piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
[obiektyw] Rozebranie zabrudzonego obiektywu Kit (18-55ALII)
Witam
No i niestety podczas fotografowania kilka ziarenek piasku dostało mi się do obiektywu (od przodu), próby wydmuchania itp zakończyły się klęską, pierścień zoom chodzi w jednym miejscu trochę ciężej (ale jest to do przeżycia), problem to że od razu pojawiły się dwa ziarenka w obiektywie. Widać je po wykonaniu zdjęcia na białym tle. Są one w tych miejscach jakby z ciemniejszą plamą.

Pytanie :
a) czy ktoś ma instrukcję rozebrania obiektywu 18-55ALII, czy jest to w ogóle wykonalne ?
b) lub ostatecznie czy w opolskim jest firma która "za grosze" to wykona, za grosze bo jednak est to kit i aby naprawa nie przebiła jego wartości ?

Najbardziej interesuje mnie rozwiązanie a), kiedyś musi być pierwszy raz z rozbiórką obiektywu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
piotro napisał/a:
że od razu pojawiły się dwa ziarenka w obiektywie. Widać je po wykonaniu zdjęcia na białym tle
Brudna matryca i nie ma to nic wspólnego z obiektywem.

Dada napisał/a:
piotro napisał/a:
że od razu pojawiły się dwa ziarenka w obiektywie. Widać je po wykonaniu zdjęcia na białym tle
Brudna matryca i nie ma to nic wspólnego z obiektywem.

niestety nie brudna matryca bo
a ) widzę je wewnątrz
b) podłączam inny obiektyw i zero śladów przyciemnień

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
piotro napisał/a:
widzę je wewnątrz
gdzie wewnatrz ? Na jakiej przysłonie robisz zdjęcia tym innym ? Zrób oboma na f=11-16 i wtedy zobaczysz.

Cóż głupio się przyznać ale
- zabrudzenie które widziałem patrząc w obiektyw zdjęty to były mocno przyklejone paproszki na zewnątrz
- a ciemne plamy znikły po podniesieniu lustra i przedmuchaniu

Także z góry dzięki za oszczędzenie mojego Kita przed rozebraniem :)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Facet umie się zachować BRAWO :-B

Ali  Dołączył: 13 Wrz 2008
Witam! Gdzieś miesiąc temu zauważyłem, że na Sigmie 70 -200 na przedniej soczewce od wewnętrznej strony pojawił się efekt z pozoru wyglądający na zaparowanie. Nie robiłem ostatnio zdjęć w czasie deszczu czy też wysokiej wilgotności, a poza tym przez miesiąc woda wyparowałaby. Te "bąbelki" widać to zwłaszcza pod pewnym kątem. Nie widzę (chyba, że jestem ślepy) aby miały one wpływ na jakość zdjęć. Co to może być? Zagrzybienie w dwuletnim obiektywie? Mam nadzieję, że nie trzeba będzie go rozbierać?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Czesc,

Ostatnio widzialem podobne kropeczki na koncu tego watku:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=31106

Zerknij tam.

Dzięki kierdel, zaglądnąłem na ten wątek, kropki podobne, ale nie znalazłem tam wyjaśnienia co to takiego. Na razie z tym żyję, tylko za dwa miesiące kończy mi się gwarancja i na coś muszę się zdecydować

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
A nie są to grzybki??? Podobnie wyglądają wysiane na szalce Petriego drobnoustroje... Chciaż grzyby dają taką siatkę, a nie kropki...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Prędzej wygląda na rozklejające się soczewki.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Ali napisał/a:
.... Na razie z tym żyję, tylko za dwa miesiące kończy mi się gwarancja i na coś muszę się zdecydować

Nie czekaj, tylko mykaj do gwaranta i mów, że "toto" pojawiło się miesiąc temu i stale
się powiększa.

(poza konkursem spytam, czy obiektyw nie był aby solidnie podgrzany na słoneczku ? )

Cytat
poza konkursem spytam, czy obiektyw nie był aby solidnie podgrzany na słoneczku ?

Nie przypominam sobie bym go podgrzewał. Raczej normalnie był eksploatowany

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
plwk napisał/a:
Prędzej wygląda na rozklejające się soczewki.

Też bym tak stawiał w zakładach bukmacherskich.Poza tym nie kombinuj tylko reklamuj szkło w ramach gwarancji.Coby to nie było a nie było od początku jest powodem do roszczeń wobec gwaranta.

Dzięki wszystkim. Jutro pakuję i wysyłam obiektyw do serwisu, co by to nie było.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Wprawdzie sprawa miała miejsce tydzień temu, ale mam uwagę co do sugestii żeby mówić że stało się to miesiąc temu. Otóż w większość umów gwarancyjnych jest taki zapis że trzeba bezzwłocznie po zauważeniu usterki wysłać towar do serwisu a miesiąc się pod to absolutnie nie łapie i dlatego trzeba informować że wczoraj albo kilka dni temu ale nie miesiąc. Sam byłem świadkiem kilka razy jak odmówiono naprawy gwarancyjnej z tego powodu.
Ali, daj znać co serwis orzekł i czy ew. naprawili.

Cytat
Ali, daj znać co serwis orzekł i czy ew. naprawili.

Obiektyw jest już w serwisie. Jak wróci napiszę co i jak

marian_r  Dołączył: 16 Mar 2009
Sigma w warunkach gwarancji tego szkła podaje, iż widoczne małe "bąbelki" w przedniej soczewce nie wpływają na jakość zdjęć. Gwarancja zatem najprawdopodobniej tego nie obejmuje. Sam takie kropki miałem w tej sigmie z mocowaniem do Pentaxa, mam i z drugą z mocowaniem do Nikona. Nie zauważyłem na zdjęciach niczego niepokojącego. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-06-20, 19:19 ]
O ile oczywiście mówimy bąbelkach na soczewce. Nie wiem czy to wina zdjęcia, ale u mnie to troszkę inaczej wygląda. Tak gwoli ścisłości.

Po półtoramiesięcznym pobycie w serwisie dostałem z powrotem moją Sigmę 70 -200. Serwis w niemieckim Rodermark, do którego sklep w którym nabyłem obiektyw wysłał go, usunął usterkę.
Niestety w sklepie nie dowiedziałem się co było przyczyną tych " bąbelków" na przedniej soczewce. Jak powiedział mnie pan " nie poinformowali nas co to było".

Zadowolony jestem z jakości naprawy, trochę mniej z czasu w jakim tego dokonali. No i dalej nie wiem co było przyczyną iż te jasne plamki pojawiły się na soczewce obiektywu.

Skocz do: