Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
[Helios 44-2] - wypłowiałe fotki i dziwne artefakty...
Mam dwa Heliosy. Oba mają zaoliwione listki przysłony.

Parę razy zdarzyło mi się, ze zdjęcia robione przy ich użyciu były jakby wypłowiałe, lekko za jasne:

I nie ma większego znaczenia to, czy ekspozycja ustawiona jest na plus 0,3, 0,5, czy nawet na 1 EV. Czy kasetce zdarza się po prostu od czasu do czasu źle zmierzyć światło i stąd taki efekt?

Druga sprawa.

Używam wyż. wym. szkieł do makro z pierścieniami pośrednimi. Gdy zakładam cały komplet i przymykam na max. przysłonę korzystając z lampy (wtedy chyba kasetka wali lampą z maksymalną siłą) jest ok.

Ale gdy skrócę zestaw pierścieni to pojawiają się takie oto artefakty;

Wygląda trochę jak kontur listków przysłony.

Czemu tak się dzieje?

Dodam, ze z Industarem nigdy takich sytuacji nie było.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Strange69, w Heliosie kontrast leci na pysk, jeśli wykonuje się zdjęcia pod światło. Spróbuj użyć jakiejś osłony przeciwsłonecznej (można zrobić np z karbowanej gumowej rury).
Co do artefaktów - jeśli masz obiektyw Pentaxa to porównaj listki przysłony- w P. jest to matowa czerń- w Heliosie, błyszcząca blacha, która, gdy się jeszcze zaoliwi, świeci jak psu wiosną.
Możesz spróbować wyczyścić samodzielnie (gdzieś na forum był wątek) lub oddać do serwisu (albo kupić niezaoliwiony egzemplarz) albo po prostu się nie przejmować.

To nie było robione pod światło - cykałem stojąc na balkonie a miłe panie siedziały przecież w środku pokoju 9może powodem była różnica światła na zewnątrz i wewnątrz?):

No i to też nie, na zadaszonej werandzie, w tle biała ściana a jak dla mnie wypłowiałe...

Cała kwestia sprowadza się chyab do tego, że fotki są nieco prześwietlone, nieprawdaż? :-> :->

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Przejrzałem szybko histogramy zdjęć- żaden nie wydaje się wskazywać na prześwietlenie (chyba że wrzuciłeś już skorygowane). RAW to czy jpeg ?- Bo jeśli raw, to wrzuć w ppl/acr/rt i spróbuj delikatnie podciągnąć kontrast (+"odtwarzanie" i "czarne" w ACR).
Powtórzę, helios ma niezbyt duży kontrast i mimo głęboko osadzonej przedniej soczewki trzeba uważać na światło padające z boku.
Strange69 napisał/a:
Czy kasetce zdarza się po prostu od czasu do czasu źle zmierzyć światło i stąd taki efekt?

Tak. Helios nie jest obiektywem do niej przeznaczonym, więc należy liczyć się z błędami pomiaru.

Jpgi z aparatu, jeno zmniejszone.

Dzięki za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc :-B
:-B :-B

Jeszcze takie pytanie trochę od czapy - to raczej kwestia optyki, o wadę matrycy się nie martwić, skoro tak sie dzieje tylko czasem i jedynie z heliosami?

Skocz do: