Witam wszystkich serdecznie!
Niestety nie udało mi się odnaleźć odpowiedniego tematu dlatego zakładam nowy.
Mam nie lada problem ze swoim starym Pentaxem, model Optio M20 jak w temacie. Aparat przestał działać (choć to może za dużo powiedziane, bo przestał tylko robić zdjęcia) na piaszczystej polskiej plaży. Wiało wtedy dość mocno, podejrzewam, że do środka wpadło jakieś zanieczyszczenie lub piasek i przez to cały kłopot. Ale do rzeczy:
Aparat po włączeniu pokazuje obrazek przywitania, obiektyw wysuwa się, na środku wyświetlacza pojawia się napis Auto Picture. Aparat nie łapie ostrości, obiektyw sam wysuwa się maksymalnie, po czym się chowa. Wtedy aparat się wyłącza. Nie można wejść do Menu, w zasadzie nic nie można zrobić. Dodam, że jeśli uruchamiam aparat w trybie przeglądania zdjęć wszystkie jego opcje są dostępne i wszystko działa jak należy.
Po przeczytaniu kilkunastu wątków na różnych forach postanowiłem przeczyścić mechanizm wysuwania obiektywu. Było tam parę ziarenek piasku, wszystko dokładnie przeczyściłem, wyjąłem każde z kół zębatych i po przeczyszczeniu zamontowałem od nowa. Niestety to nie rozwiązało problemu.
Macie może jakieś inne pomysły? Jestem wdzięczny za odpowiedzi i pomoc
[ Dodano: 2010-09-04, 20:30 ]
Nikt nie odpowie w temacie?