/infor...nie_dbac_.htmlx

[ Dodano: 2009-11-17, 21:19 ]
A z resztą... Kupuję Renault Twingo II :mrgreen: Będzie łatwiej nam gadać ;-)
Letniaki i zimki dostaję w komplecie, więc nie widzę sensu robienia sobie kosztów i wymieniania opon na inne. Jedynie kupię drugą parę felg na lato, żeby auto ładniej się prezentowało i sam sobie będę zmieniał w zależności od sezonu.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Crow, a nie lepiej poszperać za oryginałami? Imo 9/10 oryginalnych felg producenta (niekoniecznie z danego modelu auta) lepiej prezentuje się na aucie niż jakieś zalatującym tanim tuningiem OZ'ety :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Crow, Na uzywki to uważaj. Dość często trafiają się pokrzywione i pogięte, a sprawdzić przy zakupie nie ma jak. Dopiero po założeniu opon i wyważeniu widać, a zwłaszcza jak są niby dobrze wyważone, a w czasie jazdy ewidentnie drgają. Felgi stalowe dają się prostować, z alu jest dużo gorzej. Pamiętaj też, że do alu musisz mieć inne śruby (inny stożek - kąt docisku - na śrubie)

matth, Renault z 14" alu ma tylko 1 do wyboru:

Dada, OK.

Aluminium też się prostuje. Aluminium jest trudniejsze w obróbce niż stal, ale są zakłady, które radzą sobie ze sporymi uszkodzeniami, które w przypadku unikalnych kół czasami trzeba naprawić. Dopóki nie jest to jakaś taniocha, a dobra felga wiele da się zrobić. Z moich doświadczeń wynika, że alusy jakościowo porównywalne do firmowych są zwykle od firmowych droższe :-)

[ Dodano: 2009-11-17, 21:28 ]
Crow, tylko twingo ma taki rozstaw śrub? Do clio jest parę fajnych wzorów :->

matth, 5,50x14 ET35 4x100.00. Tak mi wynika wszędzie z konfiguratorów.

Crow, ja bym zapytał w aso czy fele od clio i megane nie pasują. Mają ET36 i pół cala większą szerokość. Powinny pasować idealnie :-)

Zarzuć tymi fajnymi wzorami ;)

Crow, nie każ mi proszę przekopywać allegro :-P

Nie masz wyjścia :mrgreen:

Przy okazji. Jak się spisują Panowie w NORAUTO? Tam bym zamówił i założył.

Już wszystko wiem: 5,5x14 4x100 et-29 Czyli te fele co wybrałem nie pasują :-(

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Crow napisał/a:
Już wszystko wiem: 5,5x14 4x100 et-29 Czyli te fele co wybrałem nie pasują

A to tam gdzie kupujesz maja ten wzór w jednym rozmiarze?
Najczęściej jest tak, że jeden wzór felgi można dostać w różnych rozmiarach i z przeznaczeniem do różnych aut?

A tak poza tym to z jakim motorem to Twingo?

Skocz do: