water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
[K200D] obiektywy bez styków - wcześniej działały i już nie
Mam dziwny problem. Grzebie od ponad dwóch godzin na forum i nie mogę znaleźć rozwiązania. Sprawa wygląda tak. Mam dwa obiektywy bez styków: Pentaxową M-50/1.7 i Carenara 135/2.8. Do tej pory podpinałem je, działały elegancko AV / M. Teraz jakaś anomalia. W aparcie miga mi F--, przesłona jest zablokowana. Wciskam guzik spustu migawki i nic się dzieje. Zapala mi się tuż po włączeniu aparatu czerwona dioda jakby coś czytało i nic więcej. Włączanie / wyłączanie stabilizacji nic nie daje.

Żeby było ciekawiej - kompletna blokada aparatu. Myślałem - aku siadły. Zmieniłem obiektyw na Sigmę manualkę, ale z jakimś tam wichajstrem, że z korpusu mogę zmieniać przesłonę. Zero problemów. Wie ktoś o co chodzi? Zdziwiłem się, bo wcześniej na tych samych szkiełkach chodziło wsio bez problemów. Teraz co najwyżej mogę sobie popatrzeć w lustro.

Jakieś sugestie? Pomysły co sprawdzić?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
water-drinker, a nie pożyczałeś komuś korpusu i niechcący wyłączył ci opcję "użycie pierścienia przysłony" ("aperture ring permited")?

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
to może być to! Znajomy wyłączał w menu podświetlanie niedoświetleń/prześwietleń. Ta opcja jest w ostatnim podmenu? (Ładuje aku, bo mi padły i nie mam drugiego kompletu by sprawdzić).

[ Dodano: 2010-03-30, 12:58 ]
admini, nie bijcie. Nie wyświetla mi przycisku zmień. Możecie połączyć oba posty razem?

Miałem wyłączone ustawienia niestandardowe. Co za czort? Ale już działa :D Dzięki andrusz! A już myslałem, że jakies styki do czyszczenia...

[ Dodano: 2010-03-30, 12:58 ]
Wypasik! Połączyło razem :D

kozbig  Dołączył: 22 Cze 2010
Witam! Jestem tu od dziś a to mój pierwszy post. Więc odrazu problem a, że podobny więc dopiszę się do tego tematu. Obiektyw PentaxM50 1,4f działał manualnie cały czas. Miałem go z ist DL a teraz z K7 . Kiedy kilka dni temu podpiołem go do puszki K7. Robi tylko fotki przy pełnej dziurze t.zn. prz zakładaniu otwiera się cała przysłona i nie daje się jej zamknąć obrotem pierścienia. Tak samo jest przy starym ist-cie. Niedawno dokonałem aktualizacji porogramowania w obu aparatach, ale nie wiem czy to miałoby wpływ na przymykanie przysłony. Opcję użycia pierścienia przysłony mam włączoną bo robi foty ale nijak nie wiem jak chcć trochę go przymknąć, bo na pełnej dziurze wiadomo-jest za płaski.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Czy w Custom Setting masz ustawiona opcje "Using aperture ring" na Permitted?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kozbig napisał/a:
Robi tylko fotki przy pełnej dziurze t.zn. prz zakładaniu otwiera się cała przysłona i nie daje się jej zamknąć obrotem pierścienia.

To jest normalne. Obiektyw przymykany jest tylko na czas otwarcia migawki. W K-7 na zakładce C6 opcja Użycie pierścienia przys. musi być w pozycji Dozwolone. W *istDL opcja Using aperture ring musi być na Permitted.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
plwk napisał/a:
Obiektyw przymykany jest tylko na czas otwarcia migawki.

Albo przy podglądzie ostrości.

kozbig  Dołączył: 22 Cze 2010
Mam ustawione w K7 na" dozwolone" i w ist DL na Using aperture ring na Permitted.
Tylko w takim razie dlaczego nie zmienia się czas jeśli przysłona zmieni się w trakcie zwolnienia migawki z przysłoną np: 2f. Jak by nie kręcic pierścieniem przysłony czas pozostaje miezmienny bez względu na wybór ustawienia TV ,AV,M,SV czy cokolwiek innego. Z tego wniosek ,że (odczytując Exif dane) foci tylko z największą dziurą skoro zmieniając wartości na pierścieniu, czas pozostaje ten sam i zdięcia są o takiej samej głębi i tak samo naświetlone - przysłona się nie zmienia. A chciałbym z mniejszą wartością

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Mierzysz światło za pomocą zielonego guzika w trybie M?
Kręcisz przesłoną, mierzysz czas do ustawionej przesłony i pstryk.
Wcześniej jak działały to wyświetlały wartość przesłony?

Skocz do: