tomekcz  Dołączył: 13 Lip 2010
*Istds: ciemne zdjecia
Witam,

posiadam aparat Pentax *IstDS i ostatnio porownywalem zdjecia z aparatem mojej dziewczyny - Nikon D40. Sprawa wyglada tak, ze zdjecia mojego pentaxa sa bardzo ciemne. Oboje mamy obiektywy Sigma - te same parametry jasnosci. Zrobilem kilka fotek tego samego obiektu moim Pentaxem (tryb RAW) i D40, pliki RAW otwarlem w gimpie i modyfikujac wartosc Exposure compensation in EV o 1 czasem 1.5, 2.0 lub nawet 2.7 jestem w stanie rozjasnic zdjecia do poziomu jasnosci zdjec z D40.

Aparat mam ustawiony w trybie auto pict (okragle pokretlo po lewej stronie aparatu), w menu parametry saturation, sharpness, contrast sa nieaktywne :-(

Czy kolezanki/koledzy moga mi wyjasnic co i jak ustawic aby robic jasne zdjecia? Jesli pytanie jest zbyt ogolne lub nie podalem jakiejs istotnej informacji prosze o pytanie - przyznaje, ze nie jestem znawca fotografii.

Z gory dziekuje za pomoc!

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Może na początek popróbować innych trybów niż auto?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zrób eksperyment:
Ustaw w obu aparatach tryb "M" i te same parametry przysłony, czasu i czułości. I sprawdź czy będzie różnica.

Jeżeli będzie różnica, sprawdź jak jest w przypadku jpgów z aparatów. (Wyeliminujesz ewentualny błąd w codecu wywoływarki rawów).

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Nie wiem jak to jest w Ds-ie, ale w samie Gx-1s (DS 2) trzeba było w wielu przypadkach dawać korekcje ekspozycji o ok. 0,5 modele te miały tendencje do niedoświetlania (już nie raz było o tym na forum ).

W trybie jpg zdjecia sa tak samo ciemne. Obecnie aparat dziewczyny czeka na nowy akumulator oraz ladowaczke wiec test tryby M w obu aparatach zrobir niebawem i przedstawie wyniki.

Czy jest jakas mozliwosc ustawienia 'Exposure compensation in EV ' w trybue auto? Czy podobne zachowanie zdjec to norma dla tego modelu czy wada/uszkodzenie tego egzemplarza?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
DS tak ma ostatnie modele były inaczej ustawiane . Te z początku produkcji niedoświetlały względem dobrej ekspozycji na K10 o 1 do 1,5 EV . To norma . Znajomy kupił z końca produkcji i te już naświetlały aż za obficie . Dziwiłem się temu ale rozwiazaniem pozostaje korekcja . Za to DS może pracować ze starą 500FTZ a to już obficie naświetlone zdjęcia z fleszem i rozpraszaczem . Czego nie dadzą następcy DSa

W jakich trybach mozna zmieniac wartosc parametru EV ? W jakim miejscu sie to robi?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomekcz napisał/a:
W jakich trybach mozna zmieniac wartosc parametru EV

W nieautomatycznych za wyjątkiem M.
tomekcz napisał/a:
W jakim miejscu sie to robi?

Przycisk +/- i rolka.

Sprawdzilem tryb manualny, po ustawieniu EV na +1 zdjecia sa jasne :-) Dziekuje wszystkim za pomoc!

Skocz do: