Dołączył: 01 Wrz 2012 tyle co było napisane na pudełeczku to średnica 60mm oraz powiększenie 6x. Dokupiłem także brystol czarny w księgarni za 2zł. I to koniec mojego kosztorysu, gdyż resztę (tj. "dupkę M42 oraz taśmę klejącą dwustronną) miałem.
   tyle co było napisane na pudełeczku to średnica 60mm oraz powiększenie 6x. Dokupiłem także brystol czarny w księgarni za 2zł. I to koniec mojego kosztorysu, gdyż resztę (tj. "dupkę M42 oraz taśmę klejącą dwustronną) miałem.

jedynym problemem jest biała mgiełka na "surowych" zdjęciach, w obróbce wystarczy odciąć przód i tył histogramu i już jest bardziej znośnie.
  jedynym problemem jest biała mgiełka na "surowych" zdjęciach, w obróbce wystarczy odciąć przód i tył histogramu i już jest bardziej znośnie. 

Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron
Z teoretycznego punktu widzenia przysłona powinna znajdować się w środku optycznym układu optycznego. W tym przypadku cały układ optyczny składa się z pojedynczej soczewki. Jeśli jest to soczewka obustronnie wypukła to środek optyczny wypada w jej wnętrzu a więc nie będzie możliwe umieszczenie tam przysłony. W praktyce zamontowanie przysłony jak najbliżej soczewki od strony matrycy będzie najlepszym rozwiązaniem.bloodyopel napisał/a:No właśnie o przysłonie jak najbardziej myślałem, tylko szczerze to nie wiem dokładnie gdzie ją dać, czy zaraz przy dupce M42, czy po środku gdzieś, czy może przy soczewce?