kovic  Dołączył: 29 Lip 2006
Czy obiektywy " pompki " sa gorsze ?
Moze ciut nietypowe pytanie, ale mam nieodparte wrazenie ze " pompki " sa gorszej jakosci/ tansze. Mam racje czy sie myle ? :shock:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja mam calkiem dobra pompke....

kovic  Dołączył: 29 Lip 2006
Fafniak napisał/a:
ja mam calkiem dobra pompke....

Gratuluje sprawnosci pompki :mrgreen:

Doszedl do mnie Vivitar 70-300, moja pierwsza pompka w zyciu, jest po prostu inna niz " tradycyjne " obiektywy - to taka pierwsza reakcja.

Jakiekolwiek testy - niestety po weekendzie bo aparat z zona na weekend wyjechal.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
kiedys słyszałem opinie że pompki ciagna kusz do body prawda to czy nie wkoncu? rozwiejmy mity :evil:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Na 100 proc. nie powiem, ale może tak być. Ostatnio bawiłem się optycznym, taniutkim średniakiem (choć o fajnym zakresie 28-210) vivitara i matrycę miałem zasyfioną totalnie. Może to przypadek, a może wina pompki... Co do optycznej jakości "pompek" to chyba akurat typ zooma nie ma większego znaczenia, mam bardzo fajne pompki - starego tamrona i pentaxa - i optycznie są to naprawdę niezłe wynalazki. Faktem jest jednak z pewnością, iż "pompki" są mniej wygodne od zoomów "kręconych". Ciężej utrzymać stałą ogniskową i ostrość, o doprowadzającym do szału zsuwaniu się obiektywu, gdy wisi nie wspomnę (właśnie wspomniałem) ;-)

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Miałem 2 pompki Soligora i do tej pory jestem oszołomiony jaką jakość przedstawiały.

1 to był zoom 70-160/3.5 Mc który swoją pancerną budową i spasowaniem poszczególnych elementów bił na głowę wszystkie pentaxy. Zero problemów z suwaniem pierścienia, zero paproszków w środku.

No a praca nim to czysta malina.

Mam jeszcze zoomik 35-70 Macro z świetnym światełkiem 2.5-3.5 oraz bardzo dobrym trybem macro i jestem cholernie zadowolony.
A najbardziej się cieszę że Soligory mogę kupić dużo taniej niż szkła Pentaxa.

Lupus

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dość rzadko obecnie używana, ale sobie cichutko stoi na półce Tokina SD A 70-210/4-5.6 - ale przestrzelana z deesem - byłem zaskoczony jakością tego szkła (ostrosć i w ogóle)... A że się niewygodnie używa, to też fakt....

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
U mnie "pracuje" MAKINON 80-200/4,5 :)

Jak na razie rewelka.... w połączeniu z TAMRON-em F tele 2X daje ogniskową 600mm w małym obrazku :)

Pompa - bez samoczynnej zmiany ogniskowej - z dokładnym ostrzeniem - baz dodatkowego wciągania kurzu do body :)

dołożę jeszcze do tego jakiś UV i mogę jechać w góry :)

Pozdrawiam

ps. jadę do Poznania "wytrenować" Sigmę w salonie. :)

Skocz do: