TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
[obiektyw] Dyndający przod Tamron 17-50/2.8 - Zobacz Filmik
Witam, Ciekawi mnie, co może być powodem takiej sytuacji, czy jakaś śrubka się odkręciła ? dało by rade to samemu naprawić? a jak wy oceniacie ?

http://tyfi.pl/tamron.html

p_ttl
[Usunięty]

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
nikon - ot co jak by mnie do nikona dokręcili też bym dostał telepki

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
TomaSzSz, ja wysłałem do serwisu (jeszcze na gwarancji) i odesłali błyskawicznie. Niestety dokręcili ten latający pierścień krzywo :evil: i po założeniu osłonki/tulipanka widzę jego "skrzydełka" w obiektywie :-x
Muszę znowu do nich wysyłać, bo nie chcieli podać "domowej" metody na naprawę...

PS
Aleś się grzmotnął w paznokieć ;-)

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
no to fajnie. U mnie też takie coś występuje. Muszę odesłać, ale ponieważ będę wysyłał pierwszy raz kurierem, czy wysłać tylko w opakowanym oryginalnym pudełku czy jeszcze włożyć w inne pudełko ?
a moze zrobić to tak jak na filmie, tylko czy warto ? jest jeszcze na gwarancji

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Przecież macie domową metodę naprawy w linku powyżej. ;-)

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Jeżeli,te śrubki rozkręcają się tak z samości,może warto kapnąć na nie po dokręceniu silikonem lub klejem na gorąco ....... :idea:

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Ale te śrubki umożliwiają również ewentualne poprawienie FF/BF

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
krzpob, serio?

Jareks  Dołączył: 24 Sty 2010
Posiadam w/w obiektyw i niestety mnie również dotknęła przypadłość tego szkła,myślę że spowodowane jest to ciasno zatrzaskującym się tulipanem a mocowanie tego plastikowego pierścienia jest zbyt słabe i niczym nie zablokowane przed obrotem.Ja naprawiłem to sam po oglądnięciu filmiku,nic strasznego potrzebny jest zestaw śrubokrętów precyzyjnych i lakier do paznokci w celu zabezpieczenia śrubek przed ponownym odkręceniem.Należy uważać przy wyciąganiu plastikowego pierścienia osłaniającego żeby nie wyłamać kołeczków na których się trzyma,no i uważajcie na przednią soczewkę.
Dodatkowo w tulipanie wygładziłem lekko wypustki odpowiadające za zatrzaskiwanie od tej pory mam z tym spokój.
Jeżeli jednak nie czujecie się na siłach lub trzęsą wam się ręce :-B to wyślijcie do serwisu.
Pozdrawiam !

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Może ktoś wie, jak identyczną przypadłość wyeliminować w krótkiej gwiazdce DA* 16-50? Gdyby to było tak banalnie proste jak w Tamronie, szkoda byłoby płacić za naprawę w serwisie. Niestety w DA* 16-50 nie ma szczelinki w którą można by wsunąć śrubokręt i podważyć pierścień wokół przedniej soczewki i nie bardzo wiem jak się zabrać do usunięcia usterki. :-(

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
janek_wu, więc to Ty kupiłeś tę uszkodzoną gwiazdkę :-)
Oglądałem ją na żywo i nie zdecydowałem się na zakup bo nie widziałem możliwości dostania się do śrubek. Zresztą, właściciel mówił, że serwis nie umiał mu tego naprawić.
Zdjęcia wychodzą OK? Zrobiłem kilkadziesiąt sampli tym szkłem i były jakieś rozjechane. Pytam z ciekawości, bo nie wiem czy to kwestia tego poluzowanego przodu czy z moim K20 się po prostu nie dogadywało.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
martino napisał/a:
Jeżeli,te śrubki rozkręcają się tak z samości,może warto kapnąć na nie po dokręceniu silikonem lub klejem na gorąco ....... :idea:
Ja używam super glue, nigdy mnie nie zawiódł a w razie potrzeby mimo wszystko, bez problemu można śrubkę odkręcić. Silikon długo schnie a klej na gorącą po czasie zazwyczaj odpada i kiepsko się go nakłada.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak ktoś chce super hiper to są pasty blokujące do gwintów.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Viridian napisał/a:
janek_wu, więc to Ty kupiłeś tę uszkodzoną gwiazdkę :-)
Oglądałem ją na żywo i nie zdecydowałem się na zakup bo nie widziałem możliwości dostania się do śrubek. Zresztą, właściciel mówił, że serwis nie umiał mu tego naprawić.
Zdjęcia wychodzą OK? Zrobiłem kilkadziesiąt sampli tym szkłem i były jakieś rozjechane. Pytam z ciekawości, bo nie wiem czy to kwestia tego poluzowanego przodu czy z moim K20 się po prostu nie dogadywało.
Generalnie nie jest źle, spodziewałem się, że bez interwencji majstra nie da się nim posługiwać, ale z korektą w debug mode wychodzą na pełnej dziurze takie obrazki:

Po przymknięciu przysłony jest już całkiem przyzwoicie, tworzy bardzo ładną plastykę to szkiełko. Luz jest chyba bardziej denerwujący niż ma wpływ na obraz i na szczęście lekkie wykręcenie przedniego członu niweluje go w znacznym stopniu. Nie odważyłem się jeszcze na wariant siłowy w stosunku do pierścienia otaczającego przednią soczewkę, ale za jakiś czas, kto wie. :?: Póki co szukam usilnie jakiegoś schematu albo filmiku podobnego jak do tamrona. ;-)

Skocz do: