romar napisał/a:Witam,
Siedze w systemie canona, ale zamierzam przesiasc się na pentaxa.
romar napisał/a:Mam prosbe do znawcow tematu, zeby pomogli mi skompletowac sprzet bo w temacie pentaxa nie jestem biegly. Potrzebuje odpowiednikow szkieł w pentaxie - nie gorszych niż:
1. EF 28-105 USM 3.5-4.5
romar napisał/a:
2. EF 50 1.8
romar napisał/a:
żeby nie płodzić nadmiaru tematów,
dodam jeszcze, że podoba mi się body K100D
ale będę do niego potrzebował lampę,
więc:
3. mam teraz 420EX - troche mała liczba przewodnia - potrzebuję czegoś lepszego ale oczywiście do pentaxa (K100D)
romar napisał/a:
4.Mam jeszcze body eos30, na poczatek bede tez szukal jakiegos body analogowego z af.
docelowo potrzebuję dwóch.
romar napisał/a:
Niestety canona mam już dość, a może nareszcie![]()
"Living is easy with eyes closed"
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Jarek dobrze Ci radzi, choć post jego może wydawać się nieco chaotyczny.
Jarek Dabrowski napisał/a:ale prezentujesz dość nietypową postawę...![]()
Michu napisał/a:Pytanie na początek: ograniczenia finansowe. Post Twój bowiem sprawia wrażenie, jakbyś ich nie miał.
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
fotonyf napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:ale prezentujesz dość nietypową postawę...![]()
Też tak miałem...
Michu napisał/a:Pytanie na początek: ograniczenia finansowe. Post Twój bowiem sprawia wrażenie, jakbyś ich nie miał.
Sprzeda Canona, będzie mial na Pentaxa, no trochę może dorzuci ale niekoniecznie....
Jarek Dabrowski napisał/a:
Dlaczemu? Nie żebym miał coś przeciwko (my też mamy dość) - ale prezentujesz dość nietypową postawę...![]()
romar napisał/a:po co mam płacić za IS do każdego obiektywu, skoro mogę go mieć do każdego taniego manuala.
romar napisał/a:K100D bardzo mi się podoba, może pójdę za namową i poczekam na K10D - tylko czy będzie mnie na niego stać?
"Living is easy with eyes closed"
Jarek Dabrowski napisał/a:Z Sigmą uważaj, bo jej słabsza siostra (DG ST), nie współpracuje z kastode - ponoć mają za darmo coś tam w niej wymieniać.
klimecki napisał/a:obie sigmy zarowno slabsza jak i silniejsza nie dzialaja z 'kasetka', i obie sa upgradowalne,
to oficjalne stanowisko sigmy
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
SzM napisał/a:
5. Body analogowe to koniecznie (P)Z1p (synchro z lampą 1/250s, korekcja błysku z dowolną lampa z body, ergonomia, wymienne matówki, mirror lock-up, itd., do pełni szczęścia brakuje tylko gripa z bateriami i spustem pionowym niestety) + raczej polecam MZ-6(L) - bo masz HSS, P-TTL (a z postu wynika, że z lampą lubisz pracować) i odmienną filozofię sterowania korpusem, czyli korpus dla blondynki :), Zawsze pozostaje jeszcze do rozważenia MZ-S i analogowy ist, z którymi doświadczenia nie mam w ogóle...
pozdro
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!
romar napisał/a:Chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Na chwilę obecną chcę kupić jedno body analogowe, bo drugie będzie cyfrowe.
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!
Dabrow napisał/a:Jarku - jasne!!! FGZ - mea culpa literówka. (-;
LX i długo, długo nic..., gdzieś daleko MZ-S. Cały zestaw szkieł ograniczonych (czyli Pentax Limited -31mm, 43mm, 77mm) oraz numer 1 - M 50mm 1:1.7; Metz 54MZ4i+SCA3702M2.
Canon - You can! - I cannot (though I've tried.)
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
- hmmmmmm to ze zmieniles system - fajnie..... ale takie teksty swiadcza raczej o malej wiedzy aparat/system/fotografia .......rlechowski napisał/a:Systemu Canona, ktory jest ze wszech miar najlepszy - ma najszybszy AutoFocus, najwiecej punktow AF i pomiaru swiatla, najbardziej zaawansowana matryce pomiarowa, najciszej dziala, ma najwiecej osprzetu, najbardziej zaawansowana wspolprace z lampa, najwiecej uzytkownikow,..., itd. i ma tylko jedna mala wade - nie mozna uzyskac z niego prawidlowo naswietlonego zdjecia, taka drobnostka...
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie