szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kolorowa drukarka laserowa < 1000 PLN a jakość wydruków
Może macie jakieś doświadczenia z niedrogimi drukarkami laserowymi drukującymi w kolorze? W pracy mam HP 4500 - głośny wielki potwór, ale mam do niej sentyment. I wiem na co ją stać.
Szukam czegoś dla siebie - potrzebuję wydrukować ok 1000 stron w połowie zajętych przez zdjęcia. Jakość broszurowa. Druk offsetowy może byłby tańszy, ale czas i ograniczenia techniczne mogą być nie do przeskoczenia.
Czy takie drukarki jak np Samsung CLP-310/315 lub OKI C110 lub też cokolwiek innego dadzą radę na przyzwoitym poziomie (zakładam, że będzie gorzej niż labu ale nie tragicznie)?

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Mam Sama CLP 315 W, powiem tak zdjecie testowe wychodzi cacy. Inna sprawa to wydruk moich fotek. Na obecną chwilę trzebaby popracować na ustawieniem profilu kolorów, ponieważ przy jakości normalnej fotki wyglądają tak sobie-przerysowane kolory. Wieczorem zapuszczę cos testowego, chyba że masz jakąś próbkę, to daj cynk na pw, przetestuję.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Hermes, a jak wyglądają koszty druku?

szpajchel, jeżeli nie offset, to może druk cyfrowy? Jak znajdę cennik, to napiszę, jakie byłyby koszty druku.

marucha napisał/a:
szpajchel, jeżeli nie offset, to może druk cyfrowy? Jak znajdę cennik, to napiszę, jakie byłyby koszty druku.

Zawsze dobrze mieć alternatywę.
Sprawa będzie pilna (do następnej niedzieli), plik pdf ok 15-16 stron, 60 egzemplarzy.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
szpajchel, ja drukowałem album ze zdjęciami cyfrowo w Protea-Taff. Zrobili całkiem dobrze i dość porządnie.

Na czarnym tonerze startowym przy deklarowanych 700 stronach wyszło mi trochę ponad 1000. Na allegro za czarny toner z wysyłką zapłaciłem 175 zł.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Jakiś czas temu pojawiło się laserowe urządzenie wielofunkcyjne KONICA MINOLTA magicolor 1680MF. Czy ktoś z Was miał z tym styczność? Jaka jest jakość druku? Koszty eksploatacji?
Oczywiście nie chodzi mi o drukowanie wysokiej jakości fotografii. Raczej pierwsze, kontrolne wydruki drobnych projektów do prezentacji, ulotek, itp. Mniejsza o kopiarkę i skaner.
Kosztuje toto ok. 750 PLN, ma ręczny dupleks, rozdzielczość 1200 x 600 dpi
Tutaj więcej szczegółów.

zbyllu, odpuściłem sobie urządzenie wielofunkcyjne, zwłaszcza że potrzebuję często skanów A3. Poza tym mniej wygodny w użyciu jest podajnik i odbiornik papieru. W przypadku Samsunga CLP 315W przeważył printserwer z modułem wifi w niej wbudowany, to ułatwia korzystanie z tej drukarki z kilku komputerów, bez konieczności fizycznego łączenia kablami.

szpajchel napisał/a:
Sprawa będzie pilna (do następnej niedzieli), plik pdf ok 15-16 stron, 60 egzemplarzy.

To nie jest takie pilne jak widzę... :-P :-P :-P
I na offsecie spokojnie by się w tym czasie zrobiło, ale nie taki nakład - 60 sztuk to zdecydowanie za mało. Jutro będę odbierał etykietki, więc wezmę (chyba 10. raz) cennik i podam szczegóły. Sam możesz też zajrzeć - Hergon, ul. Warszawska 1 (zaraz obok pl. Matejki). Właśnie zajrzałem na ich stronę - http://www.hergondruk.pl - teraz nawet mają promocję :mrgreen:

marucha, z tą promocyjną ceną i pewnie wyższą jakością może i nie byłoby źle. Ale zaletą drukarki jest jej podręczność i całkiem przyzwoita jakość wydruków. Niestety zakup urządzenia z wyższej półki to conajmniej 2-3 tys. zł i jeśli będzie używana w warunkach domowych gabaryt też może mieć znaczenie.

Hermes napisał/a:
Ale zaletą drukarki jest jej podręczność i całkiem przyzwoita jakość wydruków.

No wiesz - drukarka termosublimacyjna też jest podręczna, a jakość nie gorsza od labu, ale ta cena wydruku... Przy mniejszej ilości wydruków nie ma sprawy, ale to będzie 900-1000 stron. W przypadku niewielkiego krycia nie ma sensu lecieć gdziekolwiek, ale jeżeli będą tam foty, to już inna bajka. Poza tym jakość będzie dużo wyższa od tanich drukarek.

Tak na marginesie - dlaczego ten tekst adresowałeś do mnie? Przecież nigdzie nie pisałem źle o kolorowej drukarce laserowej...

A czyżbym stawiał Ci jakiekolwiek zarzuty? Przepraszam, wydawało mi się że taka forma będzie lepsza. Jeśli życzysz Sobie, zmienię posta. Spróbuję inaczej ta drukarnia której stronkę zapodałeś może być całkiem sensowną propozycją, jednak praca w warunkach domowych z wydrukiem na każde zawołanie to spory komfort. Niestety zwykle kosztem ograniczonej jakości. Testowałem na swoim Samsungu próbny wydruk od szpajchel-a i moim zdaniem wyszło to całkiem zadowalająco, wyjątkiem było zdjęcie łąki z masą drobnych detali wyglądało jak przyszumione na wysokim ISO. Skany wydruków przy 300 i 600 dpi zainteresowany otrzymał na maila.

Właśnie, Hermes mi bardzo pomógł, pokazując jak wygląda fragment "mojego wydruku". Ze względu na wygodę i koszty zdecyduję się na kolorową laserówkę. Zawsze można ją zapakować do samochodu i dodrukować co trzeba gdzieś daleko od domu. Gdy wykonam zdanie, to pewnie podzielę się wrażeniami. Do bardziej wymagającego pod względem jakości projektu będzie i tak potrzebne wyższej klasy urządzenie.

Skocz do: