tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
PentaxSMC DFA 2,8/100mmMacro w FotoMagazin
Witam wszystkich, jestem tu nowy... ale nieważne( chociaż to dzięki Wam od kilku dni jstem w posiadaniu Kadyszki-jeszce nie wiem czy wam za to podziękuje :mrgreen: )
Wracając do tematu, ostatnio przeglądałem miesięcznik FotoMagazin a dokładnie skumulowany tam test 385 obiektywów, w tym również zawarty w temacie pentax 100mm macro. Oczywiście z króciutkiego opisu nie zrozumiałem nic, ale koncowa ocena "Optik und Mechanik" 93%/88% oraz kategoria "Super" mówia same za siebie REWELACJA wyżej oceniona od wspaniałego podobno Tamrona 90mm Macro.
Moje pytanie to was-Ktoś miał kontakt z tym szkłem ? Może jakies sample ? Cokolwiek... byłbym wdzięczny.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
z bardzo wielu zachodnich źródeł płyną podobne oceny - najlepszy obiektyw macro. Ma jednak poważną wadę, mianowicie brak go w hurtowniach

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Owszem ale szukalbym raczej takiego jak ja mam - nie DFA a FA - znaaaacznie lepiej zbudowany... ;-)

Pzdr
Spinner

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
mianowicie brak go w hurtowniach

jest w Pstryku

Spinner napisał/a:
Owszem ale szukalbym raczej takiego jak ja mam - nie DFA a FA - znaaaacznie lepiej zbudowany

używałem FA 100/2,8 macro, ale ma dla mnie jedną wadę - ciężar, poza tym sam miód

DFA ma jedna wielką zaletę i przewagę nad starszym modelem, możliwość przeostrzenia bez odłączania af.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Spinner, zobacz różnice w ciężkości - Twój waży ok. 600 gram, ten nowy 345gram, jak ja siedzę 5 h w krzakach czając się na owady, to nawet przy lżejszym sprzęcie łapy mnie bolą okropnie...
I bardzo przyjmenie w nowym dali filtr 49mm, akurat tak się składa, że gołe szkło Raynox 250 też ma 49mm:-) Można więc niezłe makro skręcać bez przypinania pierścieni pośrednich.

[ Dodano: 2007-02-21, 17:31 ]
asklop, w Pstryku nie ma, pytałem:-) może za 2-3 tyg. będzie w Polsce dopiero...

Cobretti napisał/a:
w Pstryku nie ma, pytałem:-) może za 2-3 tyg. będzie w Polsce dopiero...

dziwne, może sprzedali, ale od ok. 3 tygodni moją go oficjalnie w swojej ofercie

Nie, nie sprzedali, 90 proc. sklepów foto ma na stronach to, czego fizycznie nie mają (lub czasem nawet nie mają możliwości szybkiego sprowadzenia). Trzeba dzwonić i pytać czy jest. Oczywiście znowu produktu zwykle nie ma od razu (szczególnie nietypowych sprzętów Pentaxa), bo jest sprowadzany od dystrybutora i proszą o czekanie np. 4-10 dni.

Natomiast to dalej może być bajka i trzeba naciskać, aby sprawdzili czy u dystrybutora jest produkt, bo z kolei dystrybutor też może nie mieć i sprowadza od producenta np. z Japonii czy USA (trwa to np. 1-2 miesiące).

Więc na ofertę online nie ma co patrzeć - tylko telefon z naciskiem na 100 proc. sprawdzenie, czy jest (czyli zwykle 2 telefony).

Można też szukać sklepów, które mają innych dostawców niż krajowi dystrybutorzy (np. mają dostawców z Niemiec). Ewentualnie można też pytać bezpośrednio u dostawców (a nie w sklepach, żeby nie marnować czasu i nerw).

no to lipa. a sam chciałem go kupić :-(

przestaje brać nadgodziny :mrgreen:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cobretti - Raynox DCR 250 ma gwint 43mm. Wiem, bo mam. Na szczęście przejściówkę z innego rozmiaru gwintu można bez problemu zamówić.

Marku, dobrze, że mi zwróciłeś uwagę, miałem wrażenie, że jego filtr jest taki jak jego gwint do wkręcania... bym się przejechał...

tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
Ale optycznie FA 100mm Macro i DFA 100mm Macro są takie same ? Jakość wykonania faktycznie ma znaczenie, chociaż ciężar to już dla mnie sprawa drugoplanowa.

Tofik, jak ponosisz troszke K10d z podpiętym FA 100/2,8 macro to przestaniesz pisać, że ciężar to sprawa drugoplanowa :mrgreen:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
asklop napisał/a:
jak ponosisz troszke K10d z podpiętym FA 100/2,8 macro to przestaniesz pisać, że ciężar to sprawa drugoplanowa
przyrównaj do 645n z wpiętym szkłem (np. 400mm)... eee ja nie narzekam, jest tylko troszkę cięższy niż MX ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
tofik napisał/a:
Ale optycznie FA 100mm Macro i DFA 100mm Macro są takie same ?
Nie. Odsyłam do strony Dimitrova.
FA:
http://kmp.bdimitrov.de/l....8-Macro-ii.gif
DFA:
http://kmp.bdimitrov.de/l...8-Macro-iii.gif

[ Dodano: 2007-02-21, 13:12 ]
Chodzą słuchy, że ten DFA to pierwszy owoc współpracy z Tokiną (AT-X 100/2.8 Macro)

tref napisał/a:
jest tylko troszkę cięższy niż MX

ładne mi troszkę.

wiesz jak bym miał targać takiego 645n i to z takim szkłem to musiałbym sie dzień wcześniej do tego psychicznie przygotować. :mrgreen:

ale nosić takie cudo to jak brać na ręce super laseczkę, waży troche to fakt ale jaka pszyjemność. :lol:

[ Dodano: 2007-02-21, 19:19 ]
tofik napisał/a:
Ale optycznie FA 100mm Macro i DFA 100mm Macro są takie same

powiedzmy tak. to prawie to samo, najwieksza różnica to chyba tylko minimalny dystans nastawiania ostrości.
DFA -30 cm.
FA - 31 cm.

dobrze, że nie usuneli pierścienia przesłony

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
kilka dni temu pytalem sie o ten obiektyw p. P. Sawickiego - podobno zamowione:) zobaczymy cenki i zdecydujemy czy P. czy Tamron

Tamrony 90 też mają dotrzeć jakoś w połowie marca.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
asklop napisał/a:
(...)przestaje brać nadgodziny :mrgreen:

Nie odpuszczaj nadgodzin - 16-50/2.8 i 50-135/2.8 lada moment będą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

cześć Marucha.

mówiąc o nadgodzinach śmiałem się. Plany mam ambitne.

Chciałbym do tego co mam dokupić jeszcze właśnie DFA 100/2,8 macro, DFA 16-50/2,8 i jakieś dłuższe szkiełko, może nawet tego zooma z którego foty mi wysłałeś. Albo przeczekam do jesieni i jakąś stałkę kupię. Nie wiem tylko jak te wszystkie wydatki wytłumaczę swojej drugiej połowie. Jak by nie liczyć w tym roku na sprzęt już wydałem 6 tys. i pewnie więcej niż drugie tyle pójdzie na te nowe szkiełka.

A kredyt na mieszkanie nikt za mnie spłacać nie bedzie :mrgreen:

Ps. na dniach dotrze do mnie smc-a 50/1,4. Myślałem najpierw o tem szkiełku w wersji FA ale dałem sobie spokój, wyższa cena to raz, nie chciałem kusić losu (FF/BF z jasnymi szkłami) to dwa, i brakowało mi jednak tego poczucia pancerności u szkieł AF.

Mając na uwadze przyszłe zakupy myślę jednak, że bez nadgodzin się nie obejdzie. :lol:

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Eee... no jak sie chce lekusko to moze 100/3,5 Pentax vel Cosina i komplecik soczewek? Sylwiusz mial kiedys FA a niedawno DFA i niestety podziela zdaje sie moje spostrzezenia - budowa DFA daleko do FA... Ja tam wole nosic metal niz miec lekko i plastik w torbie - ale ja dziwny wogole jestem...

Ja nie wiem - czy wszyscy chce miec wygodnie, lekko, plastiikowo? Jeeeeesuuuuu... no tak... do malutkiego korpusiku, tyciunie szkielko... Rozumiem, ze jak kompakty osiagna odpowiednia szybkosci i jakosc to sie przesiadamy?? Nikt tutaj nie lubi patrzec w porzadny wizjer czujac w reku metal? :mrgreen:

Pzdr
Spinner ;-)

Skocz do: