entry_level  Dołączył: 29 Sty 2010
FGZ 540 i tryby PTTL oraz TTL - nie działają?
Witam, przyznaję że po jakiejś godzinie szukania na forum poddałem się i dlatego zakładam nowy wątek.
Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o zdjęcia z lampą, ale bardzo chcę, więc pewnie dopnę swego i się nauczę.
Kupiłem do K-7 lampę FGZ 540 i już cieszyłem się pierwszymi zdjęciami (takie sobie, nie ma czym się chwalić, choć wygladają na prawidłowo naświetlone), kiedy zauważyłem, że
- nie można zauważyć tego osławionego błysku, po którym lampa ma sobie w nadinteligentny sposób wszystko idealnie ustawić,
- pomimo opisu w instrukcji obsługi, że symbol lampy zacznie migać w wyświetlaczu aparatu, zaś symbol PTTL na wyświetlaczu lampy będzie migał przez 2 sekundy, w moim przypadku nic mi nie miga (to chyba Brunet wieczorową porą:)
- co gorsza - w lampie nie mam wcale możliwości wyboru trybu TTL (instrukcja twierdzi, że jest). Wciskanie MODE nic nie daje - przeskakuje z PTTL do A a potem do M. I tyle.
Pytanie pierwsze - czy przedbłysk wogóle da się zauważyć? pozostałe sa oczywiste - czy mam sprawna lampę Waszym zdaniem? Z oczywistego powodu nie mam jak porównać wyników PTTL i TTL.
Ustawienia aparatu : AF S centralny punkt, pomiar matrycowy, zdjęcia jednokrotne, P.
Ustawienia lampy : ON (bo nie Wireless), synchro na otwarcie migawki
Przy lampie zdjętej z aparatu też nie występuje możliwośc ustawienia pomiaru TTL
    przycisk Mode zmienia tryby PTTL, A, M, a potem pojawia się ekran z groźnym napisem SB i niczym poza tym. (przecież to lampa z Wietnamu a nie z PRL-u)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
    wszystko masz w porządku.

Przedbłysku nie zauważysz gołym okiem, ale możesz np. zauważyć go patrząc przez wizjer.
    jeśli przed podniesieniem lustra zauważysz błysk przez wizjer, to jest to przedbłysk (bo błysk właściwy następuje przy podniesionym już lustrze).

TTLu nie wybierzesz, jeśli lampę masz założoną na cyfrowe body, bo od razu Ci wykryje, że aparat obsługuje pttl.

Co do SB to tryb w którym działa Ci tylko wspomaganie autofocusa (czerwone światełko).

[ Dodano: 2010-03-19, 23:18 ]
    z resztą - działa prawidłowo?

To co tu marudzić :-P

Działa , działa:)
    Wielkie dzięki. Szkoda, że takich niuansów nie podają w instrukcjach:)
    Sprzęt jest z daleka, znajomy leci i mógłby go po prostu odwieźć gdyby coś było nie tak, bo lampa w dobrej firmie kupiona i zwrócić mogę, stąd pytanie. Bo gdyby czegoś w wyświetleniach ekranu brakowało, to obawiałbym się , że jak zacznę kombinować w przyszłości z kilkoma lampami w wireless itp to może jeszcze jakieś cholerstwo wyjść.
    przed chwilą sprawdziłem, że ładnie zmienia sobie światełko dopasowując idealnie do odległości od obiektu i jasności (oraz pełnej ciemności) w pomieszczeniu. Więc jest OK.
    Jeszcze raz dzięki:) :-B
    Mogę spać!!!
    :-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
    PTTL wymaga odpowiedniego wyposażenie korpusu (odrębny senssor mierzący światło odbite od elementu światłoczułego). Z cyfr to chyba tylko istD go miał, potem sobie odpuszczono (oczywiście ma go wiekszość analogów). Poza tym coś podobnego ma lampa w trybie A. Podobnie mierzy światło (AFAIK też bez przedbłysku), jednakże nie poprzez obiektyw, ale własnym sensorem. Czasami warto tego trybu używać, nie pTTL.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
    RiddlerPL napisał/a:
    PTTL wymaga odpowiedniego wyposażenie korpusu (odrębny senssor mierzący światło odbite od elementu światłoczułego). Z cyfr to chyba tylko istD go miał, potem sobie odpuszczono

Rozumiem, że piszesz o TTL ;-) .

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
    Ech, nie pierwszy raz na forumie i nie ostatni zapewne TTL myli się z PTTL. Chba trzeba odświerzyć wątek z najczęściej zadawanymi pytaniami i tam dokładnie wyjaśnić co jest co :->

Krótko - węzłowato:
    1) TTL - to jest to co z cyfranek Pentaksa ma tylko istD
    2) PTTL - to jest to co mają pozostałe korpusy cyfrowe
    3) TTL i PTTL to dwie różne pary kaloszy chociaż oba tryby mierzą światło błyskowe przez obiektyw.

[ Dodano: 2010-03-21, 11:48 ]
    Z ciekawości podpiąłem właśnie FGZ540 do mygosiowego Z1p, który to korpus ma wbudowany czujnik TTL i oczywiście na wyświetlaczu lampy pojawiło się poszukiwane TTL zamiast PTTL czyli pięknie jedno z drugim się komunikuje. ZOOM się ZOOMuje tylko zagwostka, że na wyświetlaczu lampy pojawiają się wartości ogniskowej w przeliczeniu na crop czyli zamiast 28mm mam 19 a zamiast 70 jest 48mm.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
    sołtys, w FGZ540 ręcznie zmieniasz format klatki. Suwaczek do dołu (żółta pozycja) i pierwszy przycisk od lewej (format), nie licząc przycisku "Mode". Jest tam: Digital, 35mm, 645 i 67. Jak zmienisz na 35mm, to ogniskowe będą poprawnie wyświetlane. :->

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
    sołtys napisał/a:
    TTL - to jest to co z cyfranek Pentaksa ma tylko istD

Ma również *istDS ;-)

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
    plwk napisał/a:
    sołtys napisał/a:
    TTL - to jest to co z cyfranek Pentaksa ma tylko istD

Ma również *istDS ;-)

Dla ścisłości to *istDS2 też ;-)

M.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
    Stary TTL ma też Samsung GX-1s czyli *ist DS2.

Ciekawostką choć dla mnie nieistotną jest ze w przypadku obiektywu *16-50 lampa FGZ 540 podaje ogniskową odpowiednio 16 i 48 natomiast dla obiektywu DA* 55 mm 1.4 podaje ogniskową 58 mm. Chodzi o sprzęt podpięty pod K7

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
    entry_level, dlaczego ciekawostka :?:

48mm na lampie jest blisko 50mm
    natomiast
    58mm jest blisko 55mm

nie widzę w tym nic dziwnego
    co więcej, gdyby dla 50mm przypasowywało 58mm na lampie, to bym się zdziwił ;-)
    w sumie dla 55mm też powinien dawać 48mm, bo 58mm może lekko winietować ;-)

Dlatego że skoro w przypadku 16-50 zaniża wskazanie czyli szykuje się do szerszego kąta to trochę dziwne że w przypadku stałego 55mm podaje ogniskawą 58 mm czyli zawyza wskazanie ergo swiatlo podaje dla węższego kąta. Wiem ze te milimetry nic nie zmieniają zwlaszacza że przy dyfuzorze na lampie. Ale jednak : dziwne.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
    entry_level, nie wiem, może Pentax sprawdził że dla tej stałki ustawienie 58mm się sprawdza ok, i tak zaprogramowali szkło, że lampa się ustawia w ten sposób

Asahi jeden wie ;-)

opiszon napisał/a:
    entry_level, nie wiem, może Pentax sprawdził że dla tej stałki ustawienie 58mm się sprawdza ok, i tak zaprogramowali szkło, że lampa się ustawia w ten sposób

Asahi jeden wie ;-)

Zainspirowales mnie i zajrzałem głębiej do instrukcji ;-)
    po dokładnym sprawdzeniu okazało się że zoom w fgz540 nie działa "płynnie" lecz dysponuje ustawieniami kolejno 16mm, 19mm, 24mm, 34mm, 48mm i 58mm dla aparatu cyfrowego. Dodatkowo jest 13mm po wyjęciu ze szczeliny ustrojstwa do rozpraszania. Na 58mm zakres dla cyfry się kończy i dla obiektywu 200 mm też daje światło jak dla 58mm. To dlatego, jak pisałeś, wybiera to co jest najbliżej z tego co ma do wyboru. W każdym razie dziękuje. Wiem więcej :-D

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
    entry_level napisał/a:
    Na 58mm zakres dla cyfry się kończy i dla obiektywu 200 mm też daje światło jak dla 58mm.

Ale to w niczym nie przeszkadza, bo 540 ma odpowiedni zapas mocy. Sam często doświetlam 200 i dalej, bo moja Sigma jest za ciemna.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
    Witam, jako że mam podobny problem co autor wątku zadam tutaj swoje pytanie. Autorowi po naciskaniu "MODE" przeskakiwał kolejno PTTL ->A->M, z pominięciem TTL. Tymczasem ja mam odwrotnie, nie wyskakuje mi PTTL, a tylko ttl, aparaty: k10d, gx 20 i ZX30 - na wszytskich to samo.

Druga sprawa - nie zmienia mi sie na wyświetlaczu tryb błysku, cały czas wyświetla pierwszą kurtynę mimo ustawienia na drugą. Nie zmienia się nawet po wciśnieciu migawki d o połowy...

co co chodzi? Instrukcja obsługi milczy albo gada do mnie szyfrem...

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
    #1 PTTL jest uaktywaniane jak lampa rozpozna podpiętą cyfrę. Mi po jakimś czasie używania w 540 stopka się wyrobiła (jak to plastik) i pin nie zawsze stykał (lampa "latała" deko w sankach) przez co czasami też wyświetlało TTL zamiast PTTL. Posmarowałem (kilka razy ,w pewnych odstępach czasowych) GÓRĘ stopki poxipolem (by ją z góry pogrubić) i jak docisk na piny wzrósł (lampa z powrotem ciasno siedzi w sankach) to problemy znikły.
    By z analogiem zaczęła działać trzeba zmienić w lampie ustawienie "format" na 35mm. Wtedy zacznie (przynajmiej mi na MZ-5 tak zaczęła) działać. Bez tego lampa nie widziała puszki i vice versa.
    #2. Jak lampa nie ma komunikacji z puszką to nie dziw się że nie chcą działać te bardziej zaawansowane tryby. Mi działało to (ustawienie na 2-gą lamelkę) zarówno z K-7 jak i MZ-5. W cyfrze wtedy ogranicza czas do min 1/90 sek, jak w MZ-5 nie zwróciłem uwagi.

Podejrzewam, ze coś ze stykami w lampie masz nie teges, może w ogóle z lampą...

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
    korkotrampek napisał/a:
    nie wyskakuje mi PTTL, a tylko ttl

musisz założyć lampę na body, włączyć body, i nacisnąć do połowy spust migawki, żeby lampa zczytała z aparatu info, że jest podpięta, i do czego jest podpięta.
    Może spróbuj także przeczyścić styki jakimś spirytusem :-) .

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
    niedobrze w takim razie... a może lepiej odesłać do serwisu, na gwarancji jeszcze?

Skocz do: