Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
[K20D] Zablokowanie obiektywu
Witam
Mam problem z moim GX-20 i kitem. Kit utknął w aparacie i nie mogę go wyciągnąć. Obraca się tylko jeden milimetr. Po odgięciu wygląda to jakby sprzęgiełko AFu w obiektywie wpadło do dziury ze śrubokrętem. Próbowałem przełączać na AF i MF ale nie pomaga.
Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
Pawelzqx, a próbowałeś delikatnie poruszać w obie strony? Sorki, pewnie inaczej byś nie pisał..

fosgen, próbowałem już chyba wszystkiego
Nie zależy mi na kicie. Ważne, żeby nie uszkodzić puszki. Ma ktoś pomysł jak tego kita otworzyć? Jestem w stanie dojść do stanu:

(zdjęcie użytkownika pjak z wątkuhttp://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 )
Tylko nie wiem co dalej. Nie ma tu już żadnych śrubek, trzeba byłoby rozkręcać od spodu.
Pozdrawiam[/b]

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pawelzqx, a próbowałeś "postawić" aparat pionowo na obiektywie i wtedy próbować?

powalos, próbowałem. Dociskałem, podciągałem itp. Nie dało rady. Rozważam jakieś podważenie i oderwanie kita od bagnetu ;-) .
Pozdrawiam

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Schowaj śrubokręt od AF i spróbuj siłą, z puszką nic się stać nie powinno :)

barto125, to wygląda tak, jakby to sprzęgiełko w obiektywie wpadło do wnęki ze śrubokrętem i blokuje się.
Pozdrawiam

To rozbieranie obiektywu od góry i spróbować wyciągnąć. Gdzieś w połowie obiektywu ono jest, bo rozbierałem kiedyś.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pawelzqx napisał/a:
barto125, to wygląda tak, jakby to sprzęgiełko w obiektywie wpadło do wnęki ze śrubokrętem i blokuje się

No właśnie . Przełącz na MF, postaw na obiektywie i może delikatnie opukuj okolice sprzęgła w obiektywie. Może wpadnie na swoje miejsce. Powodzenia. Pzdr.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Jak widzisz co się zblokowało, może spróbuj zrobić myka tak jak się uwalnia takumara 50 jak się od przysłony zablokuje.

Weź żyletkę, połam/potnij, tak żeby był mniejszy wygodny kawałek, zagnij na końcu i zrób z niego taką pochylni po której wyjedzie to co się zablokowało.

Jeszcze jedna myśl mi do głowy wpadła, elektromagnesem go od góry :D

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim za pomoc. Obiektyw udało się odblokować i wykręcić.
Niestety nie udało się tego zrobić żadnym proponowanym sposobem. Spiłowałem więc lekko obudowę kita w okolicy sprzęgła śrubokręta. Następnie zrobiłem i powiększyłem dziurę szydłem Victorinoxa. Następnie odłamałem plastik w okolicy śrubokrętu, podważyłem blokująca część i wykręciłem obiektyw.
Dobrze, że nie wpadłem na pomysł odłamania kita od body - plastik kitu w tej okolicy jest bardzo gruby, na oko ze 2 mm.
Ponieważ zacząłem łamać za wysoko odsłoniłem mechanizm QSF. Niestety był na tyle zdewastowany, że ciężko było coś wywnioskować. Wygląda to mniej więcej tak, że mamy dwie zębatki, z tego jedna jest dociskana do takiej jakby tulei-pręta, który tworzy sprzęgło tego mechanizmu. W okolicy tego pręta jest łożysko kulowe, które dociska ten pręt do środka mechanizmu. U mnie te kulki wypadły i rozsypały się po obiektywie. Nie wiem dlaczego, może dlatego, że raz mi wpadł, ale to było kilka miesięcy temu.
W przyszłości planuję zalepić tą dziurę jakaś żywicą, i wykręcić układ AF. Odkryłem, że obiektyw bez przedniego układu soczewek tworzy obiektyw super makro - skala odwzorowania na oko większa niż 1:1 ;-) . Dodatkowo ciągle mi działa w pełni mechanizm przesłony ;-) . A tulipan pójdzie w ludzi ;-) .
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Rzeźnik ;-)

Trzeba było od razu boshem obciąć :D

barto125, myślałem nad tym, ale przy moich umiejętnościach to wolałem się nad tym chwilę męczyć, niż później paradować z dziurą w korpusie :mrgreen:

Skocz do: