Bexa  Dołączył: 15 Maj 2010
[K200D] Pokrętło wybierania programów - mechaniczne uszkodze
Witam.

Dzisiaj moja k200 niefortunnie wylądowała na betonie kołami do góry, pech chciał, że upadła na pokrętło przedstawione w temacie. Pojawił się problem. Tzn. na początku myślałem, że nie jest tak źle - pokrętło zaczęło się znacznie ciężej kręcić i znikło charakterystyczne przeskakiwanie między programami, ale programy wybierało. Wybiera nadal, ale (co się później w domu po dokładniejszych oględzinach okazało) jest problem z dwoma programami: mianowicie w miejsce programu B pojawia się Ruchomy Obiekt, natomiast zamiast M pojawia się tryb TV. Te programy są w tym miejscu na kółku które spotkało się z betonem :( Reszta włącza się normalnie tyle, że ciężej i pokrętło nie przeskakuje między programami.
Aparat mam jeszcze na gwarancji, nie spodziewam się raczej, że mi to naprawią w jej ramach.

Mam w związku z powyższym kilka pytań:

- Wygląda na to, że pokrętło jest do wymiany, ile to może kosztować - pokrętło i jego wymiana?
- Gdzie je można ewentualnie nabyć?
- Czy jak to wymienię sam to serwis się kapnie, że nie było u nich naprawiane i stracę gwarancję, czy lepiej po prostu zwrócić się do gwaranta z prośbą o naprawę (ale chyba się tu za dużo naczytałem o apollo :/ i pewnie policzą jak za 1 i 3/4 nowego )?

Tomek L.  Dołączył: 14 Maj 2010
Raczej wątpliwe żebyś dostał gdzieś dokładnie taki element... Na Twoim miejscu wysłałbym sprzęt to serwisu aby wycenili koszty naprawy.

Pozdrawiam,
Tomek.

No tyle to ja wiem, właściwie to szkoda tego trybu "B", z "M" raczej nie korzystałem. Napisałem do Apollo o podanie ceny pokrętła, zobaczymy, co odpiszą .... ;(

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Koszt naprawy 120 PLN albo 150 PLN, jakoś tak. Miałem ten sam przypadek w K20D. Tydzień trwała naprawa. Oczywiscie w serwisie w Warszawie.

O dzięki za dobre nowiny, cena do przełknięcia i serwis niedaleko, fajnie, zobaczę co jeszcze ów serwis napisze o cenie w odpowiedzi na mojego e-maila. :-B Meggido,

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Bexa, skoro masz niedaleko, to lepiej podejdź tam z aparatem. Ja osobiście nie doczekałem się odpowiedzi na maila. Czekam już jakiś trzeci rok.

piotr_luk, Na razie to pada deszcz i mi się nie chce, :evilsmile: cóż leniwy jestem, a tak na serio to i tak na ten miesiąc budżet się wyczerpał i muszę trochę poczekać, pomęczę ich drogą mejlową, może zadzwonię choć pewnie na telefon mi nie będą w stanie odpowiedzieć. W każdym razie jak się czegoś dowiem to dam tu znać.

[ Dodano: 2010-08-13, 23:38 ]
No niestety odpowiedzi na meila od Apollo nie otrzymałem do dziś, a że pokrętło przestało działać prawie całkiem - tzn został tam tylko program Auto i jakieś tematyczne, to aparat zawiozłem dziś do serwisu. Jak tam wszedłem przeraziła mnie ilość czajników elektrycznych, na półce serwisu, a między nimi dwa Pentaxy.... szit mój aparat naprawiają spece od czajników.... heh dobrze, że to nic poważnego.... teraz mam czekać 2 tygodnie na telefon z serwisu z wyceną. C.D.N.

[ Dodano: 2010-09-23, 01:13 ]
Z naprawą zeszło się prawie 3 tygodnie. Zadzwonił do mnie Pan z serwisu i oznajmił, że samego pokrętła to on nie wymieni, bo pęknięcie obudowy (2mm) uniemożliwia założenie nowego pokrętła i musiałem zapłacić za cały górny panel z lampą - 300 zł gapowego za nie noszenie aparatu na pasku na szyi... cóż teraz jest przynajmniej 100% sprawny.

Skocz do: