morus  Dołączył: 19 Lip 2010
Pentax K-m czarny ekran wyświelacza
Witam wszystkich,
Pomóżcie:

Pojawił się problem z wyświetlaczem w K-m -jest czarny ekran. Jako że aparat jest jeszcze na gwarancji, został wysłany do serwisu, tam stwierdzono,że aparat nie podlega gwarancji, bo uszkodzenie nastąpiło z winy uzytkownika. Problem jest ze stykami w lcd.
Aparatem nadal można robić zdjecia, tylko nie pokazuje ich na wyświetlaczu i właściwie bardzo by to nie przeszkadzało, gdyby nie włączony wcześniej samowyzwalacz.
Stąd moje pytanie: jak wrócić do ustawień fabrycznych lub jak wyłączyć samowyzwalacz w tym modelu bez wyświetlacza?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Spróbuj z instrukcją na ślepo sobie wyłączyć.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
A nie lepiej do tv podłączyć? Chyba jest taka możliwość?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszelkie ustawienia robione są przy kontroli na wyświetlaczu więc trudno mi sobie wyobrazić pracę bez niego.
Na wybieraku -> w górę -> w górę -> w lewo -> w lewo -> OK
Tak mi wychodzi z instrukcji obsługi ale stuprocentowej pewności nie mam ;-) .

Przy okazji, zgubiłeś instrukcję?

niestety ten sposób z instrukcji nie działa

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Włączasz aparat, przyduszasz do połowy migawkę by zresetować wszystkie ewentualne komunikaty jakimi może cię przywitać. Wtedy tak jak napisał plkw, czyli Góra -> Góra -> Lewo -> Lewo -> Ok.

Chyba, że przesunąłeś już wybór i wskoczy ci inna funkcja (np zdjęcia seryjne).

Gdzie był oddany na gwarancję?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
morus napisał/a:
Problem jest ze stykami w lcd.

W jaki sposób miałeś dostęp do tych styków, że to Twoja wina ;-) :?:

Zainteresowałbym tematem Rzecznika konsumentów.

niestety zadne sposoby nie działają, a głównie zalezy mi na tym aby ten aparat w tej chwili w ogóle jakos przełaczyc na ustawienia fabryczne

jestem teraz poza domem więc nie mam tego dokumentu z serwisu- pamiętam tylko, że przysłali jakies malutkie plastikowe czesci (ze srodka) i napisali cos w stylu, ze pekniete jest gniazdo podłaczenia lcd do płyty głównej i koszt naprawy 1500 zl i ze to jest od upadku, a aparat wyglada jak nowy, tym bardzie że podłaczony cały czas pod body tamron 17-50/2.8 tez jest w idealnym stanie bez najmniejszej ryski. Jak już bede miec troche wiecej wolnego czasu wyjasnię tę sprawe w serwisie, a teraz musze jakos wrócic do ustawien fabrycznych.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Nie wiem, bo nie próbowałem, ale naprawdę po podłączeniu do tv nie można grzebać w menu? To co można robić, tylko przeglądać zdjęcia?

fabik  Dołączył: 08 Maj 2010
Włącz aparat do połowy spust migawki następnie menu strzałkami w lewo w dół w prawo w górę i ok.Niestety zresetujesz do ustawień fabrycznych tylko takie funkcje,które się ustawia z poziomu menu.Pozostałe czyli balans bieli,iso,pomiar etc. pozostają bez zmian.Jeżeli ostatnią funkcją jaką zmieniałeś było przełączenie na czas spróbuj spust migawki do połowy ok ok lewo lewo i ok.Powodzenia.

Raven napisał/a:
Nie wiem, bo nie próbowałem, ale naprawdę po podłączeniu do tv nie można grzebać w menu? To co można robić, tylko przeglądać zdjęcia?

niestety nie mam możliwości tego sprawdzić, mam prośbę może ktos przy okazji podłączyć i sprawdzić czy tv przejmie rolę wyświetlacza

Dzięki za waszą pomoc, niestety nadal nic nie działa.

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Będzie z tym problem lekki, bo tego kabelka nie ma w komplecie. Sam jestem ciekaw czy tak się da...

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Jeżeli nie ma uszkodzeń zewnętrznych na korpusie, to bym nie darował. Włącznie ze sprawą w sądzie. Przecież mogło im się to rozlecieć przy demontażu. Rzecznik Praw Konsumenta i Sąd.

Skocz do: