catar  Dołączył: 16 Gru 2009
[K-x] Długie czasy przy zdjęciach z wbudowaną lampą.
Przeszukałem forum i właściwie nic nie znalazłem, dlatego zakładam nowy temat.

Ja używam K-m i sobie ją bardzo chwalę, przez co ojciec pozazdrościł mi lustra i ostatecznie kupił K-x. Pierwsze wrażenie super, drugie - kiepskie.
Wszystko rozbiło się o działanie automatyki przy słabym oświetleniu.
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego K-x ustawia tak długie czasy przy pracy z budowaną lampą?
Dla kita i 18mm jest to 1/15s, dla 55mm jest to 1/40. Czasy są o połowę dłuższe niż w mojej Kamilce. Nieważne czy tryby tematyczne, czy Av zdjęcia np przy stole wychodzą wszystkie poruszone.

Jest na to jakieś rozwiązanie?

Dodam jeszcze, że puszka jest zaktualizowana do 1.01

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak, używać z lampą trybu manualnego.

Mi to by nie przeszkadzało, ale w przypadku rodziców to już bardzo przeszkadza. Cały czas jednak liczę na to, że da się to poustawiać tak by działało jak należy.

Pentax ma tak ustawioną współpracę z lampą, że dla trybów automatycznych i półautomatycznych dobiera czasy do ogniskowej tak aby zmaksymalizować ilość światła zastanego (lampa ma w miarę możliwości doświetlać a nie dawać główne światło). Jedyny chyba sposób na ominięcie tego to użycie trybu manualnego.

Jak rodzice wrócą z wakacji to pomęczę dokładniej tego Kiksa, ale wydaje się to dla mnie o tyle dziwne, że moja Kamilka ma czasy dokładnie 2 razy krótsze i problem zupełnie nie występuje. Bawiłem się też trochę GX-20 i K100d i też nie zauważyłem takiego problemu.

Natomiast rodzice jak to rodzice ;) , ciężko ich będzie nauczyć manualnej obsługi tym bardziej, że ojciec kupił Kiksa pod wpływem uroku Kamilki. Strasznie spodobało mu się, że Kamilka jest gotowa do użycia od razu po włączeniu, szybkość działania AF oraz efekty robienia zdjęć na automacie lub pół automacie. Oczywiście w porównaniu do kompaktów i ultrazoomów. No i proporcje 3/2 jak w starych dobrych kliszówkach czyli zdjęcia wywołane w 15x10 idealnie pasujące do tych wszystkich ramek i albumów które tak skrzętnie zbierają ;)

catar, nie włączyłeś przypadkiem trybu błysku z długim czasem migawki?

A się tak głupio spytam gdzie się to ustawia? Jeśli to tryb wyboru pod przyciskiem trybu lampy to na pewno nie. Jeśli jest to opcja zaszyta gdzieś głębiej to sprawdzę jak aparat wróci do kraju.

Dolny przycisk na wybieraku, wyświetla się menu wyboru trybu dla lampy błyskowej.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Jeżeli do sensownych wniosków nie dojdziesz to proponuję pstrykać z lampą w trybie TAv.Ustawisz sobie wtedy czas i przysłonę na sztywno.

Tak pokrętnie proponujesz M ;-)

plwk, no nie do końca bo aparat będzie miał wpływ na ISO a w manualu ty masz kontrolę nad wszystkim

Starczy wyłączyć autoiso :-D

plwk napisał/a:
Starczy wyłączyć autoiso :-D

Tak się jeszcze nie bawiłem ;-) Szczerze mówiąc dwa razy użyłem tego trybu max.Iso ustawiłem na 1600 i cykałem.przed sekundą sprawdziłem i Auto ISO nie można wyłączyć.Ustawiasz tylko zakres od do.

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
A dlaczego kolega nie włączył poprostu priorytetu migawki? Lampa pozwala na obsługę czasów aż do 1/180.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
andybond napisał/a:
proponuję pstrykać z lampą w trybie TAv.

K-x ma w ogóle TAv?

modrzew napisał/a:
K-x ma w ogóle TAv?

nie ma
taką funkcjonalność zapewnia M

No to trafiłem jak ślepy na Karaoke :oops:

No właśnie, my sobie gadu, gadu a K-x nie ma Tav.

poza tym jest jeszcze coś takiego jak stabilizator :-P , który idealnie sprawdza się w tych nieco dłuższych czasach naswietlania.... tylko trzeba poczekać z naciśnięciem migawki do końca aż rączka błyśnie w wizjerze :->

Powiedz to osobie przy stole, żeby nie żuła i nie mlaskała bo będzie to widać na zdjęciu ;-)

Skocz do: