r0man  Dołączył: 15 Sty 2007
zakup osprzętu Pentaxa w Polsce
Witam,

Z powodu zakupu k10d jak i ogólnej chęci wydania kasy na zbożny cel ;-) łaziłem ostatnio po różnych sklepach foto (głownie w necie).
Konkluzje mam smutne: tak naprawdę, do naszego ukochanego sprzętu nic sensownego nie da się kupić w cywilizowany sposób.
W Poznaniu (gdzie mam przyjemność zamieszkiwać) zdaje się nie ma sklepu, który by handlował czymkolwiek w realu - MM pomijam, bo tam tylko body + kity.

Zakup w necie ? Niewiele lepiej - z reguły niczego nie mają i muszą sprawdzić u dystrybutora - jak sprawdzą, to tym bardziej nie mają ... :cry:
Zresztą jak w necie wybrać dobry egzemplarz szkiełka Tamrona lub Sigmy skoro wiadomo, że rozrzut parametrów itp. ?
Pozostaje niby Aster, ale to lekko chore (bez obrazy) aby hurtownia bawiła się w sprzedaż detaliczną. Piotr zresztą i tak nie odpowiada na maile - przynajmniej ode mnie. Nie chcę nikogo obrażać, ale jak dla mnie to totalna amatorszczyzna, która ma szansę egzystować jedynie wobec braku normalnych kanałów sprzedaży.

Cała ta sytuacja jest chora i jeżeli to zię nie zmieni w najbliższym czasie, to niestety, ale ja się chyba z Pentaxem pożegnam :cry: :oops:

pozdrawiam

roman

P.S. sory za te jęki, ale NMSP
P.S.2. A może jest jakaś sieć lub sklepy w Polsce (w realu), które mają jakiekolwiek klamoty do Pentaxa na półce i bez proszenie się na kolanach ?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
r0man niestety masz rację z tą dostępnością. ale nie trać nadziei. Pentax dopiero sie rozkręca i myślę, że z czasem i u nas pojawi sie szersza oferta. Masz super puszkę. A resztę akcesoriów dokupuj stopniowo. Bedziesz miał satysfakcje jak w końcu coś ciekawego kupisz. :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
r0man napisał/a:
Cała ta sytuacja jest chora i jeżeli to zię nie zmieni w najbliższym czasie, to niestety, ale ja się chyba z Pentaxem pożegnam
- jak masz jakies ciekawe szkla to zapodawaj szybko odkupimy .....

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
r0man, nie jest dobrze, ale właśnie szykuje się dostawa szkieł Sigmy (pewnie w kwietniu już będzie większa różnorodność), pod koniec miesiąca mają się pojawić jakieś Tamrony, również Pentax dostarczy trochę szkiełek, z tego co gadałem z Apollo.

Duża część sklepów bierze produkty u polskich dystrybutorów, więc jak nie ma dystrybutor to nie ma sprzętu w sklepach. Jak trafisz na sklep z własnym kanałem (np. z niemiec) to jest szansa, że na zamówienie dostarczą szkło np. po 2 tygodniach, jak sami sprowadzą.

Trzeba po prostu czekać, pytać i brać szybko, gdy tylko się pojawia:-)

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
r0man napisał/a:
Cała ta sytuacja jest chora i jeżeli to zię nie zmieni w najbliższym czasie, to niestety, ale ja się chyba z Pentaxem pożegnam
- jak masz jakies ciekawe szkla to zapodawaj szybko odkupimy .....

Jak moze miec jak nie moze kupic....., co Ty wygadujesz.... :shock:
Tu jest bol, do Oly bez problemu mozna kupic duuuzo wiecej , nie mowiac o C i N. Moze sie zmieni to zanim pomysle o cyfrze.....w co watpie ( i w jedno i drugie). Wlasnie zamawiam 5 paka Kodaka GX, bardzo przyjemny slajdzik. Na wiosne kupuje Zonie kolejna lodowke zeby bylo gdzie slajdy trzymac ale oficjalnie to zeby bylo gdzie wiecej jedzenia trzymac jak goscie przyjda.... :-D

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Na wiosne kupuje Zonie kolejna lodowke zeby bylo gdzie slajdy trzymac

polecam zamrażarkę. Zrób zapasy klisz na najbliższe 50 lat bo nie wiadomo jak długo jeszcze będą produkować. Oby jak najdłużej. :-B

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
r0man, znajdź sklep internetowy gdzieś w UE i kup przez Interenet. Ja swoje obiektywy kupuję wyłącznie przez Internet, bo nie mam czasu chodzić po sklepach.

r0man  Dołączył: 15 Sty 2007
Bronek: może masz rację - czas skończyć z monopolem Apollo ;-)

Fafniak: zaktualizowałem stopkę - jak widzisz, nic ciekawego :oops: - aczkolwiek zdjęcia daje się robić ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
r0man, - nie no nic fktycznie.... :-P 3 szkla ktore dosc chetnie wszyscy lykna :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dzekoo  Dołączył: 10 Mar 2007
Witajcie!

Podepnę pod wątek. Zastanawiam się nad zakupem K100D+kit, a potem Tamron 28-75/2.8. Czy jest w Polsce miejsce, gdzie ten obiektyw można sprawdzić przed zakupem?

Jeśli czy jakiś sklep w necie ma je na stanie, czy tylko w dustrybutora?

Pozdrawiam
Jacek

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Obawiam się , że z tym Tamronem będzie ciężko , aby sprawdzić go przed zakupem.Też go szukam. Chyba trzeba się udać do naprawdę specjalistycznych sklepów , a nie do molochów typu Media Markt .

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A czy możecie mi powiedzieć, dlaczego uparliście się na tego Tamrona? Tutaj:
http://www.the-digital-pi...ens-Review.aspx
http://www.the-digital-pi...ens-Review.aspx
macie porównanie tego szkła z Sigmą 28-70/2.8 (kliknijcie w ISO 12233 Crops z prawej strony).

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Michu
Faktycznie nie mam racjonalnego wytłumaczenia , ale naczytałem się tyle o przypadłości Sigm odnośnie błędnego ustawiania ostrości, że zakodowałem sobie ten fakt . Kwestia podświadomości .

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kumam Eryk.
Z drugiej strony Dzekoo (vitaj na forum!) chce koniecznie przetestować Tamrona przed zakupem. Myślę, że o Sigmę będzie łatwiej.

Skocz do: