romar Dołączył: 13 Sie 2006
Przesiadka z canona na pentax - wybor szkiel
Witam,
Siedze w systemie canona, ale zamierzam przesiasc sie na pentaxa.
Mam prosbe do znawcow tematu, zeby pomogli mi skompletowac sprzet bo w temacie pentaxa nie jestem biegly. Potrzebuje odpowiednikow szkieł w pentaxie - nie gorszych niż:

1. EF 28-105 USM 3.5-4.5
2. EF 50 1.8

żeby nie płodzić nadmiaru tematów,
dodam jeszcze, że podoba mi się body K100D
ale będę do niego potrzebował lampę,
więc:

3. mam teraz 420EX - troche mała liczba przewodnia - potrzebuję czegoś lepszego ale oczywiście do pentaxa (K100D)
4.Mam jeszcze body eos30, na poczatek bede tez szukal jakiegos body analogowego z af. docelowo potrzebuję dwóch.

za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Jeżeli się orientujecie w cenach to za tekie info będę też wdzięczny - na allegro nie ma zbyt dużego wyboru do tego systemu.
Niestety canona mam już dość, a może nareszcie ;-)

pozdrawiam
Romar

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Przesiadka z canona na pentax - wybor szkiel
romar napisał/a:
Witam,
Siedze w systemie canona, ale zamierzam przesiasc się na pentaxa.

Prima aprilis był jakiś czas temu... ;-)

romar napisał/a:
Mam prosbe do znawcow tematu, zeby pomogli mi skompletowac sprzet bo w temacie pentaxa nie jestem biegly. Potrzebuje odpowiednikow szkieł w pentaxie - nie gorszych niż:

1. EF 28-105 USM 3.5-4.5

SMC-FA 28-105/3.2-4.5 (sam na taki się zasadzam), sa też inne 28-105 ze światłem 4-5.6, chyba również niezłe.

Jeśli masz więcej pieniędzy, to możesz rozważyć SMC-FA 24-90/3.5-4.5, drogi, ale bardzo dobry obiektyw. No i 24mm.

romar napisał/a:

2. EF 50 1.8

SMC-F (FA) 50/1.7

romar napisał/a:

żeby nie płodzić nadmiaru tematów,
dodam jeszcze, że podoba mi się body K100D
ale będę do niego potrzebował lampę,
więc:

3. mam teraz 420EX - troche mała liczba przewodnia - potrzebuję czegoś lepszego ale oczywiście do pentaxa (K100D)

No to jeśli chcesz coś z LP ok. 50 - to tylko AF-540FGZ, lub Sigma DG Super. Z Sigmą uważaj, bo jej słabsza siostra (DG ST), nie współpracuje z kastode - ponoć mają za darmo coś tam w niej wymieniać.

romar napisał/a:

4.Mam jeszcze body eos30, na poczatek bede tez szukal jakiegos body analogowego z af.
docelowo potrzebuję dwóch.

Z1p + MZ-5n. Dwa jakże dobre i jakże różne aparaty.

romar napisał/a:

Niestety canona mam już dość, a może nareszcie ;-)

Dlaczemu? Nie żebym miał coś przeciwko (my też mamy dość) - ale prezentujesz dość nietypową postawę... :-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przede wszystkim witamy Ciebie romar, z jaknajbardziej otwartymi ramionami :)

Jeśli chodzi o punkty 1. i 2. to niech wypowiedzą się więksi specjaliści w tym temacie, a ja ze swojej strony chciałbym spytać co skłoniło Cię do takiego "szalonego/kontrowersyjnego" pomysłu, żeby opuścić system Canona??

Czy robisz zdjęcia zawodowo czy raczej do szuflady? Bo jak zawodowo to może warto byłoby poczekać troszke na K10D, który pojawi się jesienią - oczywiście jeśli będzie dla Ciebie przystępny cenowo (około 1000$ z kitem), ale zapowiada się rewelacyjnie ii będzie napewno inwestycją, która wystarczy na dłuzej a póki co "pomęczyć" się jeszcze troche fotografując Canonem. Nie zmienia to faktu, że K100D jest również dobrym wyborem, aczkolwiek wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że K10D "zestarzeje" się znacznie później niż K100D .. no chyba, że wystarczy Ci ii tak dobra jakość K100D lub/oraz jaknajszybciej chcesz pozbyć się Canona to nie ma co się zastanawiać.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kheyyy Romar.
Pytanie na początek: ograniczenia finansowe. Post Twój bowiem sprawia wrażenie, jakbyś ich nie miał.
Jarek dobrze Ci radzi, choć post jego może wydawać się nieco chaotyczny. Tym niemniej za chwilę stado pomysłodawców zaatakuje Cię zapewne ciekawymi propozycjami.

Michu napisał/a:
Jarek dobrze Ci radzi, choć post jego może wydawać się nieco chaotyczny.

Po prostu chciałem być przed Tobą.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
ale prezentujesz dość nietypową postawę... :-)

Też tak miałem...

Michu napisał/a:
Pytanie na początek: ograniczenia finansowe. Post Twój bowiem sprawia wrażenie, jakbyś ich nie miał.

Sprzeda Canona, będzie mial na Pentaxa, no trochę może dorzuci ale niekoniecznie....

fotonyf napisał/a:
ale prezentujesz dość nietypową postawę... :-)

Też tak miałem...

Michu napisał/a:

Sprzeda Canona, będzie mial na Pentaxa, no trochę może dorzuci ale niekoniecznie....

Właśnie o to mi chodzi ;-)

Chcę zrezygnować z canona bo jest dla mnie zbyt drogi. po co mam płacić za IS do każdego obiektywu, skoro mogę go mieć do każdego taniego manuala.
Liczę, że uda mi się zmienić system nie zmniejszając zbytnio funkcjonalności i nie dokładając zbyt wiele na początek. K100D bardzo mi się podoba, może pójdę za namową i poczekam na K10D - tylko czy będzie mnie na niego stać? ;-)

dzięki wszystkim za odpowiedzi !
pozdrawiam

[ Dodano: 2006-08-29, 16:50 ]

Dlaczemu? Nie żebym miał coś przeciwko (my też mamy dość) - ale prezentujesz dość nietypową postawę... :-)

Nietypową powiadasz - pewnie tak, pentax w tym kraju jest mało znany to fakt. Canona wybrałem bo kolega miał tez canona i miał lepszy osprzęt - wchodziła w grę możliwość skorzystania na wspólnym plenerze.

pozdrawiam
Romar

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
romar napisał/a:
po co mam płacić za IS do każdego obiektywu, skoro mogę go mieć do każdego taniego manuala.

bardzo słuszna jest ta koncepcja

romar napisał/a:
K100D bardzo mi się podoba, może pójdę za namową i poczekam na K10D - tylko czy będzie mnie na niego stać?

no jesteś w tej dogodnej sytuacji, że mozesz sobie w pewnym sensie pozwolic na czekanie, bo masz aparat, wiec nie stracisz zdjec. Inna sprawa czy możliwości jakie oferował będzie K10D (narazie jak juz wspomnialem zapowiada sie ciekawie, ale w sumie tak narazie to dokladnie nie wiele wiadomo) będą Ci potrzebne - może sie okazać, że K100D będzie dla Ciebie wystarczające, a cena K10D będzie jednak wyższa. Dlatego być może lepszym wyjściem byłoby zainwestować w szkła tym bardziej, ze nie jestes pewien czy bedzie Cie na wyzszy model stac, a z K100D zapewne i tak bedzie zadowolony. Jesli nie zarabiasz na fotografii "to po co przepłacać?" ;)

Również pozdrawiam

SzM  Dołączył: 02 Sie 2006
1. pentax 28-105 - dowolny, ja jestem zwolennikiem tego największego i najstarszego 4-5,6 PowerZoom
2. Jak chcesz coś jaśniejszego, to z własnego doświadczenia polecam Tokinę 28-70 ATX PROII lub nowsze i lepsze serii SV (PROII koniecznie z osłoną, bo podatna na flarę
paskuda)
3. Jak tyko do cyfry to obecnie testuję Sigmę 18-50/2,8 EX DC, jeszcze nie mam zdania, ale co już się rzuca w oczy to beczkowanie, niestety...
4. Ze stałek masz dwie opcje FA50mm ze światłem 1,7(polecam!) lub 1,4 (raczej do szpanowania lub stać ciebie żeby płacić 2x tyle co za 1,7, jakościowo oba porównywalne), no chyba, że FA43 limited lub DA 40mm limited dla cyfry...
5. Body analogowe to koniecznie (P)Z1p (synchro z lampą 1/250s, korekcja błysku z dowolną lampa z body, ergonomia, wymienne matówki, mirror lock-up, itd., do pełni szczęścia brakuje tylko gripa z bateriami i spustem pionowym niestety) + raczej polecam MZ-6(L) - bo masz HSS, P-TTL (a z postu wynika, że z lampą lubisz pracować) i odmienną filozofię sterowania korpusem, czyli korpus dla blondynki :), Zawsze pozostaje jeszcze do rozważenia MZ-S i analogowy ist, z którymi doświadczenia nie mam w ogóle...
pozdro

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z Sigmą uważaj, bo jej słabsza siostra (DG ST), nie współpracuje z kastode - ponoć mają za darmo coś tam w niej wymieniać.

obie sigmy zarowno slabsza jak i silniejsza nie dzialaja z 'kasetka', i obie sa upgradowalne,
to oficjalne stanowisko sigmy

kp

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
klimecki napisał/a:
obie sigmy zarowno slabsza jak i silniejsza nie dzialaja z 'kasetka', i obie sa upgradowalne,
to oficjalne stanowisko sigmy

Właśnie czekam na info od sklepu, w którym kupowałem. Złożyli zapytanie w Sigmie, zobaczymy :-)

Witam,

SzM napisał/a:

5. Body analogowe to koniecznie (P)Z1p (synchro z lampą 1/250s, korekcja błysku z dowolną lampa z body, ergonomia, wymienne matówki, mirror lock-up, itd., do pełni szczęścia brakuje tylko gripa z bateriami i spustem pionowym niestety) + raczej polecam MZ-6(L) - bo masz HSS, P-TTL (a z postu wynika, że z lampą lubisz pracować) i odmienną filozofię sterowania korpusem, czyli korpus dla blondynki :), Zawsze pozostaje jeszcze do rozważenia MZ-S i analogowy ist, z którymi doświadczenia nie mam w ogóle...
pozdro

Chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Na chwilę obecną chcę kupić jedno body analogowe, bo drugie będzie cyfrowe.
Dzięki za ciekawe uwagi!

pozdrawiam
Marcin

Dabrow  Dołączył: 22 Kwi 2006
romar - to ja z doświadczenia polecam wspomniane MZ-6. Wcale nie dla blondynki, masz tam HSSy, masz wireless z serią lamp FZG i z Sigmami (i nie tylko), do tego całkiem fajnie się tym foci łaczy zalety manuala (spokojnie można pracować oldskulowo pierścieniem przysłony na obiektywie) z nowszymi bardziej automatycznymi korpusami.
Sam go ujeżdżam od bodajże 4 lat w komplecie z SMC-FA 28-105 (ten stary właśnie z PZ - kręci mordą ale optycznie tip top i jest full 'made in Japan") i z FZG-360 i powiem że jak na moje amatorskie zapędy to zestaw w sam raz. Teraz na kasetkę się właśnie ustawiłem do kompletu i to mi wystarcza. No do tego jeszcze parę starych CZJ na m42 (-;

Myślę że MZ6 spokojnie w fajnej cenie znajdziesz.

Dabrow - FGZ, nie FZG

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
romar napisał/a:
Chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Na chwilę obecną chcę kupić jedno body analogowe, bo drugie będzie cyfrowe.

Najmądrzej moim zdaniem spotkać się na plenerku pentaxiarzy, pomacać wszystkie dostępne tam opcje i wyrobisz sobie zdanie.

Dabrow  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jarku - jasne!!! FGZ - mea culpa literówka. (-;

Dabrow napisał/a:
Jarku - jasne!!! FGZ - mea culpa literówka. (-;

To jeszcze w stopce popraw i dam Ci już spokój ;-)

rlechowski  Dołączył: 10 Mar 2007
Witam. Tez jestem nowym uzytkownikiem Pentaxa, a mialem wczesniej bardzo drogi system Canona. Pracowalem 2 lata w USA na system, ktory notorycznie niedoswietlal, bez wzgledu na to, czy to zabawkowy EOS5000, zaawansowany EOS50 czy "profesjonalny" EOS3. Zrobilem dobrze ponad 150 rolek filmow w swoim zyciu i z przykroscia odkrylem, ze 2 lata pracy w Stanach zmarnowalem - zdjecia z mojej "prymitywnej, badziewnej, obciachowej" itp. Yashica 108MP sa w 95% dobrze naswietlone, podczas gdy z Canona w 5% (ale sie swietnie uzupelniaja, co???). Pentax naswietla dobrze (czyli jak wszyskie firmy poza Canonem) a do tego jest bardzo ergonomiczny (drugie miejsce po Minoltach 7 i 9) i umozliwia wkrecenie starszej i tanszej acz wysmienitej optyki (miejsce pierwsze, przed Nikonem, co w nowych lustrzankach nie chce mu sie mierzyc swiatla przez stare szkla). To nalepszy wybor, jestem naprawde zadowolony mimo sprzedazy mojego ciezko zapracowanego systemu Canona za 1/4 ceny. Systemu Canona, ktory jest ze wszech miar najlepszy - ma najszybszy AutoFocus, najwiecej punktow AF i pomiaru swiatla, najbardziej zaawansowana matryce pomiarowa, najciszej dziala, ma najwiecej osprzetu, najbardziej zaawansowana wspolprace z lampa, najwiecej uzytkownikow,..., itd. i ma tylko jedna mala wade - nie mozna uzyskac z niego prawidlowo naswietlonego zdjecia, taka drobnostka... Mam nadzieje, ze klubowicze powitaja mnie cieplo, tak, jak cieplo mysle o systemie Pentaxa, a wszyskim, ktorzy marza i podniecaja sie nowinkami z firmy, o ktorej nie chce mi sie juz mowic radze jako czlowiek, ktory sprawdzil na wlasnej skorze - wybierzcie inny obiekt westchnien bez wzgledu na to, z jaka nowinka jeszcze wyskocza. Pozdrawiam, Rob

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
rlechowski, Witamy na forum, tu na pewno będziesz zadowolony z systemu, a i znajdziesz gdzieś linka do tematu wyższości kadyszki nad jedendemarkiem.
BTW ja tam za cienki jestem żeby dyskutować w tej materii, ale już nie jedno zdjęcie porawnie naświetlone z canona widziałem, no chyba że takie nie miały być ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
rlechowski napisał/a:
Systemu Canona, ktory jest ze wszech miar najlepszy - ma najszybszy AutoFocus, najwiecej punktow AF i pomiaru swiatla, najbardziej zaawansowana matryce pomiarowa, najciszej dziala, ma najwiecej osprzetu, najbardziej zaawansowana wspolprace z lampa, najwiecej uzytkownikow,..., itd. i ma tylko jedna mala wade - nie mozna uzyskac z niego prawidlowo naswietlonego zdjecia, taka drobnostka...
- hmmmmmm to ze zmieniles system - fajnie..... ale takie teksty swiadcza raczej o malej wiedzy aparat/system/fotografia .......
Zbyt wiele widzialem dobrych zdjec z canona zeby taki tekst przyjac........ :roll:
Albo masz zamiar bawic sie w trolla a potem smiac sie z ludzi.......
Pracowalem 20D i pomijajac tragiczny wizjerek to jest bardzo dobry sprzet na ktorym nie mailem ZADNYCH problemow z uzyskaniem dobrych zdjec......

WITAM w systemie maniakalnych wyznawcow pentaxa....uwazaj na pen-taliba :-P

Skocz do: