jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
raynox dcr-250 - gdzie dostać?
Witam,

chciałem sobie kupić tego raynox'a, ale niestety wszedzie jest w przegietych cenach(ponad 200zl)... pewnie dlatego ze tak malo tego na rynku, znacie jakis sklep(internetowy) w ktorym mozna to dostac w miare normalnej cenie od reki? a moze macie info kiedy sie pojawi w magazaynach sklepow? :-)

gonia65  Dołączyła: 06 Sie 2008

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Re: raynox dcr-250 - gdzie dostać?
Jakbyś miał jakieś dłuższe szkiełko to z braku Raynoxa mógłbyś pobawić się z pierścieniami odwrotnego mocowania, choć może z kitem też coś z tego wyjdzie. ;)
Koszt pierścienia to kilka-kilkanaście złotych, rozmiar trzeba dobrać do posiadanych obiektywów i jazda...

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
modrzew napisał/a:
dłuższe szkiełko

Czemu dłuższe?
Im krótsza ogniskowa tym większe powiększenie :-D , na kicie i 18mm mam jakieś 4 mm w kadrze :-P
Natomiast przy 135tce ostrość jest gdzieś w środku obiektywu ;-) .

volender napisał/a:

Czemu dłuższe?

O którym obiektywie mówimy? Tym wpiętym normalnie czy tym wpiętym odwrotnie?
Np. przy 70mm i odwrotnie założonym 50mm miałem winietę :/

ahm, no ja pisałem o odwrotnym montowaniu obiektywu do samego bagnetu :-B

;-)

A ja miałem na myśli coś takiego:

I wszystko jasne :-B

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
volender napisał/a:
Natomiast przy 135tce ostrość jest gdzieś w środku obiektywu
yyy ja zakładam raynoxa na 135 i jest miodnie ;d (wszystko działa ;) ) ale ty pisałes o odwrotnym mocowaniu...

[ Dodano: 2009-02-21, 21:08 ]
jak ktoś chce
to moge zaprezentować powiększenie z kitem, z 50mm i ze 135mm .

to się dorzucę z moimi 200 mm drugiego kita ;-)

negocjatorek napisał/a:

jak ktoś chce
to moge zaprezentować powiększenie z kitem, z 50mm i ze 135mm .

zaprezentuj jesli mozesz. :-)

a wracaja do sprawy raynox'a to zalezy mi zeby byl ze sklepu a nie z drugiej reki. :-) wiec jesli ktos ma jakies info kiedy pojawi sie ponownie w sklepach to poprosze. :-D

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
może ktoś wyjaśnić dlaczego R-250(mniejsze powiększenie) jest droższy od R-202(większe powiększenie wg porównania infoto http://www.allegro.pl/ite...50_statyw.html)

przed końcem roku (czytaj: przed tym jak ceny powariowały), 250 kosztował ~130 zł, a 202 ponad 200.....

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
czyli nie ma tu jakiegoś haczyka jakościowego :?:

sigma  Dołączyła: 01 Kwi 2008
w grudniu kupiłam dokładnie za 119 na all :-P

wufel, nie sądzę. Mam 250kę, i sobie chwalę, bardzo ładnie się sprawuje, ma elegancko mieniące się kolorkami powłoki antyodblaskowe.

Moim zdaniem nie warto mocniejszego powiększenia. 250 jest w sam raz, przy większych niestety zmniejsza się odległość ostrzenia.

Zamiast 202 osobiście bym użył jakiejś 50tki zamocowanej przez pierścień odwrotnego mocowania.
Chociaż 202 nigdy nie miałem w rękach, więc mogę być nieświadomy czegoś :mrgreen:

[ Dodano: 2009-02-22, 00:30 ]
sigma napisał/a:
w grudniu kupiłam dokładnie za 119 na all

no właśnie, w grudniu :-P .

Ja na przełomie roku kupiłem za 85 zł używkę w stanie nieużywanym :lol:

volender napisał/a:

Zamiast 202 osobiście bym użył jakiejś 50tki zamocowanej przez pierścień odwrotnego mocowania.

Głębia ostrości bardzo mała i w sumie trudno dobrze ująć "trójwymiarowe" detale, ale zabawa przednia ;D

modrzew, no jasne, to duży kłopot, ale niezależny od tego, czy weźmiesz 202 czy obiektyw ;-)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
a ta 202 to nie jest czassami mniejsza (w sensie średnica) i bardziej pasuje do kompaktów ? nie wiem, pytam ;) zdjęcia papieru milimetrowego mogą być ;) ?

volender napisał/a:
to duży kłopot, ale niezależny od tego, czy weźmiesz 202 czy obiektyw

A czy z Raynoxem też głębia ostrości jest dosłownie "płaszczyzną ostrości" (jak grubość kartki papieru)? Jak np. testowo fociłem banknot 10zł było ok, ale to płaska powierzchnia.
Bo szczerze mówiąc też zastanawiałem się nad zakupem DCR-250, tyle że miałem już jakieś szkiełka więc zacząłem zabawę od pierścieni. Zależałoby mi głównie na większej głębi ostrości. Szkoda tylko, że Raynox zdrożał i stał się trudniej dostępny :/

negocjatorek napisał/a:
a ta 202 to nie jest czassami mniejsza (w sensie średnica) i bardziej pasuje do kompaktów ? nie wiem, pytam ;) zdjęcia papieru milimetrowego mogą być ;) ?

zrob zdjecia czegokolwiek :-)

Skocz do: