piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
[obiektyw] Xenar 50 2.8, złożenie sterowania przesłony
Witam
Mam w pełni (miałem?) działający Xenar 50 f2.8, obiektyw na M42, wszystko funkcjonowało oki ale zachciało mi się go przeczyścić, no i pouczyć się rozbierać\wyczyścić obiektywy. Teraz obiektyw jest czysty (bo i nie było co czyścić ) ale nie potrafię poprawnie połączyć część z soczewkami(Strona A) i sterowaniem przesłony (Strona B),
- tzn. po złożeniu nie steruje pierścieniem przesłoną, tylko poprzez bolec i to też się zacina(wczesniej było oki).
- przypuszczam że powiązanie jest między zaznaczonym 3 ?(Strona A) i nr. 1 na Stronie B a może nr 2, już nie wiem do końca

Obiektyw ma przełącznik w tryb A i M ale od kiedy go mam jest zablokowany na M. No ale pewnie ktoś kto rozebrał i podobny obiektyw wie jak to złożyć aby działał znów poprawnie.
Pytacie czemu nie spojrzałem jak było złożone podczas rozbierania, cóż bo nie było nic widać.
Z Góry olbrzymie podziękowania dla fachowca który mi pomoże(jak pomoże stawiam :-B :) )
Pozdrawiam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Może odwrotnie założony pierścień o 180stopni lub przy składaniu należy nacisnąć bolec

piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
wiec
pawel1967 napisał/a:
Może odwrotnie założony pierścień o 180stopni lub przy składaniu należy nacisnąć bolec

Pierścień wydaje się oki zakładany bo mam oznaczenie na jednej stronie przełączania trybów Ai M a na drugiej przełącznik czyli oba elementy muszą być przy sobie, myślę że to coś jest z elementem oznaczonym 1, jego się odciąga do środka jak się puści wraca do pozycji jak widac na zdjęciu ale jak go umiejscowić tego nie rozgryzłem

[ Dodano: 2010-07-01, 13:22 ]
A może ktoś ma instrukcję rozbierania podobnego obiektywu na M42, muszą mieć podobne systemy przesuwne

Skocz do: