karoljozef  Dołączył: 27 Paź 2009
zbyt przesycone wydruki
ostatnio stałem się szczęśliwym, mam taką nadzieję, posiadaczem Epsona P50

wydruk próbny wykazał, że kolory nawet trzymają się tego co widać na monitorze ale jest problem ze zbyt mocnym nasyceniem całości

jak to w prosty sposób wyregulować?

dodam, że nie chodzi jedynie o rozjaśnianie i ściemnianie monitora, mam prawie na maks żeby biele były bielami

oczywiście znane mi są pracochłone i kosztowne metody kalibrowania ale będę wdzięczny za proste porady, najlepsza byłby jakaś aplikacja czy programik, który pozwala na ingerencje w podstawowe ustawienie monitora, jeszcze raz wspomnę, że z samymi kolorami nie jest źle

proszę wybaczyć jeśli moim naiwnym pytaniem uraziłem dumę zawodowców...
będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: zbyt przesycone wydruki
karoljozef napisał/a:

, jeszcze raz wspomnę, że z samymi kolorami nie jest źle
Gdyby nie było źle to na monitorze przy softproofie widziałbyś to co na wydruku.

Zacznij od kontroli czy profile drukarki i monitora są załadowane w odpowiednie miejsca.

bardzo dziękuję, proszę jednak jeszcze bardziej łopatologicznie...

używam Photoshop Elements 7, drukarka Epson P50, oryginalne tusze, papier Epson Premium Glossy oraz Archival Matte i Tetenal'a Archival Matte

co i gdzie posprawdzać i ewentualnie wgrać

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
przeczytaj sobie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10243 i następne (jak dojedziesz do końca to część 2 itd.)

na początek wystarczy żebyś złapał podstawy imho

korzystają z epsona i ps elements :-P

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
Zacznij od kontroli czy profile drukarki i monitora są załadowane w odpowiednie miejsca.

:mrgreen: takie rzeczy są zazwyczaj w obrazkowej instrukcji dołączonej do urządzenia.

Cytat
wydruk próbny wykazał, że kolory nawet trzymają się tego co widać na monitorze ale jest problem ze zbyt mocnym nasyceniem całości

odsycić zdjęcie można tylko w programie graficznym, natomiast wykalibrowanie monitora i drukarki to tylko początek zabawy > http://pl.wikibooks.org/w...ora_i_drukarki, różne programy mają swoje indywidualne domyślne profile kolorów. Wystarczy wrzucić zdjęcie do na przykład fotoszopa , gimpa, czy programu irfanview czy też do przeglądarki firefox , i to samo zdjęcie będzie różnie wyglądać.
Najlepiej jednej aplikacji się trzymać

pikolo napisał/a:
Wystarczy wrzucić zdjęcie do na przykład fotoszopa , gimpa, czy programu irfanview czy też do przeglądarki firefox , i to samo zdjęcie będzie różnie wyglądać.
Najlepiej jednej aplikacji się trzymać
Najlepiej to używane aplikacje ustawić (podpiąć profile) by w każdej zdjęcie wyglądało identycznie. Oczywiście w takich bublach jak IE8 tego nie zrobimy.

dziękuję za porady, wiadomości w tych linkach cały czas z wielkim trudem sobie przyswajam...

utknąłem na następującej sprawie - "kontroli kolorów", która jest w oknie epsona, we "właściwościach drukarki"
problem polega na tym, że choć używałem tych suwaków, to nie dostrzegam żadnej różnicy na próbnych wydrukach

co muszę zmienić żeby to zaczęło działać?
może coś jeszcze we wcześniejszych ustawieniach - na oknie "Drukuj"

na koniec dodatkowy problem - chcę używać papieru Epson Archival Matte ale nie mogę znaleźć do niego profilu, jak dotąd ustawiałem Epson Matte Paper - HW, może to też ma zły wpływ

poniżej PrtSc tych przykładowych ustawień

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
To zależy czy drukujesz przez ten program epsona czy znowu przez pse. Tam w linku opisane były warianty że ustawienia ustawia się albo tu albo tam, przy czym trzeba tak żeby nie kolidowały ze sobą. Czyli np. konfiguracja drukarki w programie do drukowania i w ps żeby drukował przez to. Ew możesz spróbować "zarządzanie kolorami" na to żeby to robiła drukarka, bo wydaje mi się że próbujesz oba połączyć.

Profil powinien być do ściągnięcia ze strony producenta, jest on zapisany jako kompatybilny z tą drukarką.

karoljozef napisał/a:

poniżej PrtSc tych przykładowych ustawień
Zresetuj na zero te suwaki, wyjdź z tego i zaznacz ICM ... i podepnij profil.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Po co sobie życie utrudniać?

Wystarczy ściągnąć/zainstalować Epson Easy Photo Print i będziesz miał całkowitą kontrolę nad wydrukiem.

Wszystko działa prosto i nie trzeba czytać instrukcji....

1.wybrać zdjęcie

2.wybrać rodzaj posiadanego papieru z listy

3.wybrać format i sposób kadrowania wydruku (automatic 99 % działa ok.)

4.powyłączać opcje upiększania (photo enchance none) ja w 99 % daje jednak
standard) innych opcji nie włączam.

5.zdjęcia obrabiać i drukować w przestrzeni sRGB wtedy jest najmniej problemów z kolorem...

Dedykowany soft producent w większości przypadków jest lepszy prostszy w użyciu niż niezależne oprogramowanie...

Markus napisał/a:

5.zdjęcia obrabiać i drukować w przestrzeni sRGB wtedy jest najmniej problemów z kolorem...
Jak podepniesz profil to tak samo nie ma problemów przy Adobe RGB ... a dodatkowo wydrukujesz barwy które są poza przestrzenią sRGB (obrabiając w sRGB je po prostu na dzień dobry wycinasz).

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Z tym AdobeRGB to częściowa prawda.

Aby wszystko było cacy to na każdym etapie należałoby by używać tej przestrzeni :

1. w aparacie

2. mieć monitor który sprzętowo jest w stanie pracować w AdobeRGB

3. mieć odpowiedni soft.

4. drukarka wydrukuje AdobeRGB ale jak się odda do fotolabu to kolory mogą być już inne...

Dla nowicjusza najprostszym wyjściem jest sRGB który prawie wszędzie da powtarzalny efekt bo praktycznie jest obsługiwany przez 99 % obecnie działającego sprzętu...

1 - chyba każda lustrzanka to umożliwia
2 - nie jest potrzebny taki monitor ... oczywiście lepiej by był bo więcej zobaczymy, ale można pracować w aRGB na monitorze ~sRGB.
3 - a jaki jest nieodpowiedni ? MS PAINT - tak ... ten jest akurat nieodpowiedni ;) ... ale GIMP , PS i każdy przyzwoity program do przetwarzania grafiki umożliwia zarządzanie barwą.
4 - drukarka nie wydrukuje całego aRGB {a nawet sRGB} ;) ... wiem wiem ... czepiam się - ale jak by nie patrzyć to prawda ;) A co do fotolabu - jeśli pracują tam ludzie mający zielone pojęcie to problemu nie będzie ... niestety różnie to bywa ... tak jak jeden użyszkodnik (pracownik labu) na tym forum twierdził że ich sprzęt pracuje "w pełnym RGB (czy coś takiego) i profile niepotrzebne" :lol:

Skocz do: