Torwan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Krecha na zdjęciach czasem (K10D)
Mili Państwo,

Czy ktoś kuma dlaczego matryca może mi dawać taką krechę? (wykadrowałem trochę, bo nie byłem pewny czy panna by sobie życzyła być widoczna) Krecha jest przez cały kadr matrycy. Trochę ją podbiłem, żeby każdy mógł dostrzec niezależnie od monitora. Wychodzi rzadko, raczej na wysokich ISO, daję sobie z nią radę, ale wkurza no i nie wiem z czego to...wychodzi raczej w "ciemnych" ekspozycjach...na różnych słoikach, raczej przy dole jeśli chodzi o jasność. Pudło K10D. Spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem?

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Mnie też wyświetlało co jakiś czas coś takiego, po jakimś czasie było już tylko gorzej (z jednej zielonej kreseczki na powiedzmy kilkadziesiąt zdjęć, wywalało mi zdjęcia całe zielone) skończyło się na wizycie w zagranicznym serwisie(w Polsce sobie nie poradzili i przesłali dalej) i wymianie bloku matrycy. Cała sytuacja różniła się tylko tym że u mnie to wyświetlało niezależnie od użytej czułości i czasu.
Nie zmienia to faktu że jeśli się to nie pogłębia a Tobie to nie przeszkadza ja bym zrezygnował z naprawy. A tak w ogóle , próbowałeś włączyć mapowanie pikseli?

boshek  Dołączył: 12 Mar 2009
mialem to samo w Pentaxie K100D. objawy/okolicznosci identyczne: linia przez cala szerokosc zdjecia; wysokie ISO (min. 800), najlepiej widoczne przy ciemnej ekspozycji. co dziwne, problem zniknal samoistnie. byc moze mialo to zwiazek z moja przesiadka na system M42. moze wtedy przy okazji cos "niechcacy naprawilem" ;) moze gruszka pomoze?

kamiś  Dołączyła: 05 Lip 2010
może matryca jest zanieczyszczona? próbowałeś ją wyczyścić?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
O ile pamiętam, było o tym gdzieś na forum. Według konsylium, padła cała linia matrycy (nie za bardzo się na tym znam - to jest związane z budową matrycy) i podobno nie ma na to rady. Jak padnie, matryca do wymiany, nie pomaga mapowanie pikseli.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
1. Jaki kolor ma kreska?
2. Czy dzieje sie tak na roznych kartach?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
THE OMEN 1

też tam była krecha na zdjęciach.... oznaczało to że dana osoba niedługo zginie ... :/

technik219 napisał/a:
O ile pamiętam, było o tym gdzieś na forum. Według konsylium, padła cała linia matrycy (nie za bardzo się na tym znam - to jest związane z budową matrycy) i podobno nie ma na to rady. Jak padnie, matryca do wymiany, nie pomaga mapowanie pikseli.

gdyby tak faktycznie bylo, to problem pojawialby sie przy dowolnej wartosci ISO. przynajmniej tak mi sie wydaje. to o czym piszesz bardziej pasuje do linka ktorego wkleiles i przypadku opisywanego przez Radolexa.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
boshek napisał/a:
gdyby tak faktycznie bylo, to problem pojawialby sie przy dowolnej wartosci ISO.

kolega emdek miał (ma :?: ) coś takiego w swoim k100d
przy wysokich ISO pojawiała mu się krecha przez całą matrycę
wyszło dopiero jak robił zdjęcia u mnie na weselu, bo wcześniej takich wysokich ISO nie używał często i przegapił ten problem

Dzięki za podpowiedzi...czyszczenie oczywiście nic nie daje - ja podejrzewam, że to będzie albo sprawa wzmacniacza linii albo już samego elektrycznego interfejsu linii na matrycy.
Trzeba się z tym pogodzić, bo przecież naprawa (np wymiana matrycy) jest nieopłacalna. Na Allegro k_dyszke można dostać za już zdecydowanie poniżej 1300PLN ...

Pozostaje ucieczka za pomocą modyfikacji RAW - pytanie - jaki soft pozwoli mi na wywalenie tej linii lub uśrednienie jej np z pikeseli wokół? Na pewno jest jakiś soft do ratowania plików po błędach matrycy - zna ktoś jakiś do tego typu działań?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Nie wiem czy Irfan da radę z Pefami ale z jpg usunie takie coś i do tego masowo, "Automatycznie usuń obramowanie" i wszystkie czarne paski polecą do kosza.

Problem w tym, że pasek nie jest czarny tylko "jakiś" - jego piksele są po prostu jaśniejsze trochę bardziej niż powinny być...to nie jest tak, że ta linia jest jakoś ewidentnie jakiegoś koloru lub jest czarna/biała...generalnie to nawet średnio ją widać, ale jak się zacznie trochę podostrzać itp to zaczyna bardziej wychodzić na wierzch...

Skocz do: