MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Eldred, elektronika w obiektywach Pentaxa to zdaje się tylko chip z zaszytym wykresem MTF. To nie powinno mieć wpływu na AF, bo czujnik fazowy i elektronika AF jest w korpusie. Do obiektywu idzie tylko i wyłącznie napęd (choćby i po SDM-ie), a sygnał zwrotny potwierdzenia ostrości generuje samo body, jak mu czujnik fazowy powie "OK - jest ostro".
Im więcej światła i ostrzejszy obiektyw, tym łatwiejsze zadanie ma tenże czujnik, i AF mniej się gubi.
Druga sprawa to to, że różne długości światła różnie się załamują. I nierówna charakterystyka optyczna obiektywu może powodować problemy z BF/FF, bo część widma, na którą jest uczulony czujnik AF może nieco inaczej się załamywać niż reszta, która tworzy "całość zdjęcia".
Nie bez powodu na obiektywach są/były znaczki do ostrzenia w IR, a ludzie mają BF/FF przy świetle żarowym, gdy na dziennym nie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
MiQ27 napisał/a:
Elementarne, drogi Watsonie

nom, tak jak zabezpieczenia hipoteczne :-P

[ Dodano: 2008-10-22, 13:14 ]
MiQ27 napisał/a:
jak mu czujnik fazowy powie "OK - jest ostro"

no wlasnie podobno nie - czujnik pracuje na jakims tam skalibrowanym rozostrzeniu i stad te wszystkie problemy FF/BF.

l_uka napisał/a:
podobno nie - czujnik pracuje na jakims tam skalibrowanym rozostrzeniu

No jednak tak. Czujnik musi mieć pewną tolerancję, bo ciemniejsze i gorsze optycznie obiektywy nigdy by nie potwierdziły ostrości. To znaczy "OK - jest wystarczająco ostro" :-)
Tylko jak zsumujemy tolerancję czujnika z tolerancją obiektywu, to się nam może co nieco rozjechać. I jak dołożymy to, co pisałem o różnej charakterystyce załamywania światła. Dobrze skorygowany obiektyw + dobre powłoki z pewnością poprawiają skuteczność AF.
O właśnie - czy przypadkiem apteczni nie pisali ostatnio o transmisji obiektywów ?

l_uka napisał/a:
mozesz mi podac jakies konkretne zrodlo?

No ale co, mam szukać i tłumaczyć jak działa AF w lustrzankach ? Bo nie rozumiem, o co właściwie pytasz.
Czujniki fazowe w naszych SLR są jedynym źródłem informacji o ostrości/nieostrości obrazu. Mają jakiś ustawiony przez producenta próg "ostro/nieostro" i o tym meldują do układu AF. Możesz przyjąć, że ten próg to jakieś "skalibrowane rozostrzenie".

Pentagram napisał/a:
U Canona, Zeissa/Sony i Nikona, a dlaczego nie u nas?

Bo "tam" robią x razy więcej szkła niż u "nas" ?
Pentax przyspał trochę ze startem na rynku DSLR i ciężko to odrobić. Żeby były takie szkła, musiałby być zbyt na nie w sporych ilościach. W małych ilościach - będą drogie.
I kto to potem kupi ? Paru amatorów ?

Cytat
znaczy sie tor optyczny obiektyw-lustro-czujniki AF jest identyczny jak tor obiektyw-matryca?

Nie jest. Jak sam wiesz, po drodze z obiektywu do czujników AF jest lustro półprzepuszczalne i lustro zwykłe. Ale nadal nie rozumiem, czego właściwie chcesz się dowiedzieć albo co powiedzieć.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MiQ27 napisał/a:
AF jest lustro półprzepuszczalne i lustro zwykłe
może trzeba bardziej zwracać uwagę na to, czy lustro nie jest "opalcowane" i nie ma na nim paprochów w związku z tym? może to czasem daje rozrzut w pomiarze ostrości? czy to możliwe? :roll:

Eldred, fazowy AF działa podobnie jak matówka z klinem, tylko 2 obrazy musi porównać i "złożyć w jeden" mikroprocesor zamiast fotografa. Wszystko, co mu przeszkadza, ma wpływ na rozrzut końcowego wyniku. Łatwiej porównać dwie wyraźne, pionowe linie (= duży kontrast) niż dwa niewielkie, płaskie wzgórki (= mały kontrast).

MiQ27 napisał/a:
czego właściwie chcesz się dowiedzieć albo co powiedzieć.

czy czujniki fazowe widza obraz ostry? Czy dlugosc torow optycznych jest taka sama?

Cytat
czy czujniki fazowe widza obraz ostry? Czy dlugosc torow optycznych jest taka sama?

Tak. To jest podstawowa zasada w SLR/DSLR - odległość obiektyw-matówka = obiektyw-klisza = obiektyw-matryca = obiektyw-czujnik AF.
I dlatego może być w takim urządzeniu od groma błędów i niedokładności. Bo obraz może być ostry na AF, a nieostry na matówce i zdjęciu, ostry na matówce i AF, a nieostry na zdjęciu, i tak w dowolne kombinacje...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MiQ27, czyli mam rację? może wszyscy narzekający na rozrzut AF'a powinni sprawdzić czy nie mają zaciapanych luster? ;-)

MiQ27 napisał/a:
Tak. To jest podstawowa zasada w SLR/DSLR - odległość obiektyw-matówka = obiektyw-klisza = obiektyw-matryca = obiektyw-czujnik AF.
I dlatego może być w takim urządzeniu od groma błędów i niedokładności. Bo obraz może być ostry na AF, a nieostry na matówce i zdjęciu, ostry na matówce i AF, a nieostry na zdjęciu, i tak w dowolne kombinacje...

sory, ale to sie nie trzyma kupy :roll: gdyby tak bylo, przykladowy BF bylby przypadloscia body a nie obiektywu. Nie mowiac juz o tym, ze znane sa przypadki, gdzie zoom na krotkim koncu ma BF, a na dlugim FF.

[ Dodano: 2008-10-22, 14:23 ]
Cześ napisał/a:
Czy wszyscy, którzy wybrali inny system niż Nikon wybrali gorzej?

wybrali gorszy AF - zdaje sie ze tylko tyle powiedzialem, prawda?

l_uka, to może poczytaj o konstrukcji lustrzanek i fazowym AF, a potem pogadamy, co ?
Menu serwisowe obecne w naszych maszynkach potrafi korygować BF/FF o ileś tam w jedną stronę, niezależnie od ogniskowej. Ale śrubki kalibracyjne w body też są, a jakże.
A BF/FF obecny na różnych ogniskowych wynika ze złego skorygowania obiektywu i to czasem potrafi (albo i nie) poprawić serwis producenta obiektywu.
Mylisz dwie różne sprawy.

MiQ27 napisał/a:
to może poczytaj o konstrukcji lustrzanek i fazowym AF, a potem pogadamy, co ?

wypowiadasz sie w tej tematyce bardzo jednoznacznie, ale mam wrazenie, ze tylko Ci sie wydaje.

MiQ27 napisał/a:
A BF/FF obecny na różnych ogniskowych wynika ze złego skorygowania obiektywu

ale skorygowania czego konkretnie? Przeciez skoro czujniki "widza" to samo co matryca, no to powinny widziec ostro, tak?

[ Dodano: 2008-10-22, 14:57 ]
Cześ napisał/a:
wybrałem gorzej?

w moim odczuciu gorzej? no nie wiem, palnalem - moze byc? Jak Ci powiem, ze wybrales doskonale, to bedzie ok? :roll:

l_uka napisał/a:
ale mam wrazenie, ze tylko Ci sie wydaje.

Ja z kolei mam silne wrażenie, że brakuje Ci wiadomości z poruszanego tematu.

l_uka napisał/a:
ale skorygowania czego konkretnie? Przeciez skoro czujniki "widza" to samo co matryca, no to powinny widziec ostro, tak?

Powinny, owszem. Ale widzą tylko mały wycinek i nie wiem, czy nie mają też jakiegoś filtra przed sobą. Wątpię, żeby nie miały, bo muszą mieć jakoś ograniczone pasmo choćby do widzialnego albo i jeszcze węższe (np. do odcieni zielonego). Samo lustro półprzepuszczalne już filtruje.
A korygować trzeba np. aberrację chromatyczną, bo może się okazać, że ten zielony (czy inny) ważny dla czujników AF kolor ogniskuje nieco gdzie indziej niż reszta pasma i stąd problemy z BF/FF.

MiQ27 napisał/a:
brakuje Ci wiadomości z poruszanego tematu.

niech i tak bedzie, ale nadal nie odpowiedziales na moje pytanie: co koryguje sie w obiektywie, ze nagle zaczyna ostrzyc prawidlowo?

MiQ27 napisał/a:
Ale widzą tylko mały wycinek i nie wiem, czy nie mają też jakiegoś filtra przed sobą.

ale czy ja chce, zeby ostrosc ustawialy w narozniku? Przeciez czujniki widza te fragmenty, ktore sa oznaczone jako "punkty af" na matowce, tak? No i niech w tych miejscach wyostrza, skoro widza, ze jest nieostro.

MiQ27 napisał/a:
Samo lustro półprzepuszczalne już filtruje.

raczej polaryzuje, no ale moze skocze cos doczytac.

MiQ27 napisał/a:
A korygować trzeba np. aberrację chromatyczną

to ja poprosze korekcje "na zero" :mrgreen:
Wiesz co, moze po prostu przyznaj, ze sam nie bardzo wiesz czemu tak sie dzieje, jak sie dzieje, co?

l_uka napisał/a:
co koryguje sie w obiektywie, ze nagle zaczyna ostrzyc prawidlowo?

Czemu jedne obiektywy danego producenta ostrzą "prosto z fabryki", a inne nie ? Serwis pomaga. Czyli coś w obiektywie można przestawić. Zgadnij, co można przestawić w układzie tubusów i soczewek ? Pewnie współczynnik załamania światła, albo jego prędkość :-/ Ale ja się nie znam.

l_uka napisał/a:
czujniki widza te fragmenty, ktore sa oznaczone jako "punkty af" na matowce, tak? No i niech w tych miejscach wyostrza, skoro widza, ze jest nieostro.

No i przecież to robią, więc o co Ci chodzi ? Aparat ostrzy wg wybranego punktu/punktów AF. A czujnik patrzy na to, co widzi przed sobą, po przejściu przez lustra i filtry.

l_uka napisał/a:
Wiesz co, moze po prostu przyznaj, ze sam nie bardzo wiesz czemu tak sie dzieje, jak sie dzieje, co?

Ok. przyznaję. Doczytaj i oświeć nas tu wszystkich.

MiQ27 napisał/a:
Pewnie współczynnik załamania światła

hmm, no ja obstawiam, ze korekta dotyczy elementow mechaniaki: sprzegiel i przekladni glownie. To o czym Ty piszesz, to jest jak dla mnie ingerencja w formule optyczna obiektywu.

MiQ27 napisał/a:
No i przecież to robią, więc o co Ci chodzi ?

skoro czujnik widzi dokladnie jak matryca, to skad sie bierze zjawisko BF/FF? no przeciez taki obraz jest nieostry i recznie mozna ustawic ostrosc lepiej. Czego nie rozumiesz? Mowimy przeciez o sytuacji, kiedy AF nie trafia. Bo jak trafia, to dziala ok i nie ma nad czym sie rozwodzic.

MiQ27 napisał/a:
Ok. przyznaję. Doczytaj i oświeć nas tu wszystkich.

ale ja sie nie poczuwam do takiej misji. Wypowiadasz sie w temacie, jakbys pracowal w serwisie co najmniej 5 lat, a jednak to nie dziala tak, jak Ci sie wydaje :roll:

l_uka napisał/a:
ja obstawiam, ze korekta dotyczy elementow mechaniaki: sprzegiel i przekladni

I co to da ? Obiektyw złapany inaczej za pierścień ostrości ostrzy w innym miejscu ?
l_uka, naprawdę, naucz się najpierw, jak to działa, a potem pogadamy.

l_uka napisał/a:
a jednak to nie dziala tak, jak Ci sie wydaje

skoro wiesz lepiej, to niech Ci będzie. Jak dla mnie EOT.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
MiQ27, l_uka pax :-D Chłopaki zaczęliście bardzo ciekawą dyskusję (pomijając osobiste wycieczki) i warto może wyodrębnić watek o pracy całego układu AF?
Macie inne tezy i założenia (i wiedzę), ale w końcu może uda się wam dojść do jakiś wspólnych wniosków, a tak niepotrzebnie zarzucając sobie wzajemną niewiedzę tylko się nakręcacie i oddalacie od meritum. Wróćcie proszę do kwestii pracy AF’a i przyczyn jego zawodności.

pozdrawiam

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Żaba napisał/a:
Wróćcie proszę do kwestii pracy AF’a i przyczyn jego zawodności.
Następnie, rozwiążcie ten problem, opatentujcie i wyślijcie do Pentaxa.

Skocz do: