sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
Cosina 19-35 czy FA-J 18-35 ?
Który obiektyw będzie lepszy do landszaftów? Mam obecnie Soligora vel Cosinę 19-35 i nie powiem żebym był do końca zadowolony (nieciekawa praca pod ostre słońce przede wszystkim). Czy warto opylić tego Soligora na rzecz FA-J'a dopłacając ok. 100zł? Używałbym go raczej z analogiem (nie przeszkadza mi brak pierścienia przysłon), ale z ciekawości też chciałbym się przekonać jak współpracuje z DS-em.
Czy FA-J również kręci przednią soczewką przy ustawianiu ostrości?
Jakie w ogóle macie opinie odnośnie FA-J'a?
Pozdrawiam

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Jestem bardzo zadowolona - jesli chodzi o efekty uzyskiwane z jego pomocą
relacja cena/jakość do zaakceptowania :)
niezle wykonany - pomimo plastikowego gwintu
co do krecenia mordka... nigdy sie nie zastanawialam...

pod swiatlo - zacny - np. tutaj: http://www.digart.pl/prac...wer_of_smc.html
http://www.digart.pl/zoom/714175/meeting_spot.html

[ Dodano: 2007-06-21, 14:31 ]
i w kolorze: http://www.digart.pl/zoom/815151/drogi_1.html

[ Dodano: 2007-06-21, 14:37 ]
poszukaj w archiwum, bo już było nieco na temat tego obiektywu :)
poza tym, to jest smc + ghostless :)

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Cosina 19-35 AF. Myślę nad zakupem tego obiektywu. Niewiele o nim znalazłem. Chciałbym zamienic nim kita II (licząc na lepsze osiągi optyczne, nie wiem jak z telecentrycznością) No i mieć szeroko do slajdów na Mz5n. Ta cosina ma nawet pierścień przysłon. Czy ktoś doradzi czy warto?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Miałem tego faja i gorąco polecam, ostry, solidny jak na faje no i ma świetne powłoki Ghostless (takie jak w limitedach FA), także jest dobry pod światło i ma dobry kontrast. Wprawdzie miałem egz. od Spinnera ale myślę że te szkła nie miały jakiegoś specjalnego rozrzutu jakościowego ;-)

[ Dodano: 2009-07-29, 12:42 ]
Aha Faj nie kręci mordką.

A jak w tym FAJU z ostrością na cyfrze? Warto zamieniać kita na fajkę?

Lepszy od kita, ale jeśli nie robisz na analogu to lepiej po prostu kita zamienić na v2.

Albo na s17-70/2.8-4.5 macro którą mam i polecam ;-)

Sigmę mam w pracy, a na analogu robię. Chciałem budżetowo zamienić kita na coś lepszego a przy okazji mieć coś do slajdów Gdybym miał kasę to nabyłbym po prostu tamrona 17-59 i emkę 28 f/3.5 do slajdów. A tak to człek kombinuje jak może.

[ Dodano: 2009-07-29, 13:25 ]
tamtona 17-50 oczywiście...

Ekajana napisał/a:
tamrona 17-59

Ekajana napisał/a:
tamtona 17-50 oczywiście...

zamienił stryjek siekierkę na kijek ;-)

Spokojnie możesz brać Faja, jest lepszy od kita a i do slajdów się nada, tylko że on nie ma pierścienia przesłon więc musisz mieć odpowiednie body.

Eldred napisał/a:
zamienił stryjek siekierkę na kijek

eeee tam... tamron jest bardzo chwalony i ma super światło.

A no właśnie ten pierścień - mam mz5n i nie mam ochoty manipulować czasami bo to niewygodne. Dlatego zainteresowałem się tą cosiną ale to kot w worku może być.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Cosina na analogu jest fajna, na cyfrze więcej od kita się nie wyciśnie, może poza brakiem winiety i lepszą współpracą z Cokinami, jest to okupione słabą pracą pod światło.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mam FAJa. Jest OK. Na analogu. Używam bardzo często - w sumie zawsze, jak nie używam stałki :-) Z kastodą to ja wolę DA18-55.

burzagb  Dołączył: 21 Wrz 2008
Mam cosine 19-35. Powiem o niej tyle: do analoga w porządku, do cyfry nie w porządku. Obiektyw prześwietla o 0,5 - 1 EV. Ale można się do tego przyzwyczaić i ustawiać na nie doświetlenie o te 0,5 EV. Pod światło kiepsko.IMHO do cyfry lepszy kit, do analoga cosina.

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
Ekajana, mam od niedawna FAJa ale doczepiony jest tylko do analoga. Na cyfrze jeszcze nie sprawdzałam.
Tutaj jakiś landszaft z analoga, skan z labu bez obróbki.

;-)

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
espresso napisał/a:
Ekajana napisał/a:
Cosina 19-35 AF. Myślę nad zakupem tego obiektywu.
daj sobie spokój z tym obiektywem (chyba że koniecznie musisz...). Gorszego optycznie szkła chyba nigdy nie wyprodukowano.

espresso, ja też czytałam mało przyjazne recenzje na temat cosiny. Stąd mój wybór padł na FAJa
;-)

Dzięki za przestrogi. Tak szroki kąt do analoga za taką cenę jest wybitnie kuszący, ale zapewne cena z kosmosu też się nie wzięła. Ciekawe jak odczucia względem FAJa na cyfrze. Matb raczej nie poleca.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ekajana, to nie tak, że nie polecam. W końcu w DSie FAJ robił przez pewien czas za kita (jak nie było jeszcze DA 18-55). Ale po prostu mimo wszystko DA jest chyba lepszy. Nawet na matrycach 6mpx, choć tu jeszcze FAJ daje radę. Ale w K10 czy K20 to jednak raczej nie będzie to :-/ Niech się wypowiedzą Ci, co mają FAJa i takie cyfranki ;-)

Jak zastępować kita to już czymś lepszym jednak. Wyraźnie lepszym.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Cosina na analogu jest bardzo przyzwoita, na cyfrze nie gorsza od kita, bez przesady

tu na slajdzie

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Miałem FAJa i praktycznie nie ściągałem go z Z-1 ;-) . Świetny obiektyw do analoga. Używałem go również z *istD i również spisywał się bardzo dobrze (zdjęcia co najmniej tak dobre jakościowo jak kit I) ale na cyfrze APS to jest taki obiektyw "do niczego" ;-) - mniejszy zakres ogniskowych od kita (ani jakiś specjalny szeroki kąt ani tym bardziej tele), ciemniejszy pół działki, a przy tym większy gabarytowo (i filtrowo też). Mimo wszystko polecam go z całego serca :-) .

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Stoję przed podobnym dylematem, bo Cosina jest obecnie na allegro za 300zł w kup teraz, a FAJ'a odłożył mi znajomy, też za 300zł...
Używałem FAJ'a i był całkiem niezły, na pewno lepszy od kita I. Czemu więc nie kupię kita II? Ono dlatego, że może kiedyś zachce mi się go używać pod FF. Poza tym FAJ nie winietuje, tak jak kit, co jest irytujące cały czas. Szkoda tylko, że jest ciemny:/

Problem się rozwiązał w trakcie pisania tego posta...
Mój wybór padł na FAJ'a, bo ma SMC Ghostless, nie winietuje i kosztuje tyle samo, co źle oceniany zamiennik Cosiny:)

Skocz do: