azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Problem z kartą,może ktoś podpowie ? :)
Witam
Panowie i Panie potrzebna rada ,czy też mądrość jakaś. W pewnym momencie podczas ,,pstrykania,, wyświetlacz pokazał full card. Zabrałem się za przeglądanie,a właściwie miałem taki zamiar ale.. no właśnie ,pojawił się komunikat ,,nie można otworzyć pliku, uszkodzony..) czy coś w tym stylu. Niektóre zdjęcia mogłem oglądnąć w aparacie. Jednak nawet te które były zrobione wcześniej ,teraz pojawiały się jako ,,plik uszkodzony,, :( Aparat Pentax K100D Super, karta 8mb jakaś tam,nie najgorsza. Może ktoś mnie oświeci ,dlaczego tak się dzieje ??
Czy ,,tak bywa,,. czy może nieodpowiednia karta, czy coś innego ? Czy w takim wypadku można odzyskać zdjęcia ? Wszystkim dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Spróbuj na nowej karcie i sprawdź czy wszystko w porządku.Awarie kart się po prostu zdarzają.odzyskać dane spróbuj według tego poradnika.
Jaka to według karta nie najgorsza :?: Może warto kupić nie najlepszą ;-)

:):):)
No jeden się zmiłował, dobre i to :) Wielkie,wielkie dzięki .Fotki na karcie , nie były z tych ,,jedynych,, ale bardzo perspektywa powtórnego ,,cykania,, 20 aukcji bardzo mnie sfrustrowała. Tym bardziej że w przypływie gniewu sformatowałem kartę, co objawiło się ,,karta jest pusta,,. Po podpowiedzi kolegi andybond, pomyślałem ,,spróbować nie zaszkodzi,,
Jakie było moje zdziwienie ,gdy po zainstalowaniu programu i próbie ,program odzyskał z pustej karty wszystkie fotki jakie tam były !!! ,mimo iż karta była widziana jako pusta.
Jeszcze raz dziekuję,jeśli kolega będzie w okolicach Lublina,Częstochowy, czy Nottingham
zapraszam na piwko :)
Polecam wszystkim,

Będę w okolicach Lublina i Częstochowy w drodze na Krym.Dzięki za zaproszenie ale jak miałbym po drodze wstępować na piwo do każdego kto mnie po drodze zaprosił nie starczyło by mi czasu żeby dojechać nad Morze Czarne ;-) Może kiedyś się spotkamy na PPD i wypijemy...z niewielką różnicą-nie piję alkoholu tak więc może Cola.

Pozdrawiam Andrzej

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:idea: podziele się problemem jaki ostatnio mnie zaskoczył.cyfrowy kompakt starszy już model nie widział kart SD 1 i 2 GB.OKAZAŁO się ze karty miały system plików FAT 32 zmiana systemu na FAT, rozwiązała problem.

??
Jako zielony w temacie, poprosiłbym o podpowiedź gdzie i jak zmienić ten system gdyby wystąpił podobny problem . Może na przyszłość się przyda :) Z góry dzięki

mój komputer :arrow: wybrana karta :arrow: formatuj :arrow: WYBIERZ system plików :-B

_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
Proponuję jednak formatowanie karty wyłącznie w aparacie!!!

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
ale uwaga przy k7/kx fat 16 się obrazi na pliki większe od 4gb

Cytat
ale uwaga przy k7/kx fat 16 się obrazi na pliki większe od 4gb

reastdignity, ale grzegorzgr wspomniał o starym modelu małpy.Wszystkie obecne modele jadą na FAT32.

:idea: formatowanie kart z FAT 32 z aparatu było niemożliwe,a z karta 4 GB SDHC wogóle się nie włączał :!:

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008

Posiadam k100D Super i od jakiegoś miesiąca mojej karty nie widzi w puszce...Wkładam ją i pojawia się komunikat " no memory card in the camera" Karta to Sandisk Ultra 2 4GB.
Wkładając ją do Canon A550 widzi ja i współpracuje bez problemu.
Kartę próbowałem formatować na wszelkie sposoby i nie dało to rezultatu...może ktoś miał podobny przypadek ??? Dzięki za pomocne odpowiedzi. :-B 8-)

SiekaSS próbowałeś z inną kartą w Pentaxie?
Zdarza się że sprzęt z nośnikiem się pogniewają ;-) Miałem kiedyś podobny przypadek z kartą CF.Aparat ją widział a w czytniku była niewidzialna.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
SiekaSS, miałem taki problem kilka razy z inną kartą (8GB GOOD RAM), przeczyszczenie styków pędzelkiem albo patyczkiem do uszu pomogło (może być zwilżony spirytusem tylko nie salicylowym :-) ).

Co do formatowania to polecam raczej robić to w aparacie.
Zdziwiony powolnym zapisem (K20D) zrobiłem ostatnio teścik: pięć plików (pef) w autobracketingu. Na wspomnianej karcie 8GB GoodRam formatowanej w kompie (XP) zapis trwał ponad 22s, na nowej Sandisk SDHC 4GB Extreme III (20 MB/s) niewiele ponad 9s. Jak sformatowałem pierwszą kartę w aparacie to się okazało że ten sam test trwał prawie 10s czyli nie wiele gorzej niż teoretycznie sporo szybszy Sundisk (10.5 vs. 20 MB/s).
Wygląda na to że karty trzeba formatować w aparacie i że przy K20D nie bardzo opłaca się inwestować w drogie i szybkie karty. Wąskim gardłem myślę jest tu czas obróbki zdjęcia przez aparat, prawdopodobnie w K7 różnica była by większa, ale niestety nie mam i nie sprawdzę :-( .

andybond napisał/a:
SiekaSS próbowałeś z inną kartą w Pentaxie?
Zdarza się że sprzęt z nośnikiem się pogniewają Miałem kiedyś podobny przypadek z kartą CF.Aparat ją widział a w czytniku była niewidzialna.

Kingstone 1GB i 2 GB wszystkie odczytuje w aparacie ok.
A na Sandiska chyba się obraził... :mrgreen: Bo styki są czyste i nic jej nie dolega... :roll:

SiekaSS, a czyściłeś czy wyglądają na czyste? U mnie też były czyste a nie czytał, jak przetarłem zadziałało :-/ . Możliwe że materiał styków nie jest idealny i się lekko utlenia czego nie widać, a wystarczy żeby przy tak małych prądach powodował problemy ze stykiem. Nie upieram się że tak jest na prawdę ale nie zaszkodzi sprawdzić. :-)

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
Makler napisał/a:
Możliwe że materiał styków nie jest idealny i się lekko utlenia
bo to jest złoto głupców :-P

Makler napisał/a:
SiekaSS, a czyściłeś czy wyglądają na czyste? U mnie też były czyste a nie czytał, jak przetarłem zadziałało :-/ . Możliwe że materiał styków nie jest idealny i się lekko utlenia czego nie widać, a wystarczy żeby przy tak małych prądach powodował problemy ze stykiem. Nie upieram się że tak jest na prawdę ale nie zaszkodzi sprawdzić. :-)

Wyczyściłem przed wkładaniem karty do aparatu i nic nie pomogło... :-/ Już nigdy nie kupię Sandiska :evil:

SiekaSS napisał/a:
Już nigdy nie kupię Sandiska :evil:

SiekaSS, :-B Masz rację są inne firmy mniej znane które produkują porządne nośniki.Ja od wielu lat użytkuję Transcendy i jestem pewien że skoro do tej pory mnie nie zawiodły to nie zawiodą mnie w przyszłości.Ponadto po zarejestrowaniu produktu mamy dożywotnią gwarancję.Według mnie Sandisk jest przereklamowany.

Szkoda że nie wiedziałem wcześniej :-( , dopiero co kupiłem Sandiska właśnie :-/ .

Skocz do: