DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
[K-7] Matryca a martwe pixele.
Ile matryca może mieć świecących pixeli i czy taki obraz to normalna kolej rzeczy ??

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
1.IrfanView
2. PPL
3.PS Camera Raw
Wszystko zależy od programu w jakim się woła RAWy, niektóre mają zaimplementowaną opcję usuwania hot/dead pikseli.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Taaa - 30 sekund naświetlania bez redukcji szumów, więc czego się spodziewasz??? Jak dla mnie jest bardzo dobrze.

[ Dodano: 2010-08-16, 01:39 ]
Jeszcze jedno - to nie są martwe piksele, a hoty lubiące występować przy dłuższych czasach. Matryca nagrzewa się i produkuje takie coś.

marucha napisał/a:
Taaa - 30 sekund naświetlania bez redukcji szumów, więc czego się spodziewasz??? Jak dla mnie jest bardzo dobrze.

[ Dodano: 2010-08-16, 01:39 ]
Jeszcze jedno - to nie są martwe piksele, a hoty lubiące występować przy dłuższych czasach. Matryca nagrzewa się i produkuje takie coś.

Jeśli tak to jestem już spokojny choć tylu gwiaz z K10 nie pamietam.
Wczoraj w nocy robiłem zdjęcia piorunów z czasem 10 czy 15 sekund i zauważyłem te tzw "hoty" już na wyświetlaczu w aparacie, najpierw myślałem że to gwiazdy jakieś.... :-/

DVX napisał/a:

Czy w k10 nie miałeś włączonej redukcji szumów przy długich naświetleniach?

marucha napisał/a:
DVX napisał/a:

Czy w k10 nie miałeś włączonej redukcji szumów przy długich naświetleniach?

Napewno nie.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
DVX, a K7 ma opcję mapowania pixeli(po polsku pisze chyba odwzorowanie pixeli czy coś)? Bo jeśli tak to wystarczy użyć tej opcji i nie ma się czym martwić. ;-)
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Owszem ma.

Pawelzqx napisał/a:
DVX, a K7 ma opcję mapowania pixeli(po polsku pisze chyba odwzorowanie pixeli czy coś)? Bo jeśli tak to wystarczy użyć tej opcji i nie ma się czym martwić. ;-)

Nie do końca. Mapowanie służy raczej do walki z martwymi pikselami. Te z foty to szumy termiczne i nie zawsze są takie same.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
marucha, niekoniecznie wszystkie muszą być szumami. Raz trafiłem na takie same objawy w monitorze, też o podobnych kolorach.
Pozdrawiam

ogor89  Dołączył: 17 Sie 2010
Ja też mam takie pixelki w k100d, tylko, że nawet przy 1/4000s. Mam kilka takich punktów... mawet przy włączonym "odszumianiu". Jak zwalczyć to dziadostwo? Czy PENTAX-owy program sobie z tym poradzi? Dodam, że jeszcze się nie bawiłem RAW-ami, ciągle jpg.

Skocz do: