Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
[obiektyw] Sigma 70-300 APO DG zniekształcone mocowanie
Od temperatury (prawdopodobnie - bo było ostre fotografowanie w pełnym słońcu) zniekształciło się tylne mocowanie obiektywu w okolicy śrubokrętu - tak "na oko" ok 2 mm po zakręceniu szkła widać małą szczelinę właśnie w tej okolicy (no chyba ze sigmy tak mają - przyznam się szczerze, że nigdy nie zwracałem na to uwagi - ewentualnie czy przy zaczepie śrubokrętu w obiektywie nie powinna być tam jakąś sprężyna - bo np w 18-55 kit jak się wciśnie zaczep to on powraca do swojego wyjścia)
I przeniesienie napędu z body na szkło nie zaskakuje - słychać tylko terkotanie - załapuje jak się lekko naciągnie obiektyw w lewą stronę. Na pewno jest to problem sigmy bo z innymi szkłami działa ok.
Miał ktoś taki przypadek? Czy idzie to naprawić? Możecie polecić jakiś dobry serwis, który zajmuje się naprawą obiektywów.

Pozdrawiam
Przemas

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: Sigma 70-300 APO DG zniekształcone mocowanie
Znaczy że bagnet jest zwichrowany? Bo nic z tego nie rozumiem. W tym obiektywie bagnet jest raczej metalowy i nie powinien się zwichrować od słońca, chyba że uległ mechanicznemu uszkodzeniu.
Przemas napisał/a:
czy przy zaczepie śrubokrętu w obiektywie nie powinna być tam jakąś sprężyna - bo np w 18-55 kit jak się wciśnie zaczep to on powraca do swojego wyjścia
A tego to już kompletnie nie rozumiem. Nie mylisz sprzęgiełka śrubokręta z popychaczem przysłony? Najlepiej jak zilustrujesz opisane problemy zdjęciami.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Jeśli bagnet się odkształcił, to napewno nie od temperatury.

na pewno nie popychacz - sprzęgiełko z sigmy po prostu nie łapie sprzęgiełka w body. Szkło da sie zapiąć normalnie, z odpowiednim oporem zaskakuje. Natomiast po przykręceniu szkła nie dolega ono do korpusu w miejscu gdzie znajduje się śrubokręt.
A podziało się to jak pisałem przy pracy w temperaturze ok 35-40 st (fotografowana inscenizacja bitwy z II Wojny Światowej), sporo zrobionych zdjęć, 2 godziny w pełnym słońcu. Przed tym wydarzeniem Sigma działała jak należy, a po tym tuż po powrocie do domu zaczęły się te cuda, na pewno nie uderzyłem obiektywem ani też nigdzie nie upadł.
Postaram się zrobić jakieś zdjęcia z rana i podesłać.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
To bardzo nietypowa sytuacja. Śrubokręt w aparacie wystaje tyle ile powinien?

Tutaj zdjęcie:
sigma

Patrząc na szkło kitowe sprzegiełko jest równo z pierścieniem a w tej sigmie jest schowane z 1,5 mm (Nie wiem czy to na zdjęciu będzie widoczne.), poza tym w kicie jak nacisnę sprzęgiełko to ono wraca do punktu wyjścia tak jakby tam pod spodem była sprężyna. Natomiast w sigmie tak się nie dzieje, no i też teraz zaobserwowałem jedną rzecz, że jak sigmę obrócę bagnetem w dół to sprzęgiełko przesuwa się do poziomu pierścienia a jak odwrócę do góry to wpada w głąb.

A jeżeli był by to cały bagnet uszkodzony - to jaki może być koszt wymiany?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A śrubki mocujące bagnet nie są luźne czasem ? Spróbuj lekko dokręcić.

Dada, no muszę spróbować (tylko najpierw muszę zdobyć taki wkrętak, który by tam pasował - na chwilę obecną wszystkie które mam w domu są za duże), chociaż wydaje mi sie ze siedzą mocno.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Z tego zdjęcia to widać jak by te śrubka była obrobiona.

Śruby siedzą solidnie. Więc to nie to. Wysyłka do serwisu pewnie mnie nie minie. Czy możecie polecić jakiś dobry serwis zajmujący się szkłami.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Ja bym spróbował odkręcić bagnet i zobaczyć co i jak pod nim. Raczej niczego tym nie zepsujesz a może akurat znajdziesz usterkę, w końcu i tak nie masz już gwarancji co nie?

Mimo wszystko nie biorę za tę czynność odpowiedzialności, mówię tylko co ja bym zrobił :->

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Radolex napisał/a:
Raczej niczego tym nie zepsujesz

Ewentualnie możesz pogubić to co wypadnie :-) . Jak się na czymś miękkim rozkręca to części po stole nie skaczą, jedynie sprężynki mogą pofrunąć. Kwestia żeby to delikatnie zrobić to się wtedy uda bez problemów.

Gwarancji nie ma już. No właśnie tego się obawiam, ze jak rozkręcę to potem mogę 2 obiektywy z tych części złożyć :D :-B

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Ja bym był ostrożny z rozkręcaniem. Taki obiektyw bardzo ciężko złożyć, sprężynki i styki trudno później dopasować. Jak ma się pecha to mogą wpaść do obiektywu. Nie wiem jak to wygląda w Sigmie to bo jej nie ruszałem, natomiast wiem jak to jest w kicie.
Co do śrub to w mojej Sigmie jedna była lekko poluzowana, obcierała o bagnet. Jednak inne były tak mocno dokręcone więc bagnet był prosto.
Pozdrawiam

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Przemas napisał/a:
No właśnie tego się obawiam, ze jak rozkręcę to potem mogę 2 obiektywy z tych części złożyć :D

Ważne żeby robić to delikatnie, na czymś jasnym. Trochę uwagi i jakiekolwiek zdolności manualne i nie powinno być źle ;-) no ale Twój wybór :-B
Makler napisał/a:
Kwestia żeby to delikatnie zrobić to się wtedy uda bez problemów.

dokładnie! :-)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Wygląda na to, że zaklinowała się sprężynka pod sprzęgiełkiem - nie sądzę żeby wyleciała,
bo chyba jakaś prowadniczka tam jest.
Odwróciłbym obiektyw bagnetem do dołu i kilkakrotnie, lekko wcisnąłbym sprzęgiełko
z lekkim obrotem jednocześnie.
Nie wiem, czy nie pomogłaby odrobinka (odrobinka !) oleju + obracanie sprzęgiełka.
Myślę, że do obracania wystarczy odpowiednio zaostrzona zapałka zamiast wkrętaka ( :?: )

Skocz do: