jack321  Dołączył: 03 Paź 2009
[K200D] problem z migawką
Witam
Podczas robienia zdjęć migawka otwiera się, zamyka a następnie ponownie otwiera się na kilka sekund i zamyka.Nie powoduje to zapisania zdjęcia.Ma to miejsce przy różnych szkłach i.....nie wiem co jest tego przyczyną.Czy jest może ktoś kto spotkał się z takimi objawami?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Reset do ustawień fabrycznych , wgranie firmware ? Nie zepsuje a może pomóc .
Baterie sa pewne ?

Baterie:Enelopy i ładowarka bc-700, tu chyba jest dobrze. Ustawienia fabryczne włączone, zobaczę czy to coś da. Jak nie to przejdę do punktu drugiego.Dzięki za radę!

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
gezeb napisał/a:
wgranie firmware
a skąd go wziuńć ? :evil:

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jak nie udostępniają to niestety tylko w serwisie . Jak nie akumulatory ( gdzieś kiedyś było coś o seryjnym klepaniu lustrem w związku z zasilaniem ) to nie mam pomysłu co jeszcze można samodzielnie sprawdzić .

ktoś może coś wie więcej?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
gezeb napisał/a:
Jak nie akumulatory (

To mogą być styki. Kiedyś bawiłem się zwieraniem folia aluminiową i zaczął aparat szaleć. Jak czyszczenie nie pomoże, to nie baw się w samodzielne wgrywanie firmware, zwłaszcza że do K200 było tylko jedno, wiec raczej go nie znajdziesz. Jak masz na gwarancji, to od razu do serwisu.

akuracik  Dołączył: 01 Kwi 2010
Mam podobny problem jak JACK321,mianowicie po zapięciu do k200d VIVITAR-a, manual z bagnetem pentax-a zrobię czasem jedno lub kilka zdjęć prawidłowo, a potem aparat zaczyna głupieć.Polega to na tym, że cokolwiek wcisnę oprócz migawki to aparat kłapie lustrem, a jak wcisnę migawkę to wali seriami,ale nie zapisuje zdęcia.Podobne objawy ale tylko sporadycznie występowały po zapięciu poprzez redukcję M42 MIR-a 20/4.Jak zapnę inne szkła (też różne manuale) czy to z bagnetem, czy poprzez redukcję to wszystko gra, nie mówiąc już o szkłach ze stykami gdzie wszytko jest OK.Szkło ( bagnet i popychacz) VIVITAR-a są w porządku (sprawdzane w punkcie naprawy), reszta czyli puszka musi być OK bo by z innymi szkłami też bzikowała, a tak nie jest.Nie wiem , może ktoś ma jakąś radę na tą przypadłość,bo nie chcę się go pozbywać gdyż naprawdę to świetny obiektyw. Z góry dziękuję.

tbtomek  Dołączył: 14 Sie 2010
czy problem został rozwiązany, a jeżeli tak to co było przyczyną.
:-( mam to samo :cry:

Skocz do: