vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Nieostrość w środku kadru
Pierwszy raz spotkalem sie z tym zjawiskiem. Polega ono na tym, ze w srodku kadru nie ma ostrosci, a na krawedziach jest! Wyglada to tak, jakby na przedniej soczewce byla wielka kropla wody.
Dotyczy to obiektywu samyang 85/1,4. Obiektyw jest nowy, mam go ok. miesiaca i jestem jego pierwszym wlascicielem. Na 100% nie byl wiec ruszany.
Jest idealnie czysty - i to zarowno szkla zewnetrzne, jak i wewnetrzne. Plamki na zdjeciu pochodza z matrycy, ktorej nie mam kiedy wyczyscic.
W chwili robienia tych zdjec, ktore dolaczylem, aparat stal na statywie; wyzwalany byl z 2 sekundowego samowyzwalacza, wiec odpada poruszenie.
Mam matowke z klinem, wiec ustawiam raczej precyzyjnie. Poza tym zaczynalem fotografie w czasach predigital, wiec pamietam czasy zenita i manuale nie sa dla mnie czyms nowym.
Zauwazylem, ze zjawisko to wystepuje tylko wtedy, gdy aparat ustawiony jest na nieskonczonosc (lub w poblizu nieskonczonosci). Dla porownania dolaczylem zdjecie zrobione z ok. 4 metrow. I na nim zjawisko to nie wystepuje.
Czy ktos z Was spotkal sie z czyms podobnym?
A tu sa zdjecia (przekonwertowane jedynie z DNG na jpg, bez jakiejkolwiek ingerencji w obraz:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Wszystkie zdjęcia na F22, poza ostatnim gdzie F6.7. Czy jak ustawisz ostrość w okolicach nieskończoności i przesłonę F8 - to zjawisko też występuje?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
W sumie nie ważne czy zjawisko występuję na małej czy dużej dziurze, coś jest nie tak z tym szkłem...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
skoro te nieostre zdjęcia są na F22 to może problem jest z przysłoną - przecież kilku użytkowników zgłaszało już problemy - albo z zerwanym listkiem przysłony, albo z nierównym otworem

sprawdź jak wygląda przysłona po przymknięciu

opiszon napisał/a:
skoro te nieostre zdjęcia są na F22 to może problem jest z przysłoną - przecież kilku użytkowników zgłaszało już problemy - albo z zerwanym listkiem przysłony, albo z nierównym otworem

sprawdź jak wygląda przysłona po przymknięciu

Bingo opiszon. Jeden listek uklada sie nieprawidlowo. No to mam problem, bo szklo bylo kupione w PL...
Czy ktos juz zalatwial gwarancyjna naprawe samyanga?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nierównośc listka przysłony, zwłaszcza przy wartości 22 nie powinna powodować nieostrości, zwłaszcza w centrum kadru. Jakie masz zdjęcia na otwartej przysłonie, lub do 4-5,6 np. ? Jeśli są także nieostre, to szkło jest źle zmontowane. Samyangi są ostre od pełnej dziury, przynajmniej mój. Reklamacja i do wymiany.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Nierówny otwór nie ma wpływu (moim zdaniem) na ostrość w centrum kadru, przecież wtedy nie miały by racji bytu różne tandetne efektowe wzorki bokehowe (serduszka, gwiazdki, itp).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven napisał/a:
Nierówny otwór nie ma wpływu (moim zdaniem) na ostrość w centrum kadru, przecież wtedy nie miały by racji bytu różne tandetne efektowe wzorki bokehowe (serduszka, gwiazdki, itp).
w sumie racja

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
W sumie, wychodzi na to że szkło źle skręcone. I pomijając nierówne listki, wada objawia się przy zbliżaniu do nieskończoności.

Jest to szklo portretowe i jako portretowego go uzywam. Odleglosc do 'tematu zdjecia' wynosi zatem 3-4 metry i w tym zakresie odleglosci nie mialem zadnych problemow.
Problem pojawil sie, kiedy chcialem uzyc go w krajobrazie.

[ Dodano: 2010-07-19, 10:52 ]
Gdzie powinienem teraz pojsc z tym szklem? Do sprzedawcy? Czy raczej do serwisu samyanga?

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Dzwoń do Foto-Tipa, właścicielem jest firma Delta która jest dystrybutorem Samyanga. Do samej delty tel jakoś nie znalazłem. Tel do Foto-Tipa : +48 12 357 66 05. Zapytaj się o gwarancję to powiedzą jak należy postępować :) czy wysyła się do dystrybutora czy do sklepu, czy jak...

Juz do nich napisalem i po pol godzinie mialem zwrotny email, ze wymienia szklo na nowe. W tej chwili trwaja targi, kto ma pokryc koszt przesylki obiektywu na trasie Irlandia-Polska-Irlandia. To - bagatela - 20 euro w kazda strone...

[ Dodano: 2010-07-19, 12:34 ]
No i krakowskim targiem stanelo na tym, ze koszt przesylki placimy po polowie...

Skocz do: