gosiast  Dołączyła: 07 Lip 2010
proszę o pomoc
Kupiłam nowego pentaxa k-x i mam z nim problem. Mianowicie: wygląda to chyba tak jakby nie przetwarzał obrazu na postać cyfrową - przy włączeniu funkcji lifeview pojawia się czarny ekran z wariującymi parametrami, próba zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia kończy się fiaskiem - czarne pole. Obiektyw jest w porządku, bez funkcji lv ostrzy, wszystko widać w wizjerze ale zdjęcia nie wychodzą. Nie wiem czy to wina korpusu i czy wysyłać go do serwisu z reklamacją czy może jakiegoś tajemniczego ustawienia? Z pentaxem mam po raz pierwszy do czynienia. Żeby uniknąć głupich komentarzy - tak, zdejmuję zaślepkę;)

Bardzo proszę o jakąś radę

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
może zmienić tryb pracy z M na Av czy podobny? (o ile jest niezmieniony)

to nic nie zmienia, jak było tak jest czarno...

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
gosiast, a może słabe baterie? LV potrzebuje duuużo prądu.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sprawdź baterie (najlepiej dać dobre, naładowane akumulatorki). Jak nie pomaga - serwis.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
gosiast napisał/a:
Obiektyw jest w porządku, bez funkcji lv ostrzy, wszystko widać w wizjerze ale zdjęcia nie wychodzą.
a karta pamięci jest!

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
gosiast, zmień tytuł wątku na więcej mówiący.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
1. Mooocne baterie - najlepiej na poczatek najpewniejsze beda Energizery srebrno-niebieskie.

2. Czy jak przelaczasz na LV, to nie podnosi Ci sie przypadkiem lustro do gory?

3. Latwiej byloby jakbys napisala skad jestes [albo chociaz okolice], wowczas moze ktos z forowiczow by mogl to zobaczyc...

Ps. Moze ewentualnie zresetowac funkcje...?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gosiast napisał/a:
próba zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia kończy się fiaskiem - czarne pole

Prawdopodobnie liche akumulatory. Gdy brakuje wydajności prądowej zasilania to LV się wykłada.

Akumulatory nowiutkie, świeżo ładowane więc nie w tym rzecz. Zresztą zmieniłam na inne i było to samo. To nie jest kwestia samego LV, aparat po prostu nie robi zdjęć. A karta owszem, jest:/ Funkcje też resetowałam... No nic, chyba jednak serwis. Ale dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
A w karcie nie masz przypadkiem przelaczone na LOCK?Zanim wyslesz aparat sprawdz jeszcze z inna karta.brak zapisu to przypadek tak zasadniczy ze az malo prawdopodobny.Pozdrawiam Andrzej

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
gosiast napisał/a:
A karta owszem, jest:

Dodatkowe pytanie - czy karta jest sformatowana ?
Jeśli jeszcze na niej nie zapisało się żadne zdjęcie to sformatuj ją - st 253 instrukcji

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
Jeśli jest problem z zapisem na kartę, to K-x powinien o tym poinformować, np. komunikatem "Brak karty pamięci', a to raczej by zauważyła.

Może przełącz na tryb auto (ten zielony) i zrób zdjęcie, choćby komórką, tego co widać na wyświetlaczu podczas robienia zdjęcia, zobaczymy jakie to parametry wariują.
No i co się dzieje bez LV ? Samo stwierdzenie, ze "aparat nie robi zdjęć" mało nam mówi.

Skocz do: