azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Pentax-FA 28-70, czy ktoś ,,rozbierał,, ?
Witam wszystkich
Pytanie jak w temacie, czy może ktoś rozbierał taki obiektyw ?, czy można gdzieś dorwać schemat rozbiórki, czy coś takiego. Chodzi mi o dostanie się do soczewek, a nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. z góry dziękuję za info.

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
A po co chcesz się do nich dostać ?
Przede wszystkim potrzebny Ci dobry komplet śrubokrętów precyzyjnych, trochę miejsca i czasu.
Jest to dość proste. Nie wiem czy te zdjęcia Ci pomogą ale będziesz miał mniej więcej rozeznanie co możesz w środku zobaczyć. Więcej zdjęć z sekcji w pełnej rozdzielczości mogę wysłać na mail ( podaj na PW ).
Akurat tego obiektywu nie złożyłem z powrotem bo nie miało to sensu ( zapleśniała soczewka ) ale inne składałem bez problemu ( i maualne i z AF ).
Rób sobie po każdym kroku zdjęcia, oddzielaj śrubki i wszystkie małe elementy. Jak masz małe dziecko, psa co może ci przeszkadzać to zabezpiecz się ;-)

azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
:)
Wielkie dzięki za podpowiedź, a szczególnie za fotki. Rozebrałem ,i na razie mam duuużo śrubek :) Walczę z listkami przesłony, no jakoś nie mogę ich poukładać na miejscu. Może jakaś rada ?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
azael13 napisał/a:
Może jakaś rada ?

Tak. Jedna :-D trza było tego nie ruszać :mrgreen:

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Hahahahahahahahahahhahahaha
Nie mogę się opanować.
:mrgreen:
Wybacz azael13,
Jeżeli już >rozebrałeś< to pracuj a nie pytaj o radę.
Właściwie :mrgreen:
Delikatnie trzeba, listek po listku
:mrgreen:

Skocz do: