hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
Samsung GX20 zawiesza się (czasem)
Zaobserwowałem dziwną rzecz w moim gx. Czasami dzieje się tak, że aparat robi zdjęcie, lustro klapie i wszystko, ale po zrobieniu zdjęcia nie mogę włączyć podglądu i w ogóle ekrany lcd. cały sprzęt w tej chwili działa, górny lcd, af itp. jednak jak chcę wyłączyć aparat to gaśnie wszystko na górnym lcd ale cały czas wyświetlana jest liczba zdjęć (mimo wyłączonego aparatu). dopiero po wyjęciu baterii aparat w pełni odrzywa. działa tylny lcd, jednak owego zdjęcia, podczas którego zwiesił się aparat nie ma, tak jakby nie zostało zrobione.

czy to może być wina tego, że np. po zrobionym zdjęcie zbyt szybko chciałem włączyć jego podgląd i karta nie wydoliła, wieszając aparat?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Wydaje mi się, że nie może. Radziłbym sprawdzić z inną kartą pamięci, jakąś porządną, jak się będzie aparat zachowywał.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Styki karty nie lubią tłuszczu z paluchów, mój czasami nie widział karty po przemyciu (delikatnym) widzi po każdym włożeniu do kadychy.

ma ktoś doświadczenia z serwisem samsunga? długo trzymają sprzęt?

-----

sprzęt poszedł do serwisu. dziś poza tym, że się wiesza, zauważyłem, że nie zawsze reaguje na zadany czas naświetlania. np. daje mu 20 s. a on strzela zdjęcie jak by miał ustawione 1/60.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Mój Samsung się nie zawiesza, karta to Sandisk Ultra II 8GB. Co do serwisu, jak mojego oddawałem (wadliwy przełącznik stabilizacji) to zrobili to w jakieś 4 dni robocze. Oddawałem do naprawy przez sklep Fotojoker.

no to nieźle, w takim razie mam nadzieję, że i u mnie tak będzie :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Czy Wasze GX-20 tuż po włożeniu karty SD do slotu błysk diodką aktywności karty?
W GX-1S takiego zachowania nie było...

błyska, nawet jak aparat jest wyłączony.

LS1  Dołączył: 20 Sie 2009
Wydaje mi się, że przy włączonym aparacie nie da się wymienić karty (otwarcie pokrywy karty powoduje jego wyłączenie, próba włączenia przy otwartej pokrywie nic nie daje - poza mignięciem wskaźnika baterii).

Tak powinno być, włożenie karty do slotu jest sygnalizowane przez diodę.
Inaczej jak w życiu, brak potwierdzenia jęknięciem, stęknięciem bądź ochem...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
fanmario, mógłbyś sobie darować. Zauważyłem, że niewiele napisałeś postów, które mógłbym przeczytać bez poczucia niesmaku. :-?

dsk, może masz rację :oops:

a więc było coś poważnego, ponieważ mój aparat zostanie wymieniony na nowy :)

To lepsze rozwiązanie niż naprawa.
Czy powiedzieli co było przyczyną ?

też tak myślę, gość nie powiedział co się stało, ale jak będę z nim gadał jeszcze odnośnie odbioru aparatu to zapytam. pewnie coś skomplikowanego i wewnątrz siedzącego skoro nie naprawiali.

colin39
[Usunięty]
Mam ten sam problem, z jedną różnicą - u mnie, gdy się zawiesi aparat, to tylny wyświetlacz nie działa. Pozostałe objawy identyczne. Oddałem do naprawy poprzez sklep Saturn. Po trzech tygodniach mogłem odebrać - nie naprawiony. I w dodatku dołączyli mi informację, że jeśli jeszcze raz wyślę do naprawy ten aparat, a oni nie będą mogli zaobserwować awarii - obciążą mnie kosztami!
Oczywiście, gdy wróciłem do domu i zrobiłem kilka zdjęć - aparat znów się zawiesił. Czy ma ktoś pomysł, co można zrobić w tej sytuacji?

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
Oddaj aparat z dokładnym opisem co i jak się dzieje, dołącz numer telefonu do siebie i poproś o kontakt panów z serwisu. Walcz do skutku.

rysiak  Dołączył: 20 Sty 2010
Witam wszystkich.
Miałem podobny problem,tylko że spowalniał co jakięś 150-200 ujęć i robił parę zdjęć
i wtedy pełna zwiecha,wyjęcie baterii i problem znikał.
Ale ile można wytrzymać :?: serwis ,po paru dniach telefon z Gdańska ,żebym wytłumaczył dokładnie jak go doprowadzić do takiego stanu.Aparat był z 10 dni w serwisie i ponowny telefon ,że mi wysyłają go z powrotem bez naprawy,ale za to wgrali nowy soft(miałem już wgrany 1.03)
Odpukać ,na razie działa,może w czasie podróży przeżył wstrząs?
A,może serwis wypstrykał wszystkie zwiechy jakie były przewidziane na ten model
Jestem bogatszy 2,2 tysiące zdjęć.(dwa tysiące dwieście)

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Wykluczyłeś wadliwą kartę pamięci?

rysiak  Dołączył: 20 Sty 2010
Wysłałem aparat do serwisu ze swoją kartą .
Przedtem sprawdzałem na dwóch innych.

Skocz do: