folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Co jest z tym AF ?
Nie raz czytałem że AF Pentaxa jest może wolny ale dokładny,no u mnie kiepsko z tą dokładnością,trafi nie trafi i nie chodzi tu o FF cz BF bo raz trafi idealnie innym razem troche gdzieś tam,najczęściej za obiekt.Jak to jest w waszych K100 ?

1

2

3

Bardzo proste motywy .pole af pokrywało cały obiekt,niem miał prawa się pomylic a strzelił za :-?

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
kontrolujesz punkt ustawienia ostrości ? czy pozwalasz mu samemu wybierać ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na drugim PhotoMe pokazuje punkt ustawienia ostrości na koszuli chłopaka z sekatorem.

ustawiałem centralnym punktem dokładnie,na każdym zdjęciu ostrośc jest za ( na małych wygląda troche lepiej)
A tu prosze,ładnie trafione,więc AF pentaxa jest nie tylko wolny,ale i niedokładny !
3

4

małe fotki ujednolicają ostrośc i nie bardzo widac te delikatne nie tranienia

Czasem mam wrażenie że ostrośc od góry jest mniejsza niż w dolnej części zdjęcia czy takie cos jest wogóle możliwe czy to złudzenie.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
mam K100 i nie mam problemów z trafianiem i szybkością, coś robisz nie tak albo masz walnięty aparat

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Zrób dokładniejszy test np. ostrz na jakieś zdanie w gazecie pod kątem około 45 stopni z największą przysłoną.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
plwk, gdzie w PhotoME można sprawdzić punkt ustawienia ostrości?

Co moge robic nie tak ? celuje w obiekt jednocześnie pilnując aby czujnik nie wystawał poza obiekt i raz jest ok innym razem nie,jakie uszkodzenie może byc ?
Zdjęcia są robione obiektywem 50/1,4 przysłona około do 4 czasem 5,6 przy takich przysłonach wychodzi mał GO i może właśnie wtedy wychodzi niedokładnośc AF Pentaxa.To nie jest stała przypadłośc,takie coś też miałem i wyeliminowałem ten błąd w menu serwisowym,gdyby aparat był uszkodzony to wykazywał by wyraźne błedy . Ktoś kiedyś pokazywał serie zdjęc z narysowaną na kartce kropką gdzie ostrośc mimo nie zmieniajacych się warunków lekko zmieniała się.

Widze to tak,jeżeli obiekt ma troche za słaby kontrast a to z tego powodu że jest w cieniu albo jednolity kolor to AF Pentaxa ustawi niby ale z błedem (lub trafi) jeżeli jednak płaszczyzna jest równa i kontrastowa wtedy trafi na bank.
Tylko nie piszcie że nie macie problemów z af używając kita,przy tak ciemnym obiektywie błędów nie widac, 50/1,4 przy przysłonie 4 z odległości pięciu trzech czy nawet pięciu metrów daje niewielką GO, każda pomyłka widoczna jest jak na dłoni.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
ostrość nie jest sprawą powtarzalną i zależy też od obiektywu, od czasu do czasu po prostu źle się ustawi i tak już jest, nie ważne czy pentax, canon czy nikon...

Cobretti napisał/a:
ostrość nie jest sprawą powtarzalną i zależy też od obiektywu, od czasu do czasu po prostu źle się ustawi i tak już jest, nie ważne czy pentax, canon czy nikon...

Pocieszyłeś mnie troche :-)

[ Dodano: 2008-09-27, 21:31 ]
To jest zdjęcie maksymalnie duże nie moge sie doszukac punktu ostrości niech ktoś zajarzy i napisze co o tym sądzi.

ustawiałem centralnym na twarz i przekadrowałem ,stałem więc robiłem z góry trochę

Bruinen napisał/a:
gdzie w PhotoME można sprawdzić punkt ustawienia ostrości?

Wyświetla po lewej stronie na podglądzie zdjęcia.

A jak nie może wyświetlic t co to znaczy ?
E tam nie dokłanie pokazuje.

folab napisał/a:
A jak nie może wyświetlic t co to znaczy ?

Np., że nie otwarto RAW-a albo, że ten JPG był obrabiany i część danych odeszła w niebyt.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Na pierwszym zdjęciu ostrość jest na brzozie, ale reszta ok.
Jak na tematykę fotek dla mnie wszystko w porządku. W zasadzie na zdjęciach nie widać GO, ja nie widzę problemu.

[ Dodano: 2008-09-27, 22:24 ]
folab napisał/a:
To jest zdjęcie maksymalnie duże nie moge sie doszukac punktu ostrości niech ktoś zajarzy i napisze co o tym sądzi.

Nie lubię się doszukiwać, ale ostrość gdzieś tak w górnych kosmykach włosów, tych odstających. Ogólnie kiepskie warunki oświetleniowe, ostro walące słońce...

Musiał bym cropy pokazac bo mały rozmiar uśrednia wszystko. Czy zdjęcie pod światło może stwazac problemy dla AFa ? apartat nie protestował ustawił szybko i niedokladnie

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
każde nietypowe warunki świetlne stwarzają problemy - pod światło, przy słabym świetle, przy sztucznym, przy nietypowym kolorze, itd... tylko w zależności od aparatu i szkła, są to problemy poważniejsze i denerwujące lub znikome, występujące od czasu do czasu

Co do tego programu to pokazuje on który czujnik był użyty a nie gdzie ustawiona ostrośc

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
folab napisał/a:
Co do tego programu to pokazuje on który czujnik był użyty a nie gdzie ustawiona ostrośc
A ty narzekasz na AF, czy MF? Bo jak na AF, to albo ja jestem głupi, albo to to samo.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Hm, nie chcę nic insynuować, ale jeśli się użyje np. centralnego (czujnika, nie dworca) na jakiś szczegół, a później się przekadruje tak, że wspomniany szczegół będzie w rogu, to z tego co pisze folab PhotoMe wskaże, że ostrość została ustawiona na środek.

Inna sprawa, że druga część zdania folaba nie ma czasownika. Więc istnieje opcja, że nie jesteś głupi, tylko 'a' w słowie 'ustawiona' przez pewną, bardzo szczególną chwilę wyglądało jak 'o'. Albo coś.

Jednakże! im dłużej to piszę, to dochodzę do wniosku, że najbardziej prawdopodobną możliwością jest taka, która zakłada, że 'to to samo', a głupi jestem ja.

No nic. To ja łykam Gripex i dobranoc.
*puf*

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Zakladamy, ze mamy na zdjeciu dwa plany bateryjke na pierwszym i kartke papieru na drugim. Ustawiamy ostrosc czujnikiem centralnym na bateryjke, robimy zdjecie. Podczas analizy zdjecia programem PhotoMe okazuje sie, ze ostra jest kartka a nie bateria, program wskazuje jednak, ze czujnik byl skierowany na baterie. O to chodzi w tym programie, to samo z kazdym innym czujnikiem. Jesli wskazany czujnik nie pokrywa sie z ostroscia to znaczy, ze cos jest nie tak i juz. Wiem, ze to nic odkrywczego, ale jak przeczytalem ten watek, to przyznam, ze mnie troche zakreciliscie :-B

Skocz do: